Аз съм още нов в пчеларстването-от тая пролет започнах с три кошера,непоглеждани повече от година.От трите направих 7.Всичките съм третирал еднакво август.Интересно защо по слабите са там а най силния се загуби?
Преглед за печат
Аз съм още нов в пчеларстването-от тая пролет започнах с три кошера,непоглеждани повече от година.От трите направих 7.Всичките съм третирал еднакво август.Интересно защо по слабите са там а най силния се загуби?
Не знам дали е от Варотома ..и аз го ползвам но нямам досега избягали пчели,направи ми впечатление че при тези пълни пити почти не е имало място за отглеждане на пило.Или поне не е много.Най -вероятно е зазимено с предимно изтощени стари пчели опаразитени от вароа и като добавим некачествен Варотом (нищо че пише че срока на годност е 3 години )може и от това да е-само гадая !За да стоят отводките а силния кошер да офейка....или другия вариант -синдрома на празния кошер-това доказва колко малко знаем за болестите.
Имам и аз едно въпросче? По какво може да се опедели
възраста на закритото пило?
Колеги,НЕ ТРЕТАРАЙТЕ С ВАРОТОМ.Казвам ви го от личен опит,от преди години.Тази година предупредих мой колега,да не го прави,но не ме послуша.Вчера ми се оплака,че от 14 кошера,8 са празни.
За всичко е виновен акара. Не разчитайте само на лентите. Третирайте и с други препарати по късно през есента. Много интересно, зимата не е започнала, а кошерите вече с а празни. Интересно, по силните кошери изчезват, ами при тях просто има повече акари. Така разсъждавам аз.
Какво ще ме посъветвате да направя с питите-има поне 18 кг мед. Засега съм оставил кошера както си беше да го види и опитен пчелар.Мисля да ги оставя зимата в кошера да поизмръзнат ако има гадинки на тях
Добре колега -вече 3 година третирам с Варотом -досега нямам оплаквания-разбира се никога не е късно да изрева и да ме порази и мене,то всъщност в Пловдив няма и други препарати освен Варотом и Варостат-кое от двете да избирам,дори и двете да не струват нямам друга алтернатива -забраниха Перицина -верно че беше трудоемък но пък и толкова години нямаше проблем и за изчезналите семейства сега чета в нета,камо ли за резистентност..това преди не ми беше проблем,сега чета.
Гледах клипчето 2 пъти и според мен има много - ама много запаси от мед и явно не е имало никакво място за отглеждане на пило за зимни пчели. Просто не е имало зимни пчели и всичко е измряло. А колкото до черните пити, те са по- топли и е по добре на тях да зимуват пчелите.
Това е работата на пчеларя, да следи има ли запаси за зимата и има ли място където майката да снася пило за зимни пчели. Август и септември трябва да се следи дали има място където майката да снася и ако няма, да се осигури и да се стимулира майката да снася.
Това са ужасно черни пити или поне така ги виждам аз на това клипче. Това покрай другото означава последни поколения пчели с доста занижена виталност, точно когато се разчита на нея. Тук може и нозематоза да има. Това със сигурност е съпътстваща причината но не основна, просто защото още е доста рано.
Наистина, с толкова мед пчелите не са от скоро. Освен ако меда не е налят септември през хранилката. Но и това не може да е причина - най-добре зимуващите ми кошери, тръгващи най-бързо напролет спират отглеждането на пило още август.
От дежурните заподозряни остава акара и неправилно третиране. Интересно е че ако е акар човека казва че има много малко по дъното. Освен това липсата на скорошни поколения пчели е естествена преграда пред размножаването на акара.
За мен има определена вина на пчеларя оставил такива пити в кошера. Не виждам поне една нова, коеот да покаже стрмеж за подмяна . От там допускам и други грешки - с (пре)хранване и т.н
Клипчето не е много ясно, но от всички пити само една е черна а четири са от този сезон.Понеже кошера беше силен есента много малко го подхранвах с рядък сироп, меда не е само от захар.
Що се отнася до нозематоза- няма никакви диарични изпражнения кошера е чист