Ако разбрах добре ще се дават по 150 000 лв общо за година. Ако е така то това си е чиста подигравка
Преглед за печат
Ако разбрах добре ще се дават по 150 000 лв общо за година. Ако е така то това си е чиста подигравка
Тази прогеама се правеше миналата година по това време. Тогава се създаде Клуб номер 1 с цел да се продиводейства на това шепа хора да приберат парите по програмата. За съжаление не успяха. Тогава се пое инициативата за създаване на СБП. Естествено сега всички грачат срещу новия съюз, но това е организацията, която представлява единствено и само пчеларите производители. Много неща ще се опитаме да направим, но проклетата програма не можем да променим.
здравейте!
какво да направя?
имам 30 бр- регистрирани кошера .Одобрен съм по програмата за подновяване на кошери.кандидатсвах за 50бр.кошери с цел подмяна на кошери и увеличаване на пчелина .30 са на пчелина, а останалите са пребрани ,но ми казаха че ако не са на пчелина няма да ми ги признаят .какво трябва да направя.Благодаря Ви.
Ние какъв съвет ще ти дадем,не е важно,защото каквото кажат те,това и става.Затова се обади в РА и попитай-там ще ти отговорят.После сподели тук,че и други ще имат подобен проблем.
Доколкото знам кошерите трябва да са на пчелина, може и да са празни, но да са на местата на които ще бъдат когато евентуално ги "опчелиш". Най компетентен по въпроса е Бачо Иван!
Някой подаде ли вече искане за плащане по програмата?
Какво те интересува по-точно? Крайният срок наближава,побързайте!
Да, след две посещения в РА, документите ми вече се придвижват по каналния редЦитат:
Първоначално публикувано от sasha_lalova
wink;
п.п. и запетайките в документите гледат тия от РА sweating;
Притеснявам се щото кошерите няма да са на пчелина, а ще са в съседен двор. Имам договор за наем, но това трябва ли да имам разрешение от кмета за временан пчелин.
Всичко,за което си кандидатствала,трябва да се намира на пчелина.Днес ми идваха на проверка и снимаха всичко.
Зная аз съм минала 4-5 проверки. Но за първи път кошерите който не са предмет на инвестицията ще са в един стопански двор. Абе с две думи не искам да ги сволям от платформите. Няма кой да ми каже със сигурност какво е нужно да представя пред фонда.
До колкото разбрах от написаното,практикувате подвижно пчеларство,така ли?Нямате ли документи за транспортиране на кошерите?А най-добре като отидете в РА да подавате документите да попитате там какво да направите.
На мен в РА ми обясниха (евентуално за до година), че в началото на сезона трябва да им представя програма с дати и места в нея къде и кога възнамерявам да местя кошерите. До колкото им схванах замисъла, идеята е когато решат да те проверят да знаят къде се намират кошерите които ще проверяват, но това според мен е безполезно, тъй като изпълнението на тази програма може да се провали по хиляда причини, а това къде се намират кошерите може лесно да се установи като се посети собственика на пчелина по местоживеене и той да ги заведе и да им ги покаже.
п.п. Доколкото разбрах тази година няма да има проверки на 100%, а на случаен принцип.
Преди плащане по програмата ако има участие за съндъци, отводки или майки до тази година правеха проверки на място.
Идеята е да дойдат почти внезапно да те проверят.
Кога ще стартира новия прием на документи
Срокът за подаване на документи е до края на годината
Това не е вярно! Документи се приемат до изчерпване на предвидените средства за 2012 година, а те са повече от 2011 год. Освен това, неусвоените средства от 2011 се прехвърлят към предвидените за 2012 год.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Приема на документи вече е започнал, така ли, и къде мога да проверя за това. В сайта на министерството на земеделието няма никаква информация.Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
Приема на документи още не е започнал. Датата на стартиране на приема ще бъде обявена в сайта на МЗХ. Очаква се това да стане всеки момент.
Здравейте. И аз се интерсувам от тази програма. Ако кандидатствам по тази програма не мога да кандидатствам по програмата Млад фермер, нали? Смятате ли че ще отворят Млад Фермер отново за пчеларство през 2012?
