А по колко рамки покриват ройчетата.
Преглед за печат
А по колко рамки покриват ройчетата.
Подхранвам всички семейства със по 300гр 1:2 + витамини през ден. Всички семейства 7бр който имам от който 5бр влезнаха във роево състояние по време на рапицата и ги разделих на 3 равни части по 4р на отводка едното направи само смяна а другото му убих майката защото беше много зъл именно от тях направих така наречения "гол рой" Едното ройче покрива 4р това ройче ме притеснява че за 24ч усвой 3л сироп днес се чудя да ли да му подам сироп притесняваме да не става кражба .Другото покрива 2р при него разхода за 24ч е 700гр.Като за рамките не съм на 100% сигурен защото не съм ги поглеждал късно вечерта когато няма летеж и би трябвало да са всички пчели та по рамките .Довечера късно вечерта по тъмно ще ги погледна на колко рамки са и ще им подам сироп а утре рано ще погледна как са го усвоили, така ще се ориентирам да ли има кражба .Отвора на входа трябвали да го намаля
Четири междурамия пчели не могат да усвоят 3 л сироп за 24 ч. Складирали са го в питите. Средно силно семейство по време на силна паша влачи по толкова нектар на ден. Ако им даваш такива количества, при това ежедневно, можеш да блокираш майката. Още повече, може да има и някаква поддържаща паша, както при нас е липовата. Наблюдавай количеството хранителни запаси в питите. С наблюдения, проби и грешки, ще натрупаш опит и ще започнеш да налучкваш правилната доза, според сезона и силата на семейството.
Ако входовете са разширени съобразно силата на семейството, не може да стане кражба. Нали има охрана все пак. :)
Ако има опити за кражба, то си личи. Има бой на входа, пчели с празни коремчета кръжат пред входа. Ако крадците са превзели вече кошера, силният летеж започва още по тъмно и завършва пак по тъмно. Не може да не ти направи впечатление.
Много са 3 литра за 24 часа на толкова малко пчели. При мен 8 рамки за 24 часа усвояват по малко от литър при положение, че майката е наблъскала всичко с пило и трябва да се храни.
Вчера вечерта по тъмно ги погледнах и двете ройчета покриват по 3 рамки налях им 1,5л сироп сутринта рано сиропа го нямаше беше усвоен и от двете ройчета .Според мен варианта за кражба отпада все пак и аз смятам че по 3л на ден ще им е много и за това всяка вечер ще им подавам 1,5л сироп.За колко време би трябвало да изградя поне половината рамки за да може майката ако я приемат да има фронт за снасяне
Майката когато е оплодена въобще не чака пчелите да изградят рамките за да снася в тях ами си ги осеменява още докато са на основи, а пчелите след това ги изграждат, не забравяй че все пак до известна степен пчелите(техният брой) определя колко яйца ще снася майката. Няма как когато пчелите покриват три рамки, майката да осемени 4-5, а още по-малко пък бидейки затворена в клетката ще осеменява на питите...
А какво се случва с такива баснословни количества сироп при теб е някаква загадка, в която ни спестяваш или ти убягва някой факт, или ни спестяваш някоя подробност като изградени в известна степен основи вече...?!?
Според мен след 10 дена ,ще си проличи къде отива сиропа колко градят ,майката приета ли е . Факт е ,че усвояват толкова много сироп което наистина продължава да ме притеснява .Може би нещо ми убягва както казваш но истината е ,че не спестявам нищо така както съм го написал точно това съм направил нямам интерес да Ви подвеждам пък макар и неволно
При липса на майка при мен не пипат сиропа и почти не работят а какво оставя за 3 литра.
Виж да не са ти пробити хранилките, аз купих от изложението в Плевен вътрешни и след като ги напълних забелязах на последния кошер че тече сироп от прелката. Добре че ги нахраних вечер иначе можеше да стане нападение. Тия хранилки имат сигурно друго предназначение, но им вкарах клечки в дупките и сега си ги ползвам.
Хранилките са по две на кошер няма как 4бр хранилки да са дефектни а едното ройче първия ден вдигна по малко от двете който му бяха на разположение но на другия ден влезна и то във ритъм със другото .До края на седмицата ще им давам късно вечер по 1,5л като се оправи времето събота или неделя ще им направя по един преглед. Понеже нямат никакво пило със какво е най удачно(какъв препарат да използвам )за да ги третирам за акари във това деликатно положение в смисъл да не ги дразни и прави агресивни към ново подадените майките