-
Благодаря ви, колеги. Колега Йорданов, аз направих това, което ми каза, но вероятно късно съм попитал - това е трябвало да го направя веднага след последното центрофугиране. А когато го направих, те вече бяха донесли доста. Е, за догодина - живот и здраве - ще зная, но сега я пооплесках малко. Просто го правя за пръв път. А иначе семействата засега са много добре. Ще им събера меда в западната страна на гнездото, а магазинните пити ще видя какво ще ги правя - евентуално напролет ще подхранвам с тях. Благодаря ти още веднъж!
-
Ха, оплескал, ела да видиш аз като почна да ги оплесквам, какво става:). Споко, всичко ти е наред, създаваш си малко напрежение, но пък така за майките е имало фул екстри, както казах още преди. За меда си разбрал, найлон върху плодника, два пръста проход в челната страна и оставяй магазините отгоре. Могат да поседят още някоя седмица. Моите днеска ги гледах, перфектни, има доста пчели из магазините и дообират последния мед. Даже те съветвам ако ти позволява мястото, завъртай входовете на изток.
-
Много е опасно да се оставят пълни пити с мед зад преградната дъска или ако се оставят, то да се проверява от време на време дали кълбото не се преместило зад преградната дъска.
А колкото до магазина с мед над плодника, колега пчелар от Индиана, така зазимява семействата си и не е имал проблеми.
-
В отговор на колегата Димитър Алексиев
Отдавна практикувам зазимяване на 3, или 4 семейства заедно в 10 рамкови ДБ или корпуси. Стъпките са следните:
Предварително стесняваш семействата на 5 рамки - около 10 кг с мед.
За долните семейства - поставяш плодника (корпуса) върху дъното. Разделяш вертикално с мрежа (използвам PVC оградна с max. отвори 1 мм). Едното семейство използва долен отвор, а другото горната прелка. Поставям хранителна надставка 60 мм, която също е разделена вертикално.
За горните семейства - поставям мрежа отдолу на втория плодник и по съшия начин разделям вертикално.Отварям 2 нови прелки срещуположно на другите и отново поставям хранителна надставка.
Какво постигам по този начин -
1. Зимува 1 суперсилно семейство - 20 покрити с пчели рамки.
2. Ниска консумация на мед.
3. Почти нулева смуртност.
4. Бурно ранно развитие.
Важно е, при този метод на зимуване да започнеш ранно подхранване, защото виждам първото пило около Коледа. Аз лично поставям по 1 кг храна на семейство, смесена с нозецид на 25.12.
При въпроси ми пиши на лични или звънни - 0887861255
-
Къде точно поставяш питката при подхранването?
-
колега напиши точно къде поставяш сухата храна че и мене ме заинтригува че моите запасите също не мога да ги преценя
-
Храната е в пакети по 1 или 2 кг. Поставя върху самите рамки, като се реже найлона на "х" и се отваря. Найлонът не го махам, защото от конденза храната омеква допълнително. Аз използвам надставка 60 мм и върху нея слагам таблата. 1 кг е достатъчен за 1 седмица. Незапасените семейства зимуват с храна върху кълбото - от сега, до Март. Важно условие е да се дават витамини, различни билкови стимулатори и лекарства за нозематоза - редувам Церанон(екстракт от карамфил) и Нозецид (калиев йодит + йод + мравчена к-на)
-
понеже нямам такива надставки може ли да махна таблата и на нейно място да поставя найлон и тогава покривният капак а храната под найлона
-
Според теб, по този начин възможно ли е да се зазимят няколко семейства в ЛР корпуси. Как подхранваш долните семейства? Използваш ли и при тях 6см надставка?
-
Найлон, в никакъв случай. Използвай брезент, или друг плат, който абсорбира влагата.