Здравейте, приема на документи по НПП ще стартира от 01.2012 год ,всеки момент ще се пусне заповед на страницата на МЗХ с начална дата .
ДФ “Земеделие” одобри схема за кредитиране на бенефициенти по Национална програма “Пчеларство”
Управителният съвет на фонда прие схемата за кредитиране, която ще се прилага от началната дата за прием на заявления за подпомагане по Национална програма «Пчеларство» (НПП) за 2012г. Точната дата на прием предстои да бъде определена със заповед. Прилагането на схемата ще позволи на бенефициентите по НПП да получат необходимия финансов ресурс за осъществяване на одобрените им проекти по Мярка Д: закупуване на нови кошери, голи роеве, отводки и пчелни майки.
Основните условия и параметри на схемата за кредитиране са следните:
· ♦ Кредитите ще се отпускат пряко от ДФ „Земеделие” при лихвен процентот 6.0 % на годишна база;
· ♦ Кандидатите за кредит трябва да имат одобрени проекти и сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Мярка Д от НПП;
· ♦ Максималният размер на кредита ще бъде до 75% от стойността на одобрените разходи по проекта по Мярка Д от НПП;
· ♦ Изисква се собствено участие от минимум 25 %, което се доказва при кандидатстването за кредит;
· ♦ Погасяването на кредита, дължимите лихви и таксата за обслужване се извършава еднократно чрез прихващане от одобрената за изплащане безвъзмездна финансова помощ по Мярка Д от НПП;
· ♦ За гарантиране погасяването на кредита ще се изисква съгласие за директен дебит по банковата сметка на кредитополучателя и издаване на запис на заповед – авалиран от трето лице – в полза на ДФЗ;
· ♦ Кандидатстването за кредит ще става с подаване на заявление в Областната дирекция на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице, след одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП.
8 декември 2011 г. ДФ „Земеделие” –
Разплащателна агенция
А това как да го разбирам, какви са тия проценти и кредити?
Кандидатстваш по програмата, а субсидията я получаваш след като изпълниш инвестицията, вкл. трябва да си платил всичко.
А цитираното по-горе е кредит предоставян от фонд земеделие, като този кредит е гарантиран от проекта.
Това ми е ясно, кандидатствах тая година, но тия кредити нящо не са ми ясни какви са.Цитат:
То е написано-КРЕДИТ ЗА БЕНЕФИЦИЕНТИ ПО ТРИГОДИШНАТА ПРОГРАМА.Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
Това значи,кандидатстваш по програмата,но нямаш нужните средства.След като си одобрен,можеш да теглиш кредит с лихва 6 % и да се разплатиш с производителя,а връщането на заема става автоматично след изплащането на премията.
Да разбрах го. Не е зле тоя вариант, отпада търсенето на пари. Въпроса е дали ще намалят пределната цена за кошерите на 110 лв и вдигането на цената на отводките на 120 лв.Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Не мисля, че си струва участието за отводки. Прекалено скъпо излизат. доколкото знам пределната им цена е увеличена на 130лв без ДДС, което означава 156 с ДДС.Реално за отводка чиито качества са меко казано съмнителни ще трябва да платиш 26лв ДДС и още 26 лв доплащане което прави 52лв. като прибавиш и сумата за лихвата по кредита се набират 60лв,а това е почти толкова за колкото се продава отводка на "черния пазар", но наистина добра отводка. За мен не си струва да участвам по програмите по тези пера. Същото важи и за кошерите. Предпочитам сам да си ги направя и да съм сигурен в това, което правя, дори и да ми легне малко по-скъпо, отколкото да рискувам средства и след това да троша и нерви. Но всеки сам си решава. Сигурен съм, че ако спрат програмата за отводки и кошери, цените ще се стабилизират в рамките на 70-80лв и за двете, което на практика е реалната им цена.
така е, но подкрепям изказването ти - хубаво е да се знаят всички аспекти около тези програми, за да си направят реална сметка колегите за какво иде реч.Цитат:
Първоначално публикувано от donboneti
п.п. и аз ми се искаше да напиша същото, ма не мога да го дефинирам така точно и ясно.
