Инвертирания сироп който си приготвям е с 18-19% влажност.Слагам го неразреден,точно заради влагата.Въпроса ми беше каква е практиката на опитните пчелари при такава пролет?
Преглед за печат
Инвертирания сироп който си приготвям е с 18-19% влажност.Слагам го неразреден,точно заради влагата.Въпроса ми беше каква е практиката на опитните пчелари при такава пролет?
Да,така пише по книгите.Но,не мисля,че им вреди по това време,още повече,че имат пило и има нужда от вода.Силни семейства с добри медопрашецови запаси(над 15кг към момента) направо си плачат за вода-сироп.Нищо,че до пролетта има още 10 дена.Един колега беше писал за пило на 3-4-5 рамки,което ще рече-активно състояние на семействата.Една снежна седмица с не много ниски температури няма да повлияе на развитието на силните сем.И,определено в момента такива семейства са „жадни".
Моята практика е да храня само с твърда храна във вътрешна хранилка, използвам преградната дъска ката хранилка. Когата сложа храна обръщам преградната дъска с храната към семейството, когато няма храна преградната дъска е обърната с цялата преграда към семейството. Сиропа пролетта при мен е забранен, кара пчелите да излизат навън на облет при това прохладна време и не се връщат обратно, освен това вкарва излишна влага, а те си имат достатъчно влага вътре от конденза при разлика между температурите. Твърдата храна е тесто от пудра захар с изосуит, ако свърши тестото слагам суха захар. Сироп давам само в края на лятото и есента за допълване на зимните запаси.
При мен е по-скоро така както го описва Ангел. Днес търсеха вода под дърво и камък. Подхраних със сироп, даже като видях как търсят вода го разредих още малко, беше 1:1.
Наистина в по-студено време някои пчели остават навън, но те така или иначе си заминават. А облитане става и без подхранване. Аз забелязах, че много по-бързо вземат сиропа от вътрешните хранилки когато има облитане и вече сипвам течно само като съм сигурен, че за деня ще има облитане.
И според мен Ангел е прав. В студеното време пчелите излитат за вода и докато събират водата замръзват и умират. Просто на мен хранилките не са подходящи за студеното време.
Миналия четвъртък,преди заснежаването,сипах на по-силните сем. по една хранилка 600-700млл,като хранилките ги поставих директно в/у рамките.В събота на 14-ти ще сипя на всички + суха захар.Искам да подчертая,че сипването на сироп преди да разцъфне джанката не ми е практика,но тази година.....Очевидно е,че,към този момент при мен във Видинско, сем. имат нужда от вода.
Ако следваме книжките в тях пише,че пилото около 15 март ще бъдат събирачките по време на акацията ако същата цъфне около 5 май.Демек още от сега,в зависимост от количеството пило,може да се прецени дали едно сем.ще има нужда от подсилване или разтоварване.
Днес в слънчево време и бързо топящ се сняг, сложих на всички семейства по 1 кг. "Апифонда". Направи ми впечатление очевидното увеличение на количеството на пчелите (след 28-ми февруари, когато отново слагах храна). Моето скромно мнение е, че пчелите се развиват 2-3 седмици по-рано от обичайното.
Времето е направо да му тегля една "благословия" няколко пъти.:bigsmile: Ей така за успокоение. Не помня такава година ,до днешна дата да не съм направил осведомителен преглед.За сега само отгоре ги гледам.Като попълня първият ред в тефтера ,за всяко семейство ,тогава ще отпаднат въпрсителните.И прогнозата не е добра.Бабата и тя е за "благославяне":laughing:
Тази сутрин около 9 часа при 4-5 градуса започнаха да кацат по снега и там си остават . Направо е ужас !!! Наоколо чакат синигери и пируват . След обяд беше пълно с разчленени пчели . Грозна гледка ,свило ми се е сърцето ! Иначе медената питка я слагам в чинийки за еднократна употреба и в хранилката . Вече 3 пъти по 700-800 гр, и добре я усвояват . Чудя се защо не си пият конденза по капака на хранилката !? А може просто вече да не ги сдържа вътре . Навън е цъфнал дряна, ивата и тя срамежливо се обажда ...........ииииии март мина !!!!!!!!!!!!