какво ще кажете за тази система ?
какви биха били плюсовете и минусите ?
Преглед за печат
какво ще кажете за тази система ?
какви биха били плюсовете и минусите ?
Изгледай лекцията на Софрон Софрониев от миналата година .Той работи така.Аз също ,ще направя нещо подобно на част от семействата за проба дали ,ще е удачно в моя район До колкото съм разбрал важен фактор за успех при неговия начин на работа са и породата на майките а той работи с Карника .Венер също подчертава ,че ползва майки порода Карника което си е от голямо значение и при неговата технология
Ако това са твои кошери ,едва ли ти трябва отговор.Явно си имаш изградена система ,затова си поръчал тази конфигурация.А за самата раздумка: си мисля ,дали 1 корпус няма да е малко за плодник.
Адаш, здравей!
Мое мнение: Когато си правих кошерите (ДБ 10) разсъждавах, че поради невъзможност да съм всяка събота и неделя на пчелина ми трябва повече място, за да избегна роенето. В интерес на истината досега не съм поставял и трите магазина, само два. Това зависи от много неща, като сила на семействата, паша и т.н. Като гледам ти имаш почти всички системи би трябвало вече да си се ориентирал с коя система при теб е най удачно. Не бих експериментирал с повече от 2-3 кошера.
Пожелавам ти да се окаже, че трите магазина са ти недостатъчни. УСПЕХ.
Поздрави.
Г. Георгиев
И на мен ще ми е интересно да прочета повече мнения на хора който са изпорбвали този начин на работа. Аз пчеларствам с ДБ10 но искам да мина на МК като ползвам 1 корпус и 2-3 магазина. Района ми е горе доло добър 30-35 кг вадя от кошер при добра година
Е че то това не е система, то това си е вид техника на работа. Последно мисля, че Радо каза че така работи. Както винаги истината се крие в дребните детайли, които няма как да са общи за всички ни За силен район си мисля, че хамалогията става повече по тоя начин.
Аз го написах в друга тема ,че работя именно по този начин като имам и дадан-блат 10рамков и МК плодник разлика няма но когато магазините отиват отдолу дадан-блата е по тежък и е по трудно на пчеларя .През пролетта до като не се напълни плодника с пчели магазините стоят отдолу като няма никаква преграда/найлон/ и дъното е отворено изцяло само на мрежа като пчелите работят на горна прелка ,когато станат готови плодника отива на първо място като зависи кога ще е пашата ако е близо не давам майката да се качва в магазините, ако има време я пускам само в един това го правя с ХР и така до акацията тогава една седмица преди акацията затварям майката само в плодника.След акацията се прави отводка само с старите пчели/гол рой/ дори тази година ще пробвам да направя "отводка" с старите пчели от два кошера като преместя палета с кошерите на ново място и на тяхно място ще сложа само един кошер с оплодена майка и основи може и да се направи отводка и с рамки 4,5 и веднага да се дадат толкова основи и сироп на старите семейства но след пашата старите пчели при мен са излишни защото следващата паша ми е слънчоглед .След акацията майката се пуска да снася и в магазините но преди слънчогледа отново е хубаво да се ограничи една седмица преди цъфтеж за магазините като бр. трябват поне 3 като последния може да е от фибран /поне аз ще пробвам защото е евтино,бързо и леко/ когато има приток на нектар задължително трябва да има празни пити за да се слага пресния нектар дори и да останат празни при края на пашата и последно много пчелари слагат празния магазин отдолу под пълния аз обаче го слагам върху полупълния защото при пълния вече си закъснял.При плодник един корпус с добра паша от слънчоглед пчелите могат да напълнят 3 магазина с мед .
Благодаря Радо. Аз мисля да не е ограничавам с XP, при мен първата паша е липата и смятам след като си напълнят плодника да прехвърля магазина отгоре както си писал да си снася а при слагането на втория ще сложа рамка по малко, това би трябвало да е спре да се качва нагоре а при обилно нектароотделяне пчелите би трябвало да е натиснат и сами да е върнат доло в ЛР плодника а пилото в първия магазин ще се е излюпило и там да напълнят нектар
Според мен ако направиш отводка /гол рой/ през май до 15 и тя да стане помощно семейство на основно и обединиш двете семейства при започване на пашата ако са повече дка. липата може да ти трябват и 4 магазина ,а дай боже и повече пробвай няма да сбъркаш.
Точно така ще изглежда и моята работа, но мисля преди започване на пашата да огранича майката на дъното в магазин с 1,2 изградени рамки и останалото основи. Ще пробвам 5-6 кошера така да видя да не се намали пък силата им драстично след края на пашата.