ПОМОЩ ПРИ РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМ С БЕЗРАБОТНИ ПЧЕЛИ
Здравейте! Колега още ми е трудно да се нарека с малкото практика която имам и затова не го ползвам като обръщение :) От доста време чета форума и ми харесва като цяло, имам малко градивна критика относно изграждането на сайта и опциите му и някои въпроси, но това друг път :)
ИМАМ НУЖДА ОТ СЪВЕТ, защото от многото изчетена информация от различни източници (най-вече книги и форуми) и малкото практика в определен момент човек се чуди как точно да постъпи и в стремежа си да направи най-доброто някои неща не му светват дори и да ги е налял в главата си. Абе новобранеца си е новобранец във всяка нова сфера, колкото и да е добър в нещо друго и да се е подготвял теоретично за новото начинание :)
От тази година имам 6бр. 10 рамкови ДБ кошери. Четирите от тях са в едното ми село (повече не е удачно да има там въпреки, че го посещавам по-често - почти през ден) планински район е и първата главна паша е акацията след това има малко липа сега друго не се сещам. Другите два са в другото село, полски район и първата главна паша е рапицата после слънчогледа, за друга не се сещам да има между тях която да е силна.
До този момент всичко върви нормално и се оправям с всичките му добри и лоши моменти (жилят по някои път "гадовете" :) и не е имало момент много да се двоумя какво да ги правя. Развиха си се семействата добре кое до колкото е можело.
Двата се развиха до рапицата добре, градиха си плодникови пити и т.н. Изкараха рапицата задоволително, изградиха си и магазинни пити бяха 50% изградени и не изградени. Общо взето така са нещата, че има недостиг на плодникови и магазинни пити и гледах да си по направят, но още няма оборотни и резервни.
Четирите и те сега до акацията се развиха добре. По едно време бяха поогладнели между овошките и акацията, че за седмица се наложи да ги подхранвам и братята с рапицата помогнаха с материал :) Вече са с магазини и бачкат яко :)
Миналата седмица знаех, че рапицата прецъфтява и тези буби може да изпаднат в безвъздушно простространство. Ходих огледах и видях, че полето е нацъфтяло с лайка, мак, разна само израсла рапица извън нивите и като се огледаш полето в цветчета и си викам - Охоо ще има с какво да се занимават. След някои ден цъфнаха и акациите в селото които са нищожно количество на обема от пчели които са в района. Но реших, че ще има с какво да се занимават и нищо не ги бъзиках. Отивам преди два дни и като ги видях как са се струпали на предните стени на кошерите и бездействат, тук там някои отлитат и други се връщат. Разрових ги и двата да видя как е вътре. Имат си мед, прашец, открито пило, закрито пило, но и празни килийки в средните пити между всичко друго. Абе работата е много "китаец" ама бездейства. Не видях да има градени маточници, че да се роят ама това си е въпрос на време с тая бездейственост. Чудя им се защо не се щурат да събират дори и малко да им се вижда. Бутнах им по средата по една стара празна пита уж да има къде да снася мамата и малко от малко да са заети и извадих от края пълна с мед. После и нея ще им набутам в средата ама сега имат мед и затова празна а извадих пълна.
Сега идва и развръзката, че много предистория стана ама реших да ви въведа в нещата до този момент.
Какво да го правя аз този много "китаец" :) Не, че не ми идват варианти от многото четене :) НО... Имам два празни кошера, но не искам да правя отводки и да увеличавам бройките за сега. Не искам и да правя временно отводки и после за слънчогледа да ги обединявам пак ако основните не са се засилили достатъчно. Пък докато цъфне слънчогледа освен ливадната растителност друго не виждам да има и ако им намалее храната трябва да помагам. Затова се замислям Дали да не им дръпна летящите пчели като отводка с налитане и да ги придам на тези които са четирите и сега имат работа за целия китайски народ :) Да ама не се усещам как точно да я завъртя схемата. Нямам нуклеуси на които да ги налитя тези двата и да ги замъкна летящите буби при другите и там да ги разхвърля при които е по слаб и т.н. Преносни сандъчета има, някоя плодникова и магазинна пита има, рамки, основи и общо взето това е което се сещам, ако може да се ползва.
Това което ми се върти като чуденки в главата е:
Дали мога да ги налетя тези двата в друг корпус но без майка вътре а само с празни пити, пити с основи или такива с мед и вечерта да ги замъкна при другите и там да ги пръскам по кошерите да бачкат :)
Дали да ги налетя в корпус с майка пило и дрън-дрън, а основния които изместя да остане без майка до вечерта или другия ден докато настаня летящите по другите кошери и да им я върна на другия ден :)
... въобще умотворения на човек без опит :)
Всички мои умувания са хипотетични и просто ги споменах.
Въпроса ми е как да стане врътката? Да им дръпна летящите пчели на тези двата (така да ги отслабя и да си се развиват а не да им дойдат глупости да правят) и да ги наместя по кошерите които сега са луднали по акацията и ще създам работа на безработниците :) Въобще да се занимавам ли с такива "щуротии" или какво да правя? Ама пак уточнявам, че при двата отводки не ми се правят ако не е краен и единствен вариант на ситуацията а при четирите трудно ще поместя две отводки или една сборна, че да знам поне, че там има какво да папат :)
Малко дълго се получи, но които има желание, ще го изчете :)
Успехи на всички!