Виж пълната версия : Времето през 2019 г.
Трендафил Дончев
04.01.2019, 09:38
Обещаха сняг, а още една снежинка не се е появила.
Бих се похарчил,но и при нас е малко 4-5см.
Трендафил Дончев
02.02.2019, 16:17
Нещо не го познаха времето за нашия район. Цял ден облачно.
freddie46
02.02.2019, 20:08
И при нас не го познаха,но беше много топло и имаше пчели на разходка.Ще видим утре как ще бъде-дават го да бъде още по-топло.Пчелите бяха нападнали кокичетата и минзухара.
Поздрави:Цветан Димитров
Алексиев
02.02.2019, 20:42
Октомври брах ябълки а имаше и цвят. Вчера видях цъфнал нарцис а дряна още няма нищо. Изтървали сме му края ама дано пчелите поне си знаят работата.
Много лошо време днес, облачно, ветровито и студено. Пълно фиаско на синоптиците, къде го видяха това слънце и тия 16 градуса.
Трендафил Дончев
03.02.2019, 14:53
Тоя Чолаков направо ни разби с прогнозата за уикенда. Само що не е заваляло още.:bigsmile:
За сетен път познаха.В момента вали хубав сняг при нас на Бояна.Добре,че децата се облетяха и ....:bigsmile:
Нека ,времето да ги задържи,че толкова малки кълба как ще го покриват пилото.От тук нататък,ще ни е нужен голям късмет!
Нека ,времето да ги задържи,че толкова малки кълба как ще го покриват пилото.От тук нататък,ще ни е нужен голям късмет!
Малко съм притеснен,че днес ги гледах бяха в хранилката,а застудя доста.
Малко съм притеснен,че днес ги гледах бяха в хранилката,а застудя доста.
Чакат да им напълниш, а ти само на себе си сипваш :) засрами се :)
Чакат да им напълниш, а ти само на себе си сипваш :) засрами се :)
https://youtu.be/2MtBCikGPIo Ееее,за какъв ме имаш.Почерпил съм ги и тях.:bigsmile:
Христо Димитров
06.02.2019, 20:59
https://youtu.be/2MtBCikGPIo Ееее,за какъв ме имаш.Почерпил съм ги и тях.:bigsmile:
Дака ,ти голям папарак ще излезнеш :) Само те набеждават, че айтикюто ти било ниско, а ти правиш и качваш клипове в ютюб :)
Дака ,ти голям папарак ще излезнеш :) Само те набеждават, че айтикюто ти било ниско, а ти правиш и качваш клипове в ютюб :)
Наскоро се научих.:bigsmile:А снимам щото не си записвам.;):bigsmile:
Наскоро се научих.:bigsmile:А снимам щото не си записвам.;):bigsmile:
Ей, ти и в някои други сайтове с хиксове да не би да качваш, пък да не ни казваш. :bigsmile:
Ей, ти и в някои други сайтове с хиксове да не би да качваш, пък да не ни казваш. :bigsmile:
Ти не се прави нали си имаш абонамент за платеният ми канал.:bigsmile:
Ти не се прави нали си имаш абонамент за платеният ми канал.:bigsmile:
Имам аз, ама вайбър и току ми пищи, баш кога съм при големия шеф.
Трендафил Дончев
07.02.2019, 07:28
Имам аз, ама вайбър и току ми пищи, баш кога съм при големия шеф.
Смени си номера бре, аланкоолу.;)
Смени си номера бре, аланкоолу.;)
За какво да го сменя нали аз го плащам/вайбъра/?:bigsmile:
Някой гледал ли е времето на синоптика?Това възможно ли е?:bigsmile:
Трендафил Дончев
15.02.2019, 00:27
Невероятно, но факт - заваля сняг.
Чудя се какво ще правиш това пило?:bigsmile:Май няма да бързам със сухата сахар тая година .:bigsmile:
Трендафил Дончев
15.02.2019, 07:35
Чудя се какво ще правиш това пило?:bigsmile:Май няма да бързам със сухата сахар тая година .:bigsmile:
Ще гоня добив от 155 оки.;) от кошер, а не от целия пчелин, където не е изключено и това. Всичко става. При нас има и лоши дни в които пчелите не работят в магазините.
бат тянко
15.02.2019, 07:56
Да някой снимка, че ние тука само чуваме за това чудо?
Алексиев
15.02.2019, 09:02
И при нас е люта зима, днеска, вчера си беше пролет и пчелите носеха прашец. Нах'рида/Ахрида/
Трендафил Дончев
25.02.2019, 11:52
Голям клинч. Върна семействата един месец назад.
