Пред пчеларя винаги е стояла дилемата-как да се обтелят рамките,кой е най-добрият начин за да не се свличат при изграждането или центрофуженето.
Начините са 3:
1.Хоризонтален
2.Вертикален
3.Комбиниран
Нека споделим кой как и защо така го прави.
Преглед за печат
Пред пчеларя винаги е стояла дилемата-как да се обтелят рамките,кой е най-добрият начин за да не се свличат при изграждането или центрофуженето.
Начините са 3:
1.Хоризонтален
2.Вертикален
3.Комбиниран
Нека споделим кой как и защо така го прави.
Аз винаги ги обтелвам с 4 хоризонтални.
Така ми се вижда най-здраво и до сега не съм имал проблем.
Аз , обтелвам със 5 хоризонтални , преди като лепях основите със шпорче , беше голям проблем , провисваха често , това се дължеше на факта , че нямах абсолютно никакъв опит, трудно ми се отдаваше опъването без да късам телта и без да я оставя пък хлабава, но със времето всичко си дойде на мястото , купих си такер , купих си трафче и сега питите ми се получават просто перфектно.
Плодниковите ДБ рамки обтелвам хоризонтално с 5 броя тел. Първия разполагам на 1.5см. от горната летва, последния на растояние 2см. от долната летва, а останалите 3 линии разпределям на еднакви растояния. Магазинните с три хоризонтални и една вертикална, защото новоизградените магазинни пити при цеттрофугиране се късат по средния тел, дори и при по-слабо въртене в началото.Успех на всички.
ДБ рамки зателвам с 4 хоризонтално и 2 вертикално опънати тела , а магазинните с 4 хоризонтални , като запоявам с разтопен восък основите към горната и странични летви . wink;
Аз обтелвам само W- образно вертикално. Лесно е, питите не се свличат и не се късат при центруфугирани, дори и да са новоизградени и изцяло напълнени с мед. Комбинираното обтелване има същия ефект, но е много по-трудоемко.
обтелвам корпусни рамки с 9 вертикални тела,опъвам телта със пчеларско зага,лепя с траф 16 волта.ползвам само тежки/дебели/основи.
Аз зателвам с 4 хоризонтални и 3 вертикални. Пробвах в началото само с хоризонтално обтелване, но често бракувах пити, заради провисване или късане при транспортиране или вадене на меда. Откакто минах на това смесеното зателване нямам бракувана пита. Единственото неудобство е, че основите се лепят с шпорче, но според мен това не е кой знае какъв проблем.
Дълго време обтелвах с 3 хоризонтлни и 1 V образен тел,но за съжаление се получаваше провисване на питите след напълване с мед или с пило.И тъй като дупките за този вид обтелване вече бяха направени не се наемах да ги преправя за друг вид.От тази година обаче се реших и разпробих нови дупки за вертикално поставяне на 8 тела.Резултата е чудесен-перфектно изградени пити без провисване и късане при центруфугиране и отглеждане на пило.Вече съжалявам,че не съм го сторил преди години.
Винаги има първи път. Аз за толко много неща още се колебая дали да пробвам. Човек цял живот се учи, за да разбере, че нищо не знае. А относно теловете мисля, че и 5 са напълно достатъчни, стига да са вертикални. Дори и за ДБ рамка.Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
От 30 години зателвам по следния начин: ДБ плодникова 5 хоризонтални 2 вертикални, ДБ магазинна 3 хоризонтални 2 вертикални, ЛР 4 хоризонтални 2 вертикални. Никакви провисвания, увисвания и т.н. И едно уточнение, основата я преплитам! Опитайте!
Зателвам ЛП с 5 хоризонтални тела ,а магазинните рамки с 3 хоризонтални реда тел . От тази година започнах да ползвам тел инокс и съм много доволен няма провисвания. Относно вертикалното обтелване ме претеснява, че като се почиства рамката да не се скъса тела.
