-
Двойно дъно
Здравейте колеги,
можете ли да ми кажете какви са преимуществата на това двойно дъно http://pcheli.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%...%B5%D1%80-r104 пред едно обикновено дълбоко дъно с една прелка и възможност за поставяне на прашецоуловител. Размерите на това дъно верни ли са, защото ми се струва много голямо разстоянието от 6 см м/у двете нива и 5 см от първото ниво до рамките (със сиг ще заложат далаци). Другото което не ми става ясно е кога се използва горната и кога долната прелка, ако на отвора на горното ниво се постави прашецоуловител като лист е ясно, но ако прашецоуловителя е от този тип http://prikachi.com/images.php?images/868/7219868m.jpg и се постави на отвора на горното ниво, пчелите дали ще влизат от горната прелка или от долната все ще минават през прашецоуловителя. Ще съм мн благодарен на всеки който ми обясни
-
Привет колега,
на сайта на Котларски: http://www.apiko.eu/kosheri/index_17.htm, можеш да прочетеш как се работи с двойното дъно.
-
Значи разликата между това двойно дъно с две прелки и това дълбоко дъно с една прелка което използвам аз като функции не се различава. И с моето водя борба с вароатозата, защото е с мрежа и акара може да си пада. Събирам си прашец с вътрешен прашецоуловител, вентилацията на семейството е много добра, а това за затопляне на студения въздух през зимата го изпълнявам като зазимявам пчелните семейства на 2 Лр корпуса (при ДБ някой използват магазин под плодника). Единственото което не мога да направя с дъното което използвам аз е да им увелича разстоянието от рамките и да пуснат далаци, но не виждам и смисъл от това, а и ако искам да постигна подобен ефект мога да си поставя една 7 см надставка над дъното. Ще съм благодарен ако някой работи с такова дъно да сподели свойте виждания за работа с него и има ли други положителни неща който аз изпускам.
-
Аз съм със същото дъно, но го ползвам само на долно положение.
Зимата там се отделя CO2 а лятото отварям и двете прелки на долно положение и е по прохладно. Направил съм и и изцяло мрежеста табла за акара, но още не съм я сложил.
Много удобно е задното чекмедже, от където лесно се чисти подмора зимата, сега можеш от там да направиш бърз преглед на долната част на рамките.
Има прашецоуловител, удобно е много за работа.
-
колега би ли обяснил по- подробно как работиш с това дъно , че аз нещо не успявам като че ли да се справя и как става бързия преглед от задното чекмедже.Благодаея предварително
-
Прочети линка на Alex, аз не използвам пълния му капацитет.
-
Под бърз преглед аз го разбирам да извади първото ниво което е с плътна табла и мрежест прозорец и да погледне дали има заложени роеви маточници, но ми се струва, че още при изваждането пчелите ще се раздразнят и няма да е много приятно отглеждането на рамките отдолу, но нека който практикува това да сподели.
-
Не се вади нищо, отваряш чекмеджето и всичко се вижда, може да видиш колко рамки покриват пчелите(ако са на 1 корпус), може да гледаш за маточници.
Може да следиш как се развива един кошер, като пчелите почти не се дразнят. Вътре може и да храниш.
-
По тешко се прави, има много изискванија за повече операции,
а обаче много е по добро от малкото, ниското д-но.
-
Дълбокото дъно има няколко предимства.
Лесен поглед през зимата за местоположението на кълбото, както и за размера на кълбото, чрез отваряне на задната вратичка.
Буфер за студения въздух, който навлиза през основната прелка,. Това може да върши и магазин под плодника при ДБ или празен корпус при ЛР.
Ако се зимува на дълбоко дъно, при ранното пролетно стесняване, таблата се слага на горна позиция и така се намалява обема на плодника.
И най важното - през активния сезон:
При високите жеги пчелите висят на грозд в него, вместо на прелката.
Когато пчеларя се забави с разширението, пчелите правят далаци в него и така си разширяват гнездото и не изпадат в роево настроение или по точно казано - показват на пчеларя, че е закъснял с разширението.