Семейство с малко пчели !
Здравейте,колеги!
Направих един експеримент,използвайки два маточника от семейство,което правеше самосмяна на майката.Взех по една пита с пчелите по нея и две пити с мед и прашец и ги сложих в 2 кошера.Излюпиха ми се 2 майки,които чакам всеки момент да бъдат оплодени и да пронесат.Проблема ми е,че едното семейство е буквално със 100 пчели(заедно с търтеите) и няма кафяво пило по питата(т.е.скоро няма да има приток на пчели) ,на която беше заложен маточника.
Мисля да сложа една пита с пило,което ще се излюпи в следващите няколко дни ,за да се активира майката с пчелите ,които ще излезнат от питата.Притеснявам се обаче,че може да се изстуди пилото,тъй като вече сърбах тази попара с изстудяване на пило.
Въпроса ми е колеги,при какви градуси при липса на пчели(или много малко около питите в моя случай) се изстудява пилото.
Мислех и за варианта да направя нова отводка и да придам майката,но има вариант да не я приемат и не ми се рискува,а майката е от хубав маточник и мисля,че не трябва да рискувам.За всякакви мнения и препоръки ще съм благодарен.