А дупките пробивам с това http://pchelari.com/snimka/images/wo...wf8h0jf2p7.jpg
когато слагам само хоризонтални имам провисвания на питата и деформация на част от килийките .....обикновено в долната 1/4 на питата се получава тази деформация ,а горе под горната летва килийките се разтеглят....на ЛР питите от няколко години слагам по 7 или 8 вертикални тела и питите са супер здрави и добре изградени,но е трудоемко/много пробиване/...Цитат:
Първоначално публикувано от vankata
Станко, а на колко см от долната летва оставяш основата?!Цитат:
Първоначално публикувано от stanko1972
На горната летва в средата правя каналче около 1-2мм дълбоко в което влиза основата.Отдолу до където стигне.Мисля че остава около 1 см.От Плевен си купих машинка и сега рамките ще ги правя с металните втулки те предотвратяват врязването на телта в дървото, а от там и провисването на основата.Цитат:
Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Аз никога не съм слагал вертикални , проблеми не съм имал.Само хоризонтални.
Здравейте!Аз съм начинаещ пчелар.В момента си правя кошери Дадан-Блат и искам да попитам мога ли да използвам 0,6 милиметра кантал за плодниковите и магазинните рамки и на какво разтояние требва да са теловете.Благодаря предварително!
Николай Киров,Цитат:
Първоначално публикувано от Николай Киров
прочети по-нагоре в темата - там може да научиш много работи! А личното ми мнение е, че този кантал който имаш не е подходящ за тази цел. Най-подходящата дебелина на тела, според мен е 0.3 - 0.4 мм.
Плодниковите с 4 хоризонтални като първият е на около 1,5-2см.Поставям основата така че горният и край да е опрял плътно в горната летва,
след като натисна основата със спорчето и се впие в телта залепвам горният край с восък на 5-6 точки.Восъка предварително съм разтопил на котлона но не много горещ защото стопява основата. wink;
Как опъвате тела на рамките за да не провисва,това ми е голям проблем.
Показал съм моя начин в същия раздел ,темата е"Станок за зателване на рамки".
Вертикално.Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Попов
9 вертикални тела,назъбени със зеге.няма провисване и деформации на питите.ако не се усвоят веднага от пчелите не се деформират(изкривяват) от температурата
Ако обтеля рамките и сложа основите сега, дали ще се отпуснат докато дойде време да ги ползвам.Питам , защото в някоя от книгите ми прочетох че провисват и се отпускат ако се направят по рано.
За зателването можеш да го направиш сега. На пролет само ще опънеш теловете със загето и ще лепнеш основите.
Благодаря за отговора,заемам се от утре.
Сега му е времето за правене.Цитат:
Първоначално публикувано от doviciozo
http://s17.postimage.org/ukgryvsob/rsz_dsc03161.jpg http://s16.postimage.org/jdxpj9gbl/rsz_dsc03162.jpg
Аз обтелвам с 4 вертикални на W и 3 хоризонтални тела, а магазините с по два хорризонтални. cool;
http://s17.postimage.org/qrvxkkikb/2..._5847125_n.jpg http://s18.postimage.org/8brpi2w3p/2..._6329720_n.jpg
Тази стега използвам за изпъване на тела.Става бързо и тела е чудесно изпъната.Слагам я на помощна масичка вкарвам рамката в нея стискам два пъти и летвите са свити опъвам тела без особено усилие, натискам копчето на стегата за отпускане, а напрежението от свиването на летвите изпъва допълнително тела.Втулките в дупките предотвратяват врязването.Стегата струва в магазина около 10лв.Маже да се използва и пистолет за силикон.Пробвал съм става но със стегата ми е по удобно. Тази пролет ще направя и станок за обтелване и изпъване като на Николай.
А колко рамки можеш да опънеш с тел на ден с тази стяга ?
