Здравейте,
За мен най-добре би било да е нулева. Но както всички знаем "не всичко е в божиите ръце"
По би ми било интересно какъв е процента на зимната смъртност по вина на пчеларя?
Поздрави, Г. Георгиев
Преглед за печат
Здравейте,
За мен най-добре би било да е нулева. Но както всички знаем "не всичко е в божиите ръце"
По би ми било интересно какъв е процента на зимната смъртност по вина на пчеларя?
Поздрави, Г. Георгиев
На твоя въпрос мога да отговоря веднага: "Най-големият враг на пчелите е самия пчелар." - пчеларска мъдрост . Знам още подобни, но те са за други теми. Знам и отговора на моят въпрос, но ще изчакам някое и друго мнение преди да го споделя.
Та въпроса си остава:
Коква трябва да е нормалната зимна смъртност в един пчелин, в %?
В старите книги мисля че пишеше до 5%, но съм забравил колко беше точно.
В Германия тази година смъртността е 30 %.
Здравейте,
Да, Камене прав си за мъдростите. Моята мисъл беше, че какъвто и да е % на зимната смъртност, то за това вината си е изцяло в нас. Ние, пчеларите сме тези които с действията, или бездействията си го определяме този процент.
Поздрави, Г. Георгиев
И аз съм на мнение че прекомерната намеса в живота на пчелите е сериозен фактор за смъртноста.
Иначе при мен равносметката е 3 обединени земйства наесен поради лоша прогноза за зимуване и две преди два дена поради много слабо яицеснасяне / да не казвам почти никъкво/ на майките. Типична зимна смъртност нямам и общо загубите ми са около 10%.