Re: Ограничаване на майката.
Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
За да се включат повече пчели в пашата е необходимо да се ограничи майката.При пролетното развитие когато плодника на ДБ.се изпълни с пило и до акацията има още време се разширява с магазин.След като майката се качи в магазина да осеменява може ли магазина да се свали доло следва ХР.с цел да се ограничи майка и отгоре плодника.И няма ли пчелите напълно да блокират майката и семейството да излезе от пашата твърде слабо.
Алексей това според мен не е удачно. Да поръсъждаваме малко. Ако свалиш магазина отдолу под плодника заедно с майката и отгоре слажиш ХР наистина ще я ограничиш да снася само в магазина. В магазинните рамки има освем работничиски килийки и много търтиеви.Ще произведеш доста търтеи. Ако плодника е отгоре ще го превърнеш в магазин за складиране на меда.На мястото на излюпените пчели ще вкарат нектар.Ще трябва да центрофугираш плодникови рамки, в които може да има и остатъци от запечатано пило и люпещи се пчели.Доста неудобно за разпечатване и центруфогиране. За това ти трябва в случая втори магазин върху плодника - за складиране на меда. С блокирането на майката за следващата паша няма да имаш достатъчно пчели събирачки. Така мисля аз. Може и да греша. Нека по-опитните да споделят.Желая успех на всички.