Не ми се е налагало да работя цял ден, изпъвал съм колкото са ми били необходими.Тела на една рамка изпъвам за около 30секунди без да бързам.Цитат:
Първоначално публикувано от fermdimi
Kакво ще кажете за този вид обтелване.Ще изграждат ли основите правилно.
http://s16.postimage.org/rcpamtbjl/0221.jpg http://s16.postimage.org/st0t4yegh/0222.jpg
АДМИНИСТРАТОР
При повторно неправилно качване на снимки,същите ще бъдат премахнати,заедно с поста.
[quote="balkan250cc"]Kакво ще кажете за този вид обтелване.Ще изграждат ли основите правилно.
Имам притеснения относно това което ще се случи в очертаните зони на вашата рамка
http://pchelari.com/snimka/images/44...76milbvbtr.jpg
Там теловете се преплитат и стават по дебели от общоприетото.
Рамка зателена по такъв начин е много голяма играчка - времеемко.
При такъв начин на зателване лепенето на основа ще е приключение - много време - с траф не става.
Иначе казано може да пробвате , ако имате 2-3 кошера , но станат ли повече сам ще се откажете.
Поздрави!
Начина който е показан от Борислав едно към едно съм го практикувал безпроблемно първите няколко години, като преплитанията на двете места се правят с пиронче с цел изпъване на теловете и отнема 20 сек/рамка макс. След лепенето на основата със шпорче, където има събирания и кръстосвания на тел съм капвал капка разтопен восък. И още имам в експлоатация така обтелени рамки. Сега използвам и за трите размера рамки начина VVV, разлика има само в броя телове. На горната летва кова скоби, долната я дупча с шило, на ръка или ток в зависимост от настроението. Така ми идва малко по-технологично, а и вече може да се лепи с ток. Хоризонтални не слагам.
И двата начина не са подходящи за хора които имат да изпълняват норма по обтелване на рамки.
Ето как ще изглеждат моите телове, преди да ги "накъдря".
http://i175.photobucket.com/albums/w...psea2256fc.jpg
И моите долу-горе така изглеждат, само дето горната летва е със скоби. На всички снимки по-горе обаче рамките са за хоризонтално зателване. При долна летва влязла между страничните с изпъването на тел по вертикала възниква допълнително напрежение в долните ъгли. И още повече ако се центрофужи радиално, предполагам. Изобщо не е болка за умиране, но все пак колегите с вертикално които сами си бичат заготовката могат да пускат още 2 см на долната летва, така че страничните /съответно по-къси/ да стъпват върху нея.
Ето така ги правя аз wink;
http://s18.postimage.org/w6rm36mlh/P...13_11_46_1.jpg
Искам да питам , как е по добре да пробия дупки за отеляването или да позлавам ръчен такер и със скоби да хвана телта
поздрави
Да пробиеш дупки. Такера се ползва за други цели.
гледах един клип на гръцка презентация , точно там показах такер с скоби кс който отеляваха затова питах
изрязването зависи от топълката моята е за 20 рамки и обтелването няма никакво значение
Аз ги обтелвам само хоризонтално.Ценрофугирам внимателно.Понякога имам проблеми с прясно изградените пити в горещините,но в рамките но нормалното.Центррофугата ми е хордална за 3 рамки ДБ.При друг вид центрофуга не мога да кажа.Нямам наблюдения.
За корпусни рамки 6 тела W образно дали са достатъчно, защото пробвах с 8 и ми се струва много гъсто.
И при закрепване на основата дали да се фиксира до долната лента или до горната?