Една от възможностите да излезе по на сметка е да се намерят заявените неща от производители и аптеки нерегистрирани по ДДС.Тази година успях да намеря отводки ,кошери и варостоп без ДДС.
Хайде стягайте се колеги, на 16.01.2012 г. стартира програмата.
http://www.dfz.bg/assets/3134/Zapoved_Priem_B_C_D.pdf
За отводките си абсолютно прав. Нереална цена от където и да го погледнеш. И то на 3 рамки. Но нали лицензираните производители са една шепа ... При кошерите е малко по-различно, че евентуално можеш да си намериш добър майстор, който няма да те подведе.Цитат:
За мен специално за кошерите не би трябвало да се иска документ от дърводелец. Така се ограничават хората, които сами си правят кошерите и си принуден да ходиш при друг майстор. Трябва да има и вариант да може човек сам да си ги направи, но пък нали трябва да им в по-лесно на фонда.
За да ти изплатят пари от фонда, трябва да представиш фактура. За това винаги съм препоръчвал да се кандидатства с проект и да се контролира крайния резултат, но най-напред Дянков иска да си събира данъците, после по документи е по-лесно да се контролира. Накрая така си задължен да купиш отводките от лицензиран майкозаразител.
И аз това имах предвид, ти явно по-добре се изразяваш :)
За майкопроизводителите ясно, че излязат и ще кажат трябва да се спазват породи, раси и какво ли не, не може от всеки да се купува. Въпреки, че много добре знаеш, че изобщо не го правят, но това е друга тема. За кошерите пак можеш да си представиш фактури - за дървен материал, за видички, за лепило, за пантички, за всичко. И пак могат да те контролират. А да не говорим, че може и да ти кажат - даваме ти тия пари и като ти дойдем на проверката трябва да имаш кошерите по условията на договора. Ако не, не ти изплащаме субсидията. Чисто и просто. Не е кой знае колко трудно да се направи.
Зарко, Заркоооо!
И в кварталния супермаркет да отидеш да пазаруваш, ти дават фискален бон за направения от теб разход! Моля те, къде и по кое време живееш??? И пак чиновниците виновни, така им било по-лесно?!Ами как ще се отчете направения разход? На "честна пионерска" ли?
Много рев изрева, Зарко! И много глупости написа!Защо? За да бъдеш на сцената, в светлината на прожекторите? Ти си един от "генераторите" на спам в този форум!
Явно не си ме разбрал докрай. Дянков трябва да събира данъци и това да ти се дадат едни пари и да отчетеш само визуално, че си купил/направил кошерите и че те са със съответното качество. Като си имаш фактура,това означава, че този от когото си ги купил е фирма, платил данъци и осигуровки и плосък данък. Освен това средствата се отпускат за готов продукт и няма как да ти осребрят пари за материали(варианта с отчитане на фактури за материалите)въпреки, че това е по-изгодно за фонда. Чиновника гледа да работи колкото си може по-малко. И ако трябва да свърши нещо малко повече от обичайното ще донесе от девет кладенеца вода, само и само да не се напряга да свърши някаква работа, а когато някой е подплатил с някакъв стимул да защитава интересите му вече е друго нещо. Отстоява позициите му докрай. Така стана с отводките и с наредба 26 и с много други по дребни заробващи закончета и наредби.
Е да де, ти като представиш фактури за материалите, това означава, че и тези търговци са си платили данъците и осигуровките. Но просто както го каза ще стане по-трудно за чиновника. В крайна сметка програмата нали е направена за подпомагане на отрасъла? Но както и да е де, така са го направили, така ще бъде, въпросите ми бяха по-скоро риторични.
Хубавото тая година е както са го измислили с кредитирането, отпада търсенето на пари ако нямаш налични.
