-
Рекордни добиви!?
http://www.novini.bg/news/156135-%D1...3-%D0%B3-.html
Попаднах на тази новина! Странното е, че с познатите пчелари които контактувам, не са на това мнение! Значи; аз и те нямат рапица и слънчоглед около пчелините си. Първото вадене, след акацията беше наистина много добро, но след това с захлаждане на времето и валежите, нещата се промениха към зле! Споделете, дали статията отговаря на истината.
-
Сега, нека видим името, което стои под тази статия. Имай в предвид, че от години това лице работи в полза на търговците. Причината е, че е заинтересован било то пряко или косвено. Преди две години пак така с едно изказване събори цените, миналата година направи същото, сега пак не направи изключение.
-
Велик пчелар! ... браво на него, щом може да си позволи да извади рекордни за последните 10 години добиви, докато навсякъде другаде от няколко години из България пчелите измират.
-
нали знаеш, когато един завод през последните години е произвел по един чайник, а тази година 4 това с е 300% увеличение на производството. Явно тази зима са му оцелели няколко кошера. Иначе разчита на уловените през лятото рояци.
-
Бонев че той трябва цяло лято рояци да лови бе,кога ще вади мед?
-
А ти какво мислиш че прави.
-
Абе кви са тия простотии рекордна година и ала бала, тука някои хора само дето търкат копчетата на клавиатурата. До вчера се пишеше колко загуби имало и т.н, а сега и рекордни добиви (ко, не). И тоя тъпанар кви са тия цени дето е казал по 12, 13 лв. на дребно ( само маи му се иска или е сънувал).То ако беше така досега пчеларите щяхме да сме мини милионери ( да ама не). А и за цената на едро е вярно че има картел ( та нали са няколко големите изкупвачи, пият по една ракия и се разбират да ни чукат отзад). Аре че се ядосах отново.
-
12-13 лв не е мираж. По изложенията се продава на цени между 10 и 15 лв/кг. Не гледайте етикетите те са за 750 гр.Или 750гр 8-10лв. Това, че някъде не са постигнати такива цени, вината си е изцяло на пчеларите. Вярно оборотите паднаха. Но свалянето на цени едва ли ще повиши търсенето. Когато хората не искат или не могат да купуват дори и на 4лв да продаваш пак няма да го сторят. Ще ви дам един пример от годините, когато гледахме зеленчуци. Една и съща стока я продаваме аз и майка ми на две различни маси една срещу друга. Майка ми продаваше на 1лв, аз на 1,20. Познайте, чия стока се харчеше по-добре. Но има и друго. По изложенията участват хора с регистрация по наредба 26. Всички са снабдени с анализи ползват се само нови буркани и капачки. Етикета е задължителен.Това е и гаранция донякъде, че пчеларя работи по правилата и качеството на меда е гарантирано. Не са редки случаите, в които контролните органи минават и взимат проби за анализ. Така всеки знае, че във всеки един момент може да бъде проверен, а глобите са жестоки. Често се е случвало да ми носят мед да ме питат какъв е този мед, който мирише на кисели краставички. Нали се сещате, че доверието на купувача трудно се печели, лесно се губи. Трудно се извоюва и повишаване на цената. Години бяха необходими за да се достигне. Естествено за редовните клиенти има някакви отстъпки и подаръци. Въпреки това съм губил клиенти заради нелоялна конкуренция от колеги. В повечето случаи те са се връщали, но е факт, че за някои от тях цената е по-важна. Те даже посягат към медуна от щандовете в магазина, а той е съизмерим с цената на която някои от вас продават на дребно. Когато си напълно редовен, плащаш данъци осигуровки, анализи нова опаковка създаваш помещения по наредба 26 и т.н. то за да си такъв ти си инвестирал доста средства, които няма как да не се калкулират в цената на меда. Бедата е там, че тези, които спазват правилата са ощетената страна. И когато се говори за качество, то това не означава само меда да е без добавки или да е монофлорен. Това означава хигиена, това означава добри производствени практики, правилно съхранение липса на пестециди и антибиотици и т.н. Когато говорим за цена на едро положението е същото. Бедата е, че сме си извоювали славата на тарикати и общо взето това е една от основните причини да не получаваме за стоката си това, което получават например нашите съседи.
-
Бонев,слез на земята.Живеем в най бедната държава в Европа.Хората нямат пари за хляб а камо ли за мед.Тези цени от 12-13 лв за са туристи,чужденци и отделни заблудени елементи.Ела в Карнобат и продай един буркан мед на 8 лв да те видя как ще стане.Дори годишно няма да стигнеш такъв оборот.Тук балъци няма.И в позлатени буркани да му го предлагаш,пак няма да даде повече пари.По изложенията може и да има такива цени,но изложения няма всеки ден,хайде да са десетина дни в годината,да речем че средно се продадът по 15-20 кила мед на ден,не си заслужава разходите и загубата на време да се търси такава цена за такова количесво.Всеки говори от своята позиция и според условията в които се намира.Вероятно ако живеех в Пловдив бих търсил 2-3 левчета отгоре,а в София дори повече.Но по същата логика вместо Пловдив или София бих отишъл да си продавам меда в Германия.Просто всеки е търговец според собствените си условия,особенности и фактори.Не може да се опреква всеки който си продава продукцията на по ниска цена от желаната,почти всички сме на ръба в тази държава и всеки гледа да осигури хляба в къщи.От беден народ не чакай цена!
-
Не си прав, но всеки сам си решава. За няма и два лева над едровата цена, не си струват нито труда нито разходите за пакетиране. В магазините на тази цена се продават ментетата, на които пише че са такива. В края на краищата по-високата цена трябва да се извоюва. А изложенията не са за да си пласираш меда. Те са начин да се сдобиеш с редовни клиенти. Една десета от тези, които са купили от теб да ти се обадят пак си на сметка. А редовната клиентела е важна. Наясно съм как стоят нещата и в Карнобат и в Бургас. Знам и какви са причините за това, но няма как да ви помогна. Това трябва да го сторите самите вие. Как да стане това е изцяло във вашите ръце.