Педи години и ние се опитахме да си сверим часовника,и тесвахме латино системата/тя ни допада от гледна оптимално количество пчели,обем на оплодноика и качество на майките/https://www.youtube.com/watch?v=zwihd-C4D5U
Преглед за печат
Педи години и ние се опитахме да си сверим часовника,и тесвахме латино системата/тя ни допада от гледна оптимално количество пчели,обем на оплодноика и качество на майките/https://www.youtube.com/watch?v=zwihd-C4D5U
Ето ви две снимки да си оплакнете очите. На тях се вижда част от нуклеусния парк, в който вече освен финландските нуклеуси има и малки оплодни сандъчета от фибран:
Прикачен файл 6952
Прикачен файл 6953
Ето оплодното сандъче в близък план:
Прикачен файл 6954
Прикачен файл 6955
Ето още няколко снимки от самия пчелин с основните семейства - майчини, бащини, отглеждачи и тестови. Всъщност това е един от двата елитни пчелина на БПРА, в които се коват гените на Българската медоносна пчела:
Прикачен файл 6956
Прикачен файл 6957
Прикачен файл 6958
Прикачен файл 6959
Разбира се, че ще ги пръсна нагоре чак до оградата, че дори и зад нея (имотите зад нея също са мои). Всичко се изгражда в момента. Освен 320-те двойни финландски нуклеуса имам план да "набода" поне още 1000 оплодни сандъчета от фибран, а ако ми дойде музата, мога да ги увелича дори до 2000. Към момента са произведени и заселени само 250 бройки, но дърводелския ми цех ми носи по нови 50 бройки всеки божи ден и пчеларите моментално ги заселват с пчели и маточници или с неплодни майки (както се случи).
Колкото до процента на приемане и оплождане - след като приключиха дъждовете и лошото време, той драстично се повиши, и към днешна дата може би е на ниво 80 или дори 90%. Вече не мога да се оплаквам - нещата с майкопроизводството потръгнаха и се развиват много добре. Пу, пу, пу - да не ме урочаса някой ..... :)
Матеев трябва да ги боядисаш защото фибрана много бързо прегаря от слънцето.
За да се увеличи процента на оплождане трябва да се елиминира още един фактор. Цвета на оплодните сандъчета трябва да е различен иначе майките грешат и налитат в съседния. Може да са нагъсто но с различен цвят и така се решава проблема. Използват се три цвята син, жълт и бял, нареждат се на редове и се редуват цветовете, един ред син и бял, зад него син и жълт и т.н. Така се получава мозайка , при която всеки съседен нуклеус отпред или отзад е с различен цвят. Ако някоя пчела обърка кошера не е фатално но за майките е друго, за това трябва задължително различен цвят. Сега видях , че на Каров оплодните сандъчета са по описаната схема. Може и само челото да е боядисано и това върши работа. Един стар пчелар ми обясняваше , че слагал на кошер с оплождаща се майка бял парцал отпред на капака да не налети другаде.