Така е Зарко и тези търговци са си платили данъците и осигуровките но като мине и през производител идва още един данък и още осигуровки и още левчета за хазната. В заключение ако си купиш материали за 50лв в хазната ще влезнат 5лв плосък а от производителя ще влезнат освен 5лв за материалите и още 8лв за кошер. Общо 13 При отпуснати 3 141 884 лева за нови кошери това прави 24168 кошера (може би по малко но го смятам твърде грубо)Демек в хазната ще влезнат 314 000 приблизително. И към тази сметка като прибавим и осигуровки... Но за кредитирането съм напълно съгласен, миналата година отпаднаха доста бенефициенти заради липса на средства.
Сигурно си прав. Ама както и да е де, съобразяваме се с това, което е.
А с теб най-вероятно ще се чуем, но още не съм решил на 100% дали ще участвам в програмата. wink;
За 2012 година е допустим за финансиране разхода за невъзстановим ДДС. В тази връзка, кандидатът попълва колоните „Цена с ДДС” в таблиците със заявените инвестиции само в случай, когато кандидатства за невъзстановим ДДС. Цените с ДДС не се попълват от кандидати, които са регистрирани по ЗДДС.
Някой колега,запознат с материята,ще го разясни ли това?
Да до сега се финансираше % от цената бе ДДС, то си беше за наша сметка. А сега като не се регистриран по ЗДДС % от ст/стта с ДДС.
Например да сега биха ти дали 80% от 110 лв. - 88 лв и за твоя сметка остават 22 лв. + ДДС 22 лв. = 44 лв. т.е плащаш за бр. - 132 лв. възстановяват ти 88 лв.
А сега ще баде от 132 лв. 80 % - 105.60 лв. ти възстановяват, а ти поемаш - 26.40 лв.
Това къде го пише?
Здравейте!
Честита Коледа и весела Нова Година!
Имам въпрос: Ако сега започна от самото начало, т.е. от регистрация на пчелина и т.н. ще имам ли шанс да се вместя в поставения срок до 09.03.12.(или до изчерпване на средствата) предвид бюрократичните бавения при издаване на документи.....или да си оправям отсега нещата за следващата 2013?
Благодаря предварително!
Да, ще се справиш, не е кой знае какво регистрацията на пчелин и като ЗП.
Въпроса е дали има смисъл с тези пределни цени на кошери и тези безумни цени на отводки и рояци. То ако дам над 100лв на отводка по-добре да си купя на черно..
Извинявам се, но нещо не го разбрах, по колко възстановяват ако нито аз, нито производителя ми на кошери не е регистриран по ЗДДС ????Цитат:
80% от 110 лв. = 88 лв. -това ти възстановява ДФЗ, ако нито ти, нито производителя ти е регистриран по ДДС. Останалите 22 лв. за твоя сметка, Цеко!
На цената на една отводка, ще си купя цял кошер. А от този кошер мога да си направя поне по две отводки. Какъв е смисъла да се кандидатства. И 20лв за майка. Тея съвсем го удариха през къра.
Според мен ще останат много непродадени отводки тази година. Аз го пресмятах всякак, и най-не изгодния вариант е кандидатстването. Обяснете ми, може би аз не схващам, къде е уловката да си купя отводки на 120лв? Или кутия мухи за 80?
Уловката е следната:
Понеже по програмата ти възстановяват 80% от сумата т.е тя ти излиза на цена 24 лв без ДДС-то като прибавиш и него става 48лв. това прави около 70% от нормалната цена на отводката. Излиза, че спестяваш тези 30%. Но дали е така. В повечето случаи отводките идват късно, няма достатъчно пчела в нея, няма достатъчно запечатано пило и на практика излиза, че за да успееш да направиш от тази отводка семейство трябва да вложиш допълнителни средства за да може на следващата година да се възползваш от това семейство. За това много хора предпочитат да си купят отводки на черния пазар, където пъво качеството е доста по-високо, повече пило, повече пчела и за един месец си имаш готово семейство. Риска е от заболявания, но такъв риск има и когато купуваш от лицензирани производители.
Това не е уловка, това е заблуда за неуки или разсеяни люде. Една проста бакалска сметка показва че ползата я има, но тя е за този в края на веригата. Пчелара е посредник в схемата. Просто хората, които искат да направят пчелин влизат в услуга на "картел" от юридически лица, които усвояват фондове като произвеждат отводки, майки и рояци, които явно и открито показват че искат всичко, което може да се вземе. И тези които реално трябва да бъдат подпомагани в крайна сметка се отказват.
