Здравейте въпросът ми е лошо ли е да се зазимят кошерите на слънчогледов мед, тъй като последната паша се очаква да е такава.
Преглед за печат
Здравейте въпросът ми е лошо ли е да се зазимят кошерите на слънчогледов мед, тъй като последната паша се очаква да е такава.
Каква е гаранцията, че ще имаш само слънчогледов мед?
Няма гаранция, но ме питеснява да не се захароса зимата и да не могат да го взимат зимата и да загинат от глад.
Ако загинат върху захаросан мед, то няма да е от глад.
При мен имаше доста слънчоглед миналата година. Дори въртях плодникови пити през септември от страх. Всички семейства презимуваха, но поради грешно зазимяване с найлон, през март имах висок подмор и смъртност. Като чистех дъното, под подмора имаше може би една чаша захар, т.е пчелите усвояват, но ронят кристалчетата на земята. Затова смятам тази година да врътна пак плодника и да им сложа инвертиран сироп за зимата.
Това е цитат от сайта.Цитат:
Слънчогледовият мед има тъмножълт до светлокафяв цвят и приятен вкус и аромат. Той може да се съхранява дълго време, без да се измени. При кристализиране образува едри кристали с прозрачен цвят. Като храна за пчелите той е много добър. Особено подходящ е за попълване хранителните запаси на семействата и за доброто зимуване на пчелите.
Източници на информация:
Пчеларски вестник
"....Но при високо съдържание на глюкоза и ниско на малтоза, както е при слънчогледовия и еспарзетовия, медът кристализира при спадане на температурата, още в питите. Това трябва да се има предвид от пчеларите, защото зазимени пчелни семейства с такъв мед има опасност да загинат през зимата...."
http://www.nectar.hit.bg/advise_3.htm
Да се чуди човек на какво да вярва - всеки си пише като "препоръка" каквото му падне на клавиатурата .... аз при мен слънчогледа е малко така че не се притеснявам въпреки че каквото си съберат от слънчогледа си го изяждат през зимата заедно с останалия .... а и при тия дъждове не мисля че слънчогледа ще е последен, няма как ливадите да не изкарат втори цвят така, че ако искаш да се подсигуриш когато попрецъфти слънчогледа освободи 2 плодникови пити в края да си ги напълнят със късноливаден мед и сироп а слънчогледа да им е "подръка" първи преди да паднат температурите много
В кой регион е това? С мека зима или с повечко сняг и студ?
Е, как ще е излишна гимнастика?!? Кило мед е около 5 лева, немската инвертаза е двойно по-евтина, а има и още по-евтини варианти. Иначе за зимуването на слънчогледов мед, пробвали сме го, получава се, още повече в година като тази - всичко е зелено и може би ще има цъфтящи треви и билки и през септември даже.