Първоначално публикувано от
Mateev
Аз не правя тотално отричане на строителните рамки. Те наистина могат да бъдат важна част от пчеларската тенология. Въпросът е обаче КОГА трябва да се използват? Хаотичното и непланомерното използване, както и неправилното дозиране на броя и тяхната площ наистина водят до драстично намаляване на силата на семейството.
Следователно ако наистина тези рамки ще се включват в технологията, то това трябва да стане с внимателно планиране на времето, през което да се слагат, и изчисляване на бъдещето време, в което семейството временно ще бъде отслабено. Нищо такова досега не съм чул във форума - някой да обвързва слагането на строителните рамки с някаква бъдеща паша или с някакъв период от време, в който наистина има логика те да бъдат сложени. Това ме навежда на мисълта, че чули недочули, разбрали недоразбрали - хайде на юруш да слагаме строителни рамки, защото Пешо бил слагал, пък той бил чул от Гошо, който пък бил прочел от някъде, ама вече не си спомнял какво точно е пишело. Точно това недоосмисляне критикувам, защото точно то ще доведе до ниски добиви на мед.
За който не знае - от едно бащино семейство с една единствена строителна рамка, стояща от април до август, рядко се получават повече от 5-10 килограма мед. Цялата сила на семейството отива в отглеждането на пилото и търтеите, раждащи се от тази рамка. При това бащините семейства непрекъснато се подхранват и непрекъснато им се добавят пити с пило, и въпреки това те едвам успяват да се самоизхранват, камо ли да съберат някое друго кило мед за пчеларя.
Нека тези, които редовно слагат строителни рамки, чистосърдечно да си кажат по колко мед вадят от техните семейства. Ама да кажат истината, без хък-мък ...... и без да се оправдават с лошата година, лошата майка или каквото там друго измислят.