Защо не се откаже някой майкопроизводител? Щом 70-80лв ги кара на загуба защо се занимават с непечеливш бизнес?
Майкопроизводители, вие не четете ли форума? Какво ще кажете по темата?
А бе реално една отводка ти излиза 24 лв. От 120 лв ти признават 96 и реално даваш 24 лв. Поне аз като вземах миналата година ДДС не съм плащал. Но, идва това но дали си заслужава. Хванали са се за наредба не си спомням кой номер, където пише най-малко 3 рамки трябва да е отводката. И те толкова ги дават. Отделно какво е качеството. Точно както го е писал donboneti е. Всичко е направено да се отбие номера и да се приберат парите. И като ти ги забавят 1-2-3 месеца става мазало. Моето лично мнение е, че ако има възможност човек е по-добре да си ги вземе от нелицензиран производител навреме и да си ги развие като хората. Така привидно по-скъпо си мисля, че излиза по-евтино.
Четат,четат,и още как!Но...."не е луд този дето яде баницата,а този дето му я дава"
Прав си. Ганчо и компания, успяха да издействат по програмата пари за повече отводки и майки отколкото развъдната асоциация е в състояние да произведе. От там следва ниско качество, далавери с купуване и препродаване на незаконни отводки, високите цени. Просто за мен не си струва участието по тази мярка. Много от отводките дето са по програмата не можаха да изкарат до зимата. А има и условия, които трябва да се спазват и тези, които са се прецакали, трябваше да си купят наново отводки на черния пазар за да отговорят на тези условия и на практика се получава, че евтиното на пръв поглед излезе прекалено скъпо. Освен това с цялата власт която има асоциацията не може да се гарантира дали здравословния статус на отводките отговаря на понятието "ЗДРАВИ". Има много сигнали, че това не е така. Но от асоциацията не признават.А това е меко казано страшно.
Извода е само един. Бойкот на пчеларската програма и особено мерките за покупки на майки и отводки.
Да ама не, защото половината от тези които се оплаквате, сами се похвалиха, че са сред първите, които са кандидатствали или се готвят да кандидатстват щом започне приема на документи.
Поне спрете да се излагате и да пишете глупости.
Аз имам парите, имам времето да се занимая, имам желанието но няма да дам нито едно от изброените за благото на 20 фирми. Тази програма не работи за тези за които е създадена, всичко е предтекст, когато парите отиват в ръцете на фирми които не се конкурират по между си всичко е ясно, има схема за пари. Единствено все още кошерите са на сметка, дърводелци бол, конкуренция има. Въпреки че за тези които искат да купят нещо по-качествено и с екстри няма да могат с тези пределни цени.
Според мен е по изгодно да се купят рояци в тръвни, рояци на черно или цели семейства които да станат на отводки от колкото да се тръгне по пътя с програмите и съмнителните отводки за стотици лева. Пиша го за 5 ти път, та тези които са убедени в ползите от тази програма да прозрат че се самозалъгват.
Юри е прав!
Зарко най-много реве, но е в авангарда!
Благодаря,Саша!Весели празници! drinks;Цитат:
За кошери си заслужава, за тези пари може да се намерят хубави. Но аз лично няма да кандидатствам повече за отводки. За мен си е абсолютно безмислено да се занимавам с тях, да си хабя времето, нервите и парите.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Много интересно. Поради изчерпване на определения бюджет по мярка А „Техническа помощ” – за „Обучение на обучители” и „Популяризиране на пчелните продукти”, на 27 декември , от 13:00 часа Разплащателната агенция временно спира приемането на заявления в тези сектори. парите свършиха само за седмица. Явно много голям мерак има някой да популяризира пчелните продукти. Интересно кой е този мераклия.
Е кога ги изчерпаха? Приемът на документи започва на 16.01.2012!!!
Не по мярка А приемът на документи започна на 20.12 2011г и трябваше да продължи до 20.01 2012г. Мярка А засяга сдруженията. Пчеларските мерки още не са отворени, но няма да се изненадам ако се получи същото.
