Първоначално публикувано от
freelancer_bg
Аз като се замисля, се чудя, защо искате да изключите търтеите от веригата и да осеменявате инструментално. Нали търтеите от силноопаразитените семейства ще са слаби, защото са били смукани от много акари още в килийката. Тези от третираните семейства може пък да са станали стерилни от химията. Излиза ,че майката има най-голям шанс да се оплоди от търтеи, които са от нетретирани и неопаразитени семейства. Те са алфа мъжкарите. В този ред на мисли самият акар налага селекционно напрежение на търтеите и в един момент ще си види сам сметката като останат само търтеи от здрави и нетретирани семейства, които ще разпръснат ценните си гени, чрез свободното оплождане на пчелни майки.
Сега като се замисля, голям шанс да оплодят майката имат и търтеите от семействата тренирани с биологични методи - органични киселини, етерични масла, билки ... Тези търтеи нямат гени за резистентност към акара, а в същото време са силни и плодовити. И какво излиза ...., че третирането с натурални средства в крайна сметка ни вреди, защото произвежда силни търтети с гени, в които няма информация как да се борят сами пчелите с акара.
И извода какъв е, или третираш с химия или не третираш въобще :D Toчно обратното на това, което аз правя, защото аз тренирам семействата си само с билки, етерични масла и ОК.