Цитата от Венер
При поставянето на основата в рамката трябва да обърнете внимание на това, долният край на основата да съвпада с междин*ното пространство между двете долни летви по цялата им дълбо*чина, тъй като пчелите при градежа на питата ще изградят и килийките, които са до летвата и ще закрепят добре основата на долния й край. Изградената по този начин пита вече не само виси на горната летва, а здраво се опира и на долната, което силно я ук*репва и я прави здрава
ако имаш жлеб на долната летва, или двойна долна летва (спомената в цитана от Венер) - ДА, иначе - НЕ
Достатъчно е обтелената рамка да изглежда така: WW Вече над 10 години, не съм имал провиснала или скъсана от хордиална центруфуга, пита обтелена така.Цитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
Колега, до сега по препоръка на познат зателвах с 10 вертикални, но ми се струва ненужно чак толкова. Мисля да премина към W, но се чудя 6 или 8 тела. Това, което си показал на снимката, става ли за ДБ плодникови, и на какво разстояние от страничните летви са вертикалните. Също малката и голямата основа на трапеца по колко са.Цитат:
Първоначално публикувано от koragroup
Аз мисля за един от тези два варианта, но тъй като ще си правя приспособление за пробиване и зателване, бих желал да имам информация, за да не се налага да ги правя наново, ако се окаже, че съм избрал неудачен вариант.
Картинките са от екселска таблица, в която въвеждам разстоянията и автоматично ги сумира, но няма как да я прикача към постинга. Това е скица, а не чертеж и физическите размери на са пропорционални на стойностите. Височината е символично дадена.
http://s8.postimage.org/6exii82mp/8_tela.jpg http://s15.postimage.org/6annvbl47/6_tela.jpg
Честно казано, миналата година, обтелвах с вертикални телове и 2-3 пити се свлякоха. Тогава започнах да се замислям за WW обтелването. По съвет на един опитен пчелар, започнах да пробивам на "6 дупки". Той работи с ЛР. Аз тепърва ще развивам ЛР технологията :D . Но съм убеден, че 6 тела ще са достатъчни и за БД плодникови пити. Разстоянията между дупките са "на око". Гледах страничните да са около 3см от летвата, горе-долу толкова са и малките основи на трапеца. Важното е дупките да са по средата на летвите, за да може основата да легне хубаво (на една равнина от телове) и след като пчелите я изградят, килийките да са оптимално дълбоки, за да стават за пило.
За да не ви пука по какъв начин да обтелвате се снабдете с добри центрофуги. И тогава обтелвайте елементарно - 4 тела хоризонтално за ЛР и 5 за ДБ. Разбира се с хубава иноксова тел (на "Лега") и задължително мината със зеге(пак на "Лега").
Това мога да го потвърдя с 10 годишен опит. Ако питите се ползват за плодникови, може и с по-малко телове, дори и понякога да се центруфугират. Но ако центруфугираш надградени и девствени пити ЛР или ДБ, има вероятност да се скъсат ако са с по-малко тел. Но ако са WW никога не ми се е случвало.Цитат:
Първоначално публикувано от koragroup
Ако си го поставя за цел, сигурно ще стане, но не е нужно.
Освен това се използват бургийки на ЛЕГА, дрелка на ЛЕГА, пирончета на ЛЕГА...
...всичко в моят дом ще е Хитачииии....
"Хитачи" е много добра марка. Не съм чула обаче да правят центрофуги. Затова препоръчвам само климатиците им (11 години ги ползвам и още не им е правена профилактика - просто няма нужда).
Ако са диагонални теловете няма свличане, бушене или късане...без значение от центрофугата.
Ако са само вертикални или само хоризонтални се свличат или късат питите, защото посоката на инерцията е или перпендикулярна или успоредна на поставената тел.
Аз лично съм си намерил най-добрия вариант за мене си 4Х2 ДБ, 2Х2 магазинна, 3Х2 ЛР.
Основата я вкарвам между хоризонталните и вертикалните телове, влиза в канал на горната част на рамката и лепя с ток.