Подготвени са хората, Бонев! Само парите им липсваха!!! От утре - Ивановден ще видиш каква популяризация ще настане!
Жалко, че г-н Коста Желев не е във форума да каже как стоят нещата по мярка "Е", но има и други колеги, които могат да вземат отношение!
Може и да греша ама чух, че точно за тази мярка отговорни хора отдавна са се подготвили с "грандиозни" проекти за "доказване" на уникалността на българския мед. То сигурно и за това я отвориха по-рано програмата по тази мярка...Цитат:
Остана още малко за да разберем как ще е точно. В петък ходих до фонд земеделие и на въпроса ДДС-то въстановява ли се отговора беше да. Тоест на 110лв 80% = 88лв, за твоя сметка остават 22лв а ДДС-то се въстановява напълно. В заявлението в таблица 3 и 5 пишем общата сума без ДДС върху която ни плащат 80% а в таблица 4 и 6 сумата с ДДС разликата се въстановява.Цитат:
Първоначално публикувано от syzi
Здравейте !Честита и успешна нова година .Ако нямате кой да ви издаде фактура ...по добре не се захвайщате с програмите ,защото сте вътре от цялата игра.Пример дълбоко дъно ,3 корпуса боядисан ,табла и капак 75лв .Казвате че сте по програма и цената става 130лв не боядисан .Същата работа е и с отводки проверители и тем подобни .Но всеки си прави сам сметката ,но ако нямате време и нерви не се захвайщайте .Успех на всички .
Набутвация е ако ти намерят нередности в документацията и всичко в последствие остане за твоя сметка. Предполагам ако не бяха тия програми никой нямаше да купува отводка на 120 лв. и празен сандък пак на толкова. Ако приемем тези цени за актуални и през тази година, то сандък оборудван с рамките + отводка умножено по 50 броя разрешени за година ще рече 12 хиляди. Като ти възстановят 70-80 % , на колко ти стъпва всяко едно семейство реално?
Вредих се за кошери, препати и изследвания. И мисля че ще съм доволна.
Колко часа минахте? Кой регион и бяхте ли много хора?
И аз подадох документи днес. В Ямбол до обяд минаха около 30 души. Повечето бяха за кошери и препарати. За отводки имаше малко - защо ли? wink;
Сега живот и здраве да дойдат договорите и да видим как ще е кредитирането.
Колеги,парите по някой мерки са изчерпени вече и приема е преустановен в 17 31.В Сливен са минали към 50 човека.Аз подадох но след мен се получи съобщение,че приема е преустановен,и не знам дали ще има пари за мен.Сега ще чакам договорите.
Е какво значи това изчерпани та нали едва днес започна приема на документи не ми се вярва толкова бързо да свършат парите.
Всичко може, колега.Велико Търново, 17 часа, служителката не беше сигурна дали има пари.
От предния ден започнахме да се редим. Моето заявление е с №3. До обяд бяха минали 30-тина човека.
И аз кандидатствах за кошени, препапарти и анализ.
Вярвате, не вярвате - останали са пари само за подмяна на пчели-майки и за пчелари проверители!
При нас е имало колеги с каравана от предния ден,и аз мислех че ще има пари и затова отидох следобяд но накрая като подпечатваха заявеното искане и приключваха деня се получи съобщението, че са изчерпани парите по някой мерки.
Нормално, с таз годишното кредитиране има повече бенефициенти и възстановяването на ДДС-то вдига доста и още сутринта когато подавах, а бях от първите, се говореше че парите ще свършат бързо. А и средствата са за около 700-750 човека приблизително(по трите най-търсени мерки). В София беше доста спокойно на догодина сигурно едвали ще бъде така.
