-
Направих експеримент с Екостоп.На 10рамков ЛР на 2 корпуса зазимен поставих 2 плочки в средата на м.ноември. След 20 дни на хартията на дъното имаше 7 акара и 103 умрели пчели. Предвид температурата навън поне 10 дни пчелите са били на кълбо и всички нощи. За да си спестя критики за третирането по това време,ще кажа, че го направих само заради експеримента.
Никога не съм ползвал Екостоп.Семейството е живо към днешна дата и издава "правилният" звук при преслушване.
Окомерно смятам, че семействата ми са опаразитени под средното.
Ще ми е интересно, ако някой може да даде инфо каква е смъртността на пчелите при третиране с различните антивароатозни препарати.
-
Колега едва ли има такава статистика каквато търсиш.
Обикновено производителите на препарати изтъкват ползата от тях , например смъртнос на акара 90% и повече , но никой няма да спомене вредата върху пчеличките. Обикновено те са безвредни за тях. По скоро препарата който си ползвал е стар с изтичаш срок на годност. Напоследък се появиха ментета лекарства и подхранки. Акара си е казал думата. Лично мнение.
Поздрави!
-
Аз третирах с ленти от сръбските, после с варостат-Р - след него имаше доста паднали акари. После третирах с ОК /оксалова киселина/ чрез изпаряване и след нея почти нямаше никакви паднали акари. Сега, понеже работя с дълбоки дъна, това им е предимството- лесно мога да проверявам подмора, той е в рамките на нормалното - 10-15 пчелички на седмица и то без никакви акари.
-
По старо му
Честита нова година уважаеми колеги.Бих искал да споделя скромния си опит с акарите.Купувам си корени от хрян и ги режа на стотинки/по диаметъра на корена/Изсушавам ги на сянка.Вечер когато всички пчели са се прибрали,опушвам през долния вход.Повтарям операцията през два дена.За гориво в пушалката използвам сушена дървесна гъба.
-
-
Шика , не четеш внимателно форума :D . Този подфорум започва с тема , пусната от Борислав Александров преди близо година в която като че ли е показана точно тази статия . Хомеопатията не ме влече , ама първата част на статията мен лично ме накара сериозно да се замисля .
-
точното обяснение на рецептата ме развесели :D
-
Честита Нова Година и от мен
Венци,заинтригува ме с начина ти на третиране срещу акара.Всичко бях чул,само за хрян не съм.Би ли споделил по-подробно как го правиш или по скоро кога,колко пъти годишно,колко стотинки слагаш в пушалката,колко време подпушваш и това единствения начин на борба срещу акара ли е дето ползваш ти.Успех на всички... hi;
-
Жалко ,че няма развитие по темата и венци не отговаря, нека всеки сподели ,
-
Колега, на няколко места из форума сме говорили или споменавали за ръсене с пудра захар, прах от кедрови/борови иглички, коприва , чесън, хрян, люти чушки, кофеин, натриев бензоат, друго не съм запомнил. Аз напролет сигурно ще карам на люти чушки и кафе+бензоат, само че съм с малко кошери пък и никога не съм се оплаквал от акара, така че не мога да бъда сериозен показател. Каквото и да стане ще си споделяме тука. Успех !