Много съм любопитен - имам 6-7 слаби семейства, буквално на по 2-3 малки/къси междурамия ДБл( МК на 3-4) - дали са оживели през тези 4-5 дни студ, в петък го дават топло, ще ги видя дали са живи.
Трендафил Дончев
25.02.2019, 12:30
Много съм любопитен - имам 6-7 слаби семейства, буквално на по 2-3 малки/къси междурамия ДБл( МК на 3-4) - дали са оживели през тези 4-5 дни студ, в петък го дават топло, ще ги видя дали са живи.
Ако са опаковани добре ще прекарат, но иначе - не знам. Пчела от студ не мряла, ама доста си заминават май.
Спокойно ! Всичко е в реда на нещата .
След три дни температурите се покачват до 12-16 градуса .
barkov1982
25.02.2019, 17:48
Голям клинч. Върна семействата един месец назад.
Тази година семействата тръгнаха доста късно с пилото в повечето райони, не смятам че 3 дни студ ще повлиаят чак толкова, стига да не изгубят контакт с храна, все пак са само 3 дни. Днес на завет и слънце бе доста приятно. В нашия район доста нетипично, всичко е много назад
Трендафил Дончев
25.02.2019, 18:44
Тази година семействата тръгнаха доста късно с пилото в повечето райони, не смятам че 3 дни студ ще повлиаят чак толкова, стига да не изгубят контакт с храна, все пак са само 3 дни. Днес на завет и слънце бе доста приятно. В нашия район доста нетипично, всичко е много назад
бАРКОВ, ти от къде беше? ;) Къде си ти, къде сме ние, а да не говорим за някои.;)
Преди да стегне студът им дадох по едни малки питки по около 300гр. в целуфанови пликчета със захаросан липов мед над кълбенцата на всички семейства - ще докладвам след петък, ако има случайно загуби - иначе съм ги опаковал като за износ за второ направление!!
barkov1982
25.02.2019, 18:59
бАРКОВ, ти от къде беше? ;) Къде си ти, къде сме ние, а да не говорим за някои.;)
Ех, Дончев тази година едно от най неблагоприятното време беше именно при нас, но все пак знаеш че комуникираме по между си с други колеги. 2016г.купувах кошери от радомирско (не от Бат Славчо) на 05.02.имаше на 2+пити запечатано пило, при мен имаше повече тази година на същата дата имаше само яйца на една рамка. Ако здрави семейства не могат да устискат 2 рамки пило за 3 дни дали са такива. Имам и право да се позова на това, че посочвам "повечето райони";)
Трендафил Дончев
25.02.2019, 19:11
Ех, Дончев тази година едно от най неблагоприятното време беше именно при нас, но все пак знаеш че комуникираме по между си с други колеги. 2016г.купувах кошери от радомирско (не от Бат Славчо) на 05.02.июаше на 2+пити запечатано пило, при мен имаше повече тази година на на същата дата имаше сано яйца на една рамка. Ако здрави семействя не могат да устискат 2 рамки пило за 3 дни дали са такива. Имам и право да се позова на това, че посочвам "повечето райони";)
Не съм чул да ви дават по новините за разлика от други.;)
barkov1982
25.02.2019, 19:38
Не съм чул да ви дават по новините за разлика от други.;)
Не върху това е акцента, но както и да е, ще разберем след няколко дни
Всичко е ясно няма какво да се разбере.Който ги натисна рано с храна си хвърли парите на вятъра.:bigsmile:
Всичко е ясно няма какво да се разбере.Който ги натисна рано с храна си хвърли парите на вятъра.:bigsmile:
Разгеле едно "компетентно" мнение. Туй месията ли ти го рече или ти си го измисли?
ch.atanasov
25.02.2019, 20:40
Разгеле едно "компетентно" мнение. Туй месията ли ти го рече или ти си го измисли?