Ей пропаднала работа с тая програма и с тоя фонд земеделие sadsmile;. Миналия понеделник отивам във фонда и понеже ще съм пълномощник на жена ми при подаването на документите взимам два комплекта да си ги попълним в къщи на спокойствие. Отивам вчера да подавам документите гледам стайте на фонда празни speechless; , оказва че междувременно фонда се е преместил на друг адрес, намирам го аз и вътре заварвам пълен хаос. Едни местят някакви бюра, други оправят едно ел. табло трети монтират климатици, а четвърти на коляно попълват документите по пчеларската програма :D . Стоя аз и се чудя какво да правя и по едно време идва една служителка и пита има ли някой с готови документи, викам "Аз". Почна тя да ми ги преглежда и се оказва че съм със стари заявления sadsmile; (на една от страниците било пропуснато да се сложи едно квадратче и едно Да и след това пуснали нови вече коригирани). Питам служителката как са ми останалите документи, тя ги прегледа и ми казва че другото ми е ОК. Взимам новите заявления и газ на село да ги попълни жена ми. Около 15 часа пак цъфвам във фонда,( положението се е по успокоило, останали са само майсторите с климатиците) обаче попадам на друг служител на фонда. Той започва да ми преглежда наново документите и оп пак фал next_mad; - не сме преснимали абсолютно всички страници на ветеринарния дневник (кориците и празните страници). Питам го защо сутринта колежката му не ми е казала че трябва да снимаме и тях, той само гърчи рамена и мрънка нещо под носа си и почва да ме успокоява че няма защо да бързаме, програмата току що е стартирала, ресурс има и когато ми е удобно след ден, два да заповядам пак.
Прибирам се вкъщи оправяме всичко с жената обаче чета снощи тука че програмата спряла crying; . Днес сутринта към девет часа намирам някакъв телефон на фонда във Видин и звъня да питам вярно ли е спряла програмата. Някаква служителка ми казва че няма такова нещо, но все пак да съм се обадил след половин час да провери. Обаждам се след половин час и се оказва че наистина приема е спрян, но служителката започва да ме успокоява че това е временно и щели пак да я пуснат да не се отчайвам и т.н.(демек не губи кураж до другия тираж) :D .
Сега като се замисля май ще е по добре да инвестираме някой лев за шофьорски курс на жена ми или поне да си наемем детегледачка когато имаме работа с фонд земеделие???
п.п. миналата година носих на жената в родилното някакви документи да ги подписва, че пак ги бяха объркали нещо :D
По програмата от Разплащателна казаха че все още приемат заявление за пчелни майки и анализ на мед .
За кошери ,лекарства и отводки средствата са свършили
Спира приемът на заявления по част от мерките на пчеларската програма
От днес, 17 януари, 2012 г., поради изчерпване на определения бюджет, се преустановява приемът на заявления за подпомагане по следните мерки от „Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 година”:
1. Мярка B: „Борба срещу вароатозата”, Сектор 2: „Разходи за закупуване на препарати в борбата срещу вароатозата”
2. Мярка D: „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в общността”, Сектор 1: „Закупуване на нови кошери”
3. Мярка D: „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в общността”, Сектор 2: „Разходи за поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства (за пакети пчели и отводки)”.
Приемът бе отворен на 16 януари с ресурс от почти 6 млн. лв. Поради засиления интерес, високия процент на субсидиране (между 80 и 100%) и достъпните условия на програмата, над 5.2 млн. лв. от предвидените средства бяха ангажирани в същия ден със заявените разходи по приетите над 900 заявления за подпомагане по изброените по-горе мерки и сектори от програмата.
В областните дирекции на ДФЗ – РА продължава приемът за останалите мерки и сектори с разполагаем бюджет: по Мярка B: „Борба срещу вароатозата”, Сектор 1: „Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители”; Мярка C: „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” и Мярка D, сектор 3: „Покупка и подмяна на пчелни майки”.
17 януари 2012 г. ДФ „Земеделие”
Разплащателна агенция
Вижте и цените на лекарствата колко са нагоре. Това изберпва бюдежа много бързо и с по-малко хора.
Аз си мисля, че пак ще я отворят. Миналата година пак така я затвориха същия ден. Ппосле я отвориха, и в края на януари пак я затвориха. След седмица ли беше пак я отвориха и я държаха до лятото. Останаха пари, които според мен ще ги прехвърлят за сега при условие, че сега са се изчерпали. Аз не мисля, че кандидатите са повече.