....абе в Лега не продават ли и готови сковани и зателени рамки wink;
А как се познава добрата центрофуга? Нали меда излиза под действието на центробежната сила и същата тази сила се опитва да свлече питата или да скъса тела. Що мислиш, че центрофугата на Лега ша дърпа само меда, а не всичко на куп? По-скоро трябва да се науча да центрофугирам, щото явно понякога от бързане завъртам по-яко. Да не говорим, че за начинаещ като мен с мижави 15 кошера купуването на нова центрофуга си е голям масраф, особено пък Лега.Цитат:
Първоначално публикувано от dani.goranova
Не знам в "Лега" дали продават готови сковани и зателени рамки. Знам обаче, че на много места продават и се възползвам от това - купувам си по 1 лв./бр. - рамка Хофман, скована и зателена с иноксова тел на "Лега". Така спестявам време и ...пари.
Мога ли да видя снимка на тази WW обтелвана рамка?Цитат:
Първоначално публикувано от Юрий Цветков
Цитат:
Първоначално публикувано от Бърз
Не съм пробвал с 2 W но с само с 1 W основата се подгъва при страничните рамки. Затова трябваше да слагам и един тел успоредно на страничните - нещо такова |V|. Отказах се по времето когато пробивах с шило. Бая зор с горната летва, а там са и повечето дупки.
Сега се сещам че и в кирилицата има интересни букви за схема при обтелване. Едно Ж например :) или |Ж|
Мисля, че изобщо не трябва да се мисли и коментира вариант без вертикални телове в края. Може би |/\/\/\| което е WW, но крайните чертички да са вертикални. Чудя се обаче дали |\/\/| е достатъчно или да заложа на по-сигурното |\/\/\/| с 8 тела. Но ще отнема повече време за направа. Иска ми се да си направя машинка за пробиване, приспособление за зателване и уред за монтиране на основите с ток. Но не искам после да установя, че не съм проучил добре и всичко трябва да се преправя!
Имам такива ДБ рамки, сглобени и пробити, с 6 дупки. Имам голямо притеснение, как да сложа тел - вертикално както на снимката, или по друг начин? Посаветвайте как ще е по - добре.
http://s11.postimage.org/kxu1in2m7/image.jpg
Понеже пишете за дупчене на рамки, аз използвам скоби, които се набиват при сковаването на рамката.
http://s8.postimage.org/xf5fi5gwh/DSCI0022.jpgАз обтелвам така иначе приятел обтелва вертикално като поста по горе и аз сега си купих изгодно доста обтелени рамки по същият начин. Само къдриш телта малко.
IVVI е достатъчен вариянт. Устройството за нагряване на телта е задължително. Устройството за дупчене трябва ако се обтелват стотици рамки.Аз все още обтелвам по 60-70 рамки годишно и ми е кеф да разпробивам и обтелвам на ръка.Цитат:
Първоначално публикувано от Stefanbg
Аз не бих прекалявал особено с много арматура. Там където минава тела не снасят майките. Ако е много тел се получава намаляване и разделяне на пилото.Цитат:
Първоначално публикувано от Stefanbg
Дупчи с бургията 2,5мм и няма ядове.
Ако основата е залепена с ток, а не грубо валцована с шпорчето, майката снася навсякъде !!!
Като поднових заниманията си с пчели си купих 2 шпорчета - метално и пластмасово, не знаех за варианта с ток. После видях на един клип и си направих приспособление за целта - ставаше перфектно. Не съм забелязал майката да не снася там, макар че слагах по 10 тела. Но съм виждал по клиповете цял ред килийки в които майката не е снасяла - явно когато тела не е добре покрит майката го усеща и не снася в такива килийки.
Тук например само по тела няма яйца :)
https://lh3.googleusercontent.com/-d...p-o-k/pilo.jpg
Тази снимка съм я слагал и друг път, ама от години вече не правя фотоси, та нямам по-нова. Тя е от няколко години. Колчем се сетя за нея ми става жал за тази майка, защото затрих семейството поради глупост.
