Здравейте.Някой може ли да обясни по-подробно работата с оплодните съндъчета.Благодаря ви предварително.
Преглед за печат
Здравейте.Някой може ли да обясни по-подробно работата с оплодните съндъчета.Благодаря ви предварително.
Какво по точно те интересува?
Сандък с малки размери и малки рамки, в който се слагат 2 рамки с пчели и маточник пред излюпване и се изчаква да се оплоди майката. Може да се направи и в нормален кошер , но преграден. Не значи обаче, че вътре с опложда майката....
ДА. Може да го преградиш на 4 и да го направиш на малки рамчета
А как се закрепя маточника към малките рамки или взимам нормалната рамка с маточника към нея.И понеже до сега несъм работил с оплодни съндъчета,тези малки рамки предполагам трябва да са изградени,ане само на основи.До колкото знам трябва да сложа две рамки и да стръскам пчели в него.Така ли е?
Има много варианти. Може да няма и основи и цяла рамка, а само горна летва с прикрепена ивица основа. Може да придаваш току-що изюпена майка или зрял маточник. Може да има пило, може и да няма (по-добре е да има, обаче, щото ... няма да обяснявам защо, ще стане сложно,.. някои пчели просто имат навика да бягат от нуклеусите, а пилото ги задържа)
Може да стръскаш само пчели или да добавиш пити с пило заедно с пчелите и по желание да стръскаш допълнително пчели, или нито едното от двете - поставени над основните семейства пчелите може сами да влизат в нуклеусите (чрез дупка в пода на нуклеуса) без да се прекъсва връзката им с основното семейство.
Варианти колкото щеш... Има само 2 правила които остават непроменени при всички видове различни системи - наличие на пчели в нуклеуса и наличие на майка за оплождане.
Може да се поразровиш - има достатъчно литература изписана по въпроса, има и доста филмчета...
Виж филмчетата на Malka в Youtube - там е показан един от начините на заселване без пило.
Съжалявам, късно разбрах какъв точно ти е въпроса - оплодно сандъче може да е и с размерите на обикновен кошер - вземаш да речем 2 рамки (с каквито там работиш) може да са 2 с пило и мед или 1 мед и 1 пило и маточник. Пример - семество ти се готви за роене - делиш го на 5 и получаваш 5 нуклеуса.
Почети малко литература, и после задай въпроса, хем ти ще знаеш какво да питаш, хем ще може да получиш по-добър отговор.
Както казваш варианти много но много пчелари оспорват качеството на майките доотгледани във оплодни съндъчета.Ная добрата среда за отглеждане на майки според много пчелари е във нуклеуси със поне две пити ЛР или ДБ покрити със пчели.Може да не съм прав но така съм чел във много книги.До сега не съм ползвал оплодни съндъчета , но накой колега със повече опит да си каже впечетленията за майките доотгледани във оплодни съндъчета.
Ето един начин да изградят малки рамки за оплодни сандъчета.
http://s3.postimage.org/djkvjitg/107_5370.jpg http://s3.postimage.org/djpu5kas/107_5375.jpg http://s3.postimage.org/dk6dj18k/107_5368.jpg
Доколкото разбрах,първо трябва да имам малки изградени пити и тогава да работя с оплодните съндъчета.При това положение не е ли по-добре да отделя от едно силно семейство две рамки с пчелите и маточник и да свормирам отводка.Целта ми е да увелича броя на кошерите и незнам кой начин е по-добър.
Сам си стигнал до логичния извод. Само по себе си името "оплодно" сандъче говори, че е предвидено за излюпване и отглеждане на майка до достигане на период на оплождане и снасяне на яйца.
Щом имаш за цел увеличаване броя на семействата, то по-добре е да направиш отводки по споменатия от теб начин. Ако пък искаш да извадиш и мед от тях, то тогава нека отводките бъдат сборни с няколко пити пило и пчели. С подсилване чрез захарен сироп ще успееш за слънчогледовата паша да им сложиш магазини и естествено да извадиш медец.