Ти мислиш, а други дали мислят така? А това заминалата година - съвсем не беше така!Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
Няма никаква логика да се спира приемането на заявления по част от мерките на пчеларската програма за тази година и после пак да приемат. Казано е ясно-няма пари!?! thumbdown;Цитат:
Честито ви поредната далавера!
Колеги не се кахърете. Не е ясно кой ще е печелившия. Този който не се е класирал или този който е успял. За тези които са успели ходенето по мъките тепърва започва. Успех.
Ха-ха!Та не е ли нормално,след като кандидатстваш,да има разглеждане и удобрение на кандидатурите. Някакъв срок за обявяване на одобрените заявления.Просто,трябва да си тъп,за да не разбереш,че това е фарс.Това е истината.Май,трябва и ние да застанем пред парламентана с по един коашер!
радвам се,че не се регистрирах заради програмата ,като земеделски производител та да им давам сега по 70 лева на месец...на печелившите честито wink; аз ще зема малко на старо за по 20 лева ,мисля да изкарат няколко години
Много скапана се оказа така хвалената програма до като започна взе че свърши. Започна на 16 01 2012 в 9 часа и в 17часа вече беше свършила. Това е малоумие а не справедливост.Създателите на програмата трябва да бъдат линчувани и да и се забрани да се занимават с пчеларство. Лицензираните производители знаят много добре че всички който са играли по програмата нямат избор и трябва да купуват единствено от тях те са около 50 производители който са и едни от създателите на програмата. Една отводка на 3 пити струва 120лв между другото пчелите в отводката са много малко и много трудно се развиват, а иначе на тия пари можеш да си купиш цяло семеиство отвдка на 3 пити можеш да купиш за 40лв на свободния пазар.
За цял сектор в земеделието и то пчеларството отпускат 6 милиона, а земеделците си купуват чрез фонда комбайни за по 1 милион бройката. WELCOME TO BULGARIA
Досега нямаше субсидия, която да се изплаща на кошер(пчелно семейство). Дано в новата пчеларска програма от 2014 г. да има.
Иначе ние пчеларите продължаваме да ревем и да се оплакваме само по форумите, а е крайно време да пуснем малко пчели wink; в Парламента, Министерство на земеделието и т.н. та да се разбере, че пчеларите сме недоволни и че субсидиите в нашия бранш са нищожни спрямо останалите сектори.
Какво чакате действайте. И аз ще дойда да гледам сеир.
Абе кой ми трие мненията ???
Ти имаш ли мнения? Не съм срещал нещо по същество! Това, което не е по същество се нарича спам и се трие - да не "товари" форума.Цитат:
Първоначално публикувано от gojyto_
Кажи сега какво ти е мнението за 3-годишната програма и защо се получи така, че още първия ден от приема беше преустановено приемането на заявления!
Всички мнения,които са в нарушения с правилата на форума се трият на момента.Не са само твоите.Цитат:
Първоначално публикувано от gojyto_
Аз поне мисля ... А как беше? Или ти си на принципа - бе не знам как беше ама не беше така...Цитат:
Има логика да я спрат временно заради привършване на парите. Правят се сметки и ако има останали пари се отваря до тяхното изчерпване. Заявленията се подават навсякъде в страната и никой не може кога точно свършват парите. Примерно бюджета за кошери е около 2700000 и при приближаване на този лимит се спира, за да няма неприети заявления, които не могат да се изпълнят.
Не съм сигурен, но предполагам че поне 90 % от кандидатстващите тази година са се възползвали от опцията за кредитиране и поради това много бързо е достигнат предварително заложения лимит, но като гледам макар и бегло, условията за отпускането на този кредит хич не са лесни speechless;
Сложничко изглежда и си мисля дали няма да ми е по-добре да ги взема назаем парите :D
Има хора които са кандидатствали миналата година и са се възползвали от програмата и са сключили договор ,а тази година не са успели да подадат документи .
Отава само да си плащат данъка на държавата 3 години.
Парите свършили за 2 дни .
БРАВО
По точно за 8 часа. В 9:00 програмата стартира а в 17:00 е преустановен приема на документи.