Показаното на снимката се получава, когато се работи с леките /по-тънки/ основи и телта не се впива цялата в основата при лепене и с ток. Разделянето на пилото е само при първото снасяне на майката на новоизградена пита. След излюпванего на първото пило, почистването на килийките и подготовката им за ново снасяне майката вече не го разделя по показания на снимката начин.
Показаното на снимката се получава като се работи с млада, качествена майка (тази не беше купешка), добро семейство,при наличие на нектар, подходящо време и малко грамотност. wink;
А за страничния ефект с теловете Диян е прав drinks;
Миналото лято обтелвах по този начин и нямаше проблемиЦитат:
Първоначално публикувано от Бърз
тва е плодникова ДБ....ако имаш рапица се върти сичко....тури 2-3 напреко да си спокоен....
http://s14.postimg.org/3znv2t5dp/DSC_0447.jpg http://s14.postimg.org/b45obucn1/DSC_0449.jpg http://s14.postimg.org/el7qetbp9/DSC_0446.jpg
Голяма деформация на долната летвичка?
Бързак, карай както ти е прякора. ПО- бързичко, не опъвай толкова тела. :)
Истината е че тела трябва да е много добре опънат при хоризонталното обтелване, когато често се получва огъване на страничните летвички. При вертикалното няма нужда от толкова опъване.
Да,точно така е,дори и да видимо провиснал или огънат тела,това не се отразява на лепенето на основата и здравината на питата.Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
Ако е само вертикално и се върти на радиална центрофуга, при нова пита, каквито са всички в началото си, питата се нагърчва и свлича към горната рамка.....тва към края на сезона на вадене на рапицата, когато вече е почнала да помътнява....
Купувал съм ги 100 лева на 3см дебелина има подкапачна и 30 обтелени рамки.
Без машини няма как да станат.
А за рамките ги обтелвам WW-образно, но тези са комплект с кошерите. И на мен това ми направи впечатление и за това говорих с пчелари който работят от доста време с този майстор и викат че нямат фира.
Може все пак да и сложа по един хоризонтален.
минимум два....и нема да ни псуваш, че сме ти дали акъл за абене на още 40 сантима тел wink;
Щях да правя леки забележки по изработката им, но за тази цена млъквам. Да ги напълниш с пчелички и да те радват !
Да за тази цена качеството е идеално, човека каза е ако искам може да подобри всичко, но се вдига цената.
А се чудя за рамките ако пусна хоризонталните телове, ще може ли да лепя основите с ток понеже ще се пресичат теловете и ще затваря веригата по хоризонталния тел.
Няма какво да се чудиш, ако пуснеш хоризонтални ще направиш беля с тарфа.Цитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
Поздрави за чудесните придобивки мога само благородно да ти завиждам.При мен няма такива сериозни хора които да ти направят нещо като хората.
С 4 хоризонтални и тънки основи от горнооряховските не ми се е свличала пита до-сега (лепени със зарядно на 5 ампера и здраво споени към горната летва с мини газова горелка)
За темата за вертикалното обтлване, понеже имам 400 такива рамки да попитам някой с ЛР кошери дали е ползвал вертикално с накъдрена тел и лепена основа с ток.
Говорих с 2ма пчелари работещи така и ми казаха, че няма никакъв проблем, но и двамата работят с ДБ системата и при тях плодовитата пита се върти рядко а магазинната е по малка.
За това иска мнението на някой с ЛР ако е работил по този метод.
Ники, почти градски си ми, та затва щи кажем, че "рядкото" въртене на плодниковата ДБ, е % от проблема със загиналите или изчезнали семейства. Масово старите пчелари не барат в плодника, с довода, че тва си е за пчелите...принципно са прави.....ама непринципно, тоа закон се наруши веднага със насажденията от рапица.
Ако искаш да си скапеш кошерите, не вади първия рапичен мед и ги остави да се зазимят с него...........
я лично, въртим и вадим сичко от доле .....до средата на юли, и досега не съм имал загинало семейство, .....
