Първоначално публикувано от
Bobi-M9598
Здравейте,
Няма нужда от десетина Скутелатори. Просто трябва да спрем да им купуваме "ПОРОДИСТИТЕ МАЙКИ". Г-н Павлов каза, че е купувал и е доволен. Да останат само тези които знаят какво и как да го правят. Г-н Матеев също ще произвежда майки. Тук във форума има много пчелари, които също могат да помагат, и с майки, и със съвети. Ако спрем да им купуваме "КАЧЕСТВЕНАТА" продукция........... те ще цъфнат и вържат.
Не призовавам към бунт. Просто искам това което ще си купя да отговаря на определените изисквания. Скутелатора говори за селекция, КОЙ от "свитата" на богопомазаните извършва такава? КОЙ поддържа бащини семейства? Предполагам, че няма и необходимото разстояние от други пчелини! За мен селекцията е висш пилотаж. Купил съм си от Котларски книжката "Генетика и селекция". Прочел съм я три пъти, и ми се струва доста сложно (за мен). След като знам какво пише там, съм сигурен, че това се прави с МНОГО ЖЕЛАНИЕ И СЪРЦЕ. Не трябва да се работи само за печалбата, а крайния клиент да го д.ха. Нямам си на идея как става това. Отиваш в Родопите при един старец и намираш ЗАПАЗИЛА СЕ МЕСТНА ПЧЕЛА. По времето на соца са внесени токова нови линии, развъждани давани продавани, че е мътна и кървава. Да но ние имаме РОДОПИКА? Глупости на търкалета. Мое мнение. Не ВЯРВАМ!!!!
Поздрави, Г. Георгиев