Здравейте . Ако може да споделите своя опит от работа по метода на Венер , защото мисля да го пробрам тази година с един кошер . Надявам се да почерпа от вашият опит за да не откривам топлата вода . wink;
Преглед за печат
Здравейте . Ако може да споделите своя опит от работа по метода на Венер , защото мисля да го пробрам тази година с един кошер . Надявам се да почерпа от вашият опит за да не откривам топлата вода . wink;
Никой от колегите не може по-добре да ти обясни технологията на пчеларстване на Венер ......от самия Венер! Прочиташ книгата, гледаш филма и ако не ти е ясно нещо - пак четеш, пак гледаш.......и така , докато нещата ти се изяснят!Цитат:
Първоначално публикувано от dzwero
По добре не се мъчи изобщо едно към едно по Венер да работиш, макар, че някои колеги се опитват. Много зависи от района, от пашите и най-вече от силата на семействато. Ако имаш някое силно семейство - може и да експериментираш. По-добре използвай част от нещата в основната си технология. Ако си пчелар с опит, ще разбереш за какво става на въпрос да използваш. Като си помисля и аз в началото колко бях впечатлен и вдъхновен от книгата и от филма и си мислех, че пчеларството по Венеровата технология е лесна работа, но уви не е така.
Той трябва да е наясно със самата технология - да е подготвен теоретично! Затова трябва да знае алгоритъма - прави се първо това, защото...., после се прави това, защото......., след 10 дни се прави трето, защото......Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Добре е решил да работи с 1 кошер по технологията - ще работи, ще греши, ще поправя грешките си.....Технологията е принципа, а адаптирането му към "неговите" условия зависи от него!
Това е филмчето за Венер.
http://vbox7.com/play:1d1a3121
http://vbox7.com/play:0b0381e8
Благодаря за препоръките относно книга и филма.Мен ме интересува практически как стоят нещата т.е. хора , които са пробвали този метод.Съгласен съм , че зависи от много фактори и аз със сигурност няма да ги пренебрега.Имам извесни подозрения , които със сигурен , че човека пробвал метода ще оправдае.Ако желаете да споделите своя опит от този метод ще Ви бъда багодарен.
Имам 3 ЛР кошера. Тази година засяха рапица и съм решил да работя по Венер. Така ще предпазя плодника от рапичен мед. Работил съм по Венер и други години и в общи линии се получава.
Единствения начин да предпазиш плодника от рапичния мед е така да си развил семейството, че да е на два корпуса , ХР и магазин храна - пълен над семейството до рапицата, която е през втората половина на април, което значи че много трябва да храниш, за да напълниш магазина храна. И малко преди рапицата да ограничиш майката на един корпус и втория да ти стане медови корпус, както е по Венер.Цитат:
Първоначално публикувано от valaz
А колегата дето има притеснения относно Венеровата технология, по добре да ги каже конкретно, а не да чака някой да опише подробно начина си на работа по Венер. В случая има цяла книга написана. За всеки район е различно. Иначе технологията е доста добре описана в книгата, има колеги, които работят едно към едно, но пак зависи от района и пашите.
При работа по системата на Венер не успях да напълня полукорпусите, преди цъфтежа на рапицата. Рапицата цъфна и ще трябва да вадя и меда от полукорпуса заедно с меда от медовия корпус, когато ги напълнят. Венер не е имал рапица, когато е писал книгата.
Ама е имал захар.Цитат:
Първоначално публикувано от valaz