PDA

Виж пълната версия : Въпрос относно запасите на пчелите от манов мед

men79
23.07.2024, 18:04
Оставих по един магазин на два кошера до миналата седмица, за да съберат манов мед. Единия е събрал малко-центрофугирах го. На другия кошер магазина беше празен, но после като прегледах плодника се оказа, че са напълнили целия плодник с манов мед....голямо количество. Много тежки рамки. До тук добре, готови са за зимата, но някъде прочетох, че пчелите умирали ако зимуват със запаси от манов мед. Въпроса е , трябва ли да го махна, колко да махна .....то е и много неудобно, не е като магазините....заметеш пчелите и готово. Сега като ги замета, няма да имат рамки, ако вземам само по една, ще си докарам крадци 100%...
Дайте съвети от вашия опит.....

kaloyanv
24.07.2024, 11:51
Оставих по един магазин на два кошера до миналата седмица, за да съберат манов мед. Единия е събрал малко-центрофугирах го. На другия кошер магазина беше празен, но после като прегледах плодника се оказа, че са напълнили целия плодник с манов мед....голямо количество. Много тежки рамки. До тук добре, готови са за зимата, но някъде прочетох, че пчелите умирали ако зимуват със запаси от манов мед. Въпроса е , трябва ли да го махна, колко да махна .....то е и много неудобно, не е като магазините....заметеш пчелите и готово. Сега като ги замета, няма да имат рамки, ако вземам само по една, ще си докарам крадци 100%...
Дайте съвети от вашия опит.....

Аз нямам манов мед и нямам достатъчно опит за да ти кажа как да го направиш. Но ако в плодника е манов мед, това е лошо. Би следвало да замениш пити с такива от склада, които са с хубав за пчелите мед. ПРедполагам нямаш такива. Затова че най-вероятно, трябва да се изцентрофугират колкото се може по-скоро тези които нямат пило, да ги върнеш и да подхранваш с хубав сироп. Така съм чел, но не съм сигурен кое какво е правилно.

Дано тук по опитните ти отговорят.

Все пак на мен ми е интересно следното нещо. Как така е станало че са ти напълнили плодника с манов мед ? Това означава че преди мановия мед, са били без никакъв мед .. Въпроса е защо са били с никакъв мед. Нямало е никаква паша, или нещо друго. Може би е било редно да ги подхранваш, когато са били гладни и не са имали мед и евентуално сега нямаше да е само манов. Малко странно ми звучи всичко което пишеш.

Pero Melifero
24.07.2024, 20:37
Все пак на мен ми е интересно следното нещо. Как така е станало че са ти напълнили плодника с манов мед ? Това означава че преди мановия мед, са били без никакъв мед .. Въпроса е защо са били с никакъв мед. Нямало е никаква паша, или нещо друго. Може би е било редно да ги подхранваш, когато са били гладни и не са имали мед и евентуално сега нямаше да е само манов. Малко странно ми звучи всичко което пишеш.

много хубави въпроси :bigsmile:

men79
24.07.2024, 21:44
Може би трябваше да снимам все пак. Иначе ги подхранвах но до към 15 април....след това внезапно и изненадващо за мен цъфна акацията и от 25 април сложих магазин за акацията и после ливадите (кога е трябвало а ги подхранвам????) . Много хубави въпроси. Както и да е ....изцентрофугирах един пълен магазин смесен мед....полифлорен и акация. После сложих пак магазина да си оберат остатаците и да съберат и манов мед. Имаме дъбова гора наоколо и хоп...нищо в магазините, но много черен мед в плодника
Каквото и да направя....някъде съм го прочел

Pero Melifero
25.07.2024, 10:13
Може би трябваше да снимам все пак
Определено, защото така както го описваш звучи доста странно. Значи имал си паша, първо акация, после ливада и те са си държали плодника празен за да може като дойде мановия мед да се задръстят? Според мен отново прибързваш както със заключенията си, така и със зазимяването

men79
05.08.2024, 22:11
Ето снимки, Перо. Центрофугирах 4 плодникови рамки, изхапаха ме целия, макар че бях с екипировка. Сега захар ще ядат.

Pero Melifero
06.08.2024, 07:58
супер, за първи път виждам манов мед в пита
защо обаче нямаш пило по питите?
за мен, ако това наистина са рамки от плодника, а "плодник" е мястото където се отглежда пилото, има само два варианта на това което описваш и те са:
- Напълно си изцентрофугирал пролетния мед от тези рамки и така се е освободило място което е запълнено със следващата паша, което при теб явно е маната
или
- това запечатаното си е стар мед и просто сега ти е направил впечатление

но за мен, честно да си призная, това което показваш са плодникови рамки впоследствие качени в медовите корпуси и не виждам нищо странно или притеснително:bigsmile:

Георги 1974
06.08.2024, 18:47
На мен по- ми прилича на стар мед /но това не пречи да има мана/ в стари пити /не всичките само тези църните/ а те са си за брак, че от там все черен мед ще се вади и пчели сомалийчета.Не съм фен на захарта / тя е от Сатаната/ но по това време е допустимо в разумни граници/мое си мнение но не си изкарвам парите /то па едни пари/ с медобер.

Георги 1974
06.08.2024, 18:52
1238412385 П.П.Снимките не са мой а на двама мой приятели май тая година си има бая мана.