Аз в началото обтелвах хоризонтално, после вертикално, вече W образно, като пускам и два вертикални тела в билозост до старничните летви на рамката. Работя с ЛР и залепвам с ток. Миналата година въртях с нормална 4 рамкова центрофуга и най здрави се оказаха последните. Както и разбрах, че магазинни рамки ако са без хофманови уширители - също не се повреждат при центрофугирането.
Румене мерси за съвета, постоянно чувам за този проблем и ще се стремя да ги зазимявам с хубав мед.
Март месец има голяма смъртност, много пчелари се оплакват и причината е глад според тях, изяли са меда а готовите питки не стават са ядене.
Сега се чудя да обтелвам ли на ново рамките В-образно за това питах дали някой пчелар е ползвал вертикални накъдрени телове лепени с ток за копусни кошери?
Аз съм с 4 хоризонтални откакто започнах- проблем няма.
Тук в тази тема искам да изкажа моите искрени благодарности към колегите Станко Ставров и Димитър Бонев специално за съветите които ми дадоха относно по бързото и качествено обтелване на рамките. Много благодаря и на другите съфорумци които по един или друг начин са ми оказвали помощ в пчеларството, лично за мен ползата от форума е голяма и много плодотворна, за което благодарности и към администраторите че той съществува.
Успешна година на всички drinks;
Обтелвам с четири хоризонтални тела, като на горната летва на рамката правя улей. Така основата се държи на пет точки /линии/. Лепя с трафче. До сега не съм имал проблеми.
Някой,обтелва ли магазинните рамки с 2 хоризонтални и лепене за горна летва + траф за основата?
Как се работи със тия скоби?
Коват се от вътрешната страна на рамката. В зависимост от начина ти на обтелване на рамката, за да не я дупчиш ковеш тези скоби. Двата края към летвичката и с чука, но не цялата скоба, трябва да остане място да се промуши тела.
А,очертава ли се средата на летвите?
Само с чука ще види зор. Освен ако няма пръсти на пианист. Има си едно малко уредче, скобонабивач му викаме, дето му слагаш скобата отпред и с ръка го набиваш. Ако ти е твърда дървесината, довършваш с чукчето.
П.с. Табиетлиите очертават средата, бързаците карат на око.
Хич не съм им фен на тези скоби,карай си с дупките наборе
Както ги гледам са тънки и меки,при твърда дървесина и сковани рамки ще бъде трудно с чук, дори да имаш скобонабивач. Сега е по-лесно и се прави със скоби за кабели 8-12 мм. и ръчен такер от Лидъл например. 1000 скоби в кутийка, точно вчера си купувах- 1.70 лв. кутийка. Какви са тези 3 лв. за тази мека медена тел? Но явно всеки трябва да извърви определения си пчеларски път, понякога и по-трудния начин!
Хаха, жестока истина е това ! Преди 15ина години мераклийски си купих такова пакетче и много бързо след това разбрах че има по-ефективни начини. Обаче пари съм давал и всяка година слагам по 10ина скоби да ми дойде акъла в главата. Па и да поддържам умения...
Коването се оказа малко трудно с чук,понеже тия скоби не са подострени.Взех едно тънко шило и направих център там където ще набивам скобите.Но нещо не се получи добре,когато започнах да изпъвам телта част от скобите започнаха да се изваждат.Скобите ги купих не от някоя случайна сергия,на улицата.А от пчеларски магазин във Враца.
Колега, остави тия скоби и си карай с дупчици на рамката. Викни обаче някой, който умее да зателва да те научи. Дотук....слаб (2).
И аз това му казвам,язък за 3-те лева :D Един приятел ми даде да му оправям разни рамки лятото покрай други поръчки,имаше и с такива скоби.Изплющях им дупки и му ги направиих,защото се вадят наистина.Това е за мен най-не-практичният начин за обтелване.