Няма да е месията, той ги натиска с храна целогодишно.:bigsmile:
Трендафил Дончев
25.02.2019, 21:31
Сам Господ му се яви лично и му го прошепна в ушето.:bigsmile:
Няма да е месията, той ги натиска с храна целогодишно.:bigsmile:
Той знае какво гони.;)Сега като пусне МПС-та във вид на пакет ще избие рибата.:bigsmile:
barkov1982
25.02.2019, 21:34
Ще си позволя лукса да не съм съгасен с теб, въпреки че знам за твоите порочески способности. Зависи от много неща каква е храната, имало ли е приток на прашец, сила на семействата, предполагам има и други. Та след няколко дни ще има резултати
ch.atanasov
25.02.2019, 21:35
Сам Господ му се яви лично и му го прошепна в ушето.:bigsmile:
Вярно е, аз установих, че господ освен българин, е и Пчелар.:bigsmile:
Ще си позволя лукса да не съм съгасен с теб, въпреки че знам за твоите порочески способности. Зависи от много неща каква е храната, имало ли е приток на прашец, сила на семействата, предполагам има и други. Та след няколко дни ще има резултати
Така казваш защото не знаеш хора какво дават на своите пчели.:bigsmile:
Трендафил Дончев
25.02.2019, 21:56
Така казваш защото не знаеш хора какво дават на своите пчели.:bigsmile:
Но и ти не знаеш. ;)
Но и ти не знаеш. ;)
https://youtu.be/jKy7ulSJcvc Е няма що да знам то тубата е пълна с подобни клипове.:bigsmile:
ch.atanasov
25.02.2019, 22:11
https://youtu.be/jKy7ulSJcvc Е няма що да знам то тубата е пълна с подобни клипове.:bigsmile:
Тука от скука се губим с времето, а купонджиите оттатък глей с кво се занимават ::bigsmile:
"След като на заседанието на 21.02 беше предложена за финансиране с 300 000 лева дейност по замразяване на сперма от търтеи днес получихме писмо с аргументирано искане за включване на дейност за финансиране с това заглавие: "Разработване на технология и съответното оборудване за използване на микроводорасли /хлорела / за допълнително подхранване на пчелите "."
Тука от скука се губим с времето, а купонджиите оттатък глей с кво се занимават ::bigsmile:
"След като на заседанието на 21.02 беше предложена за финансиране с 300 000 лева дейност по замразяване на сперма от търтеи днес получихме писмо с аргументирано искане за включване на дейност за финансиране с това заглавие: "Разработване на технология и съответното оборудване за използване на микроводорасли /хлорела / за допълнително подхранване на пчелите "."
Абе чудят се хората какво да правят парите отпуснати за пчеларство.:bigsmile:Бая работа ще има тая работна група.:bigsmile:
Христо Димитров
25.02.2019, 22:18
Наистина голяма "шега" си направи времето с пчелите.Предната неделя като видях какво мъкнене на прашец беше ми е ясно, че майките са направили доста пило, което не знам дали са успели да топлят тези 3-4-5 много студени дни. В моя район от +15 стигна минуси 13-14 до днес.От утре го дават да се затопли постепенно, но определено им удари яка спирачка в развитието.Дано да няма проблеми.В петък го дават по-хубаво и ще мина да ги погледна.
Гледам най-различни клипове и отзаде няма ли баири и стърнища - значи няма да има ни пчели ни мед....няма ли ги баирите, значи нищо няма да има според мен.
-5 днес в 6 30,но духаше вятър и се чувстваше по студено.Сега слънце напича и мисля,че събота ще мога да ги присвия и загащя.:bigsmile:
The Chef
26.02.2019, 09:33
Гледах дългосрочната прогноза на ВВС . Последните снежинки в равнините ще са около 1-7 Март . След това няма да имаме отрицателни температури ?! Годината ще наподобява на изминалата . Така , че гответе се за буйно развитие на кошерите през март и садете ранните картофи . Успех !
Аз като думам,че до 8 март няма да ги барам ми се смееха.:bigsmile:Незбравяйте,ка то ги правите силни,че ще почнат да пръскат житата.:bigsmile:Как каза колегата от Банкя наблягайте на ранните картофи по ще е изгодно.:bigsmile:
Трендафил Дончев
26.02.2019, 10:19
Аз като думам,че до 8 март няма да ги барам ми се смееха.:bigsmile:Незбравяйте,ка то ги правите силни,че ще почнат да пръскат житата.:bigsmile:Как каза колегата от Банкя наблягайте на ранните картофи по ще е изгодно.:bigsmile:
Така избиват рояците още в зародиш, демек летящата пчела. Като го направят два пъти и той сезона мина.
Така избиват рояците още в зародиш, демек летящата пчела. Като го направят два пъти и той сезона мина.
Това не е толкова фатално,като го вкарат в кошера гледай какво става после:bigsmile:Хита минала година беше хубави маточници на търтеиви личинки.:bigsmile:Тая година чакам с нетърпение новите иновации в пчеларството.:bigsmile:
Трендафил Дончев
26.02.2019, 14:41
Това не е толкова фатално,като го вкарат в кошера гледай какво става после:bigsmile:Хита минала година беше хубави маточници на търтеиви личинки.:bigsmile:Тая година чакам с нетърпение новите иновации в пчеларството.:bigsmile:
На мен ли го казваш да гледам? Аз гледах, гледах, но сега е ред на други да погледат. Пръскането е в основата, но биоцинозите, екосистемите са в колапс, защото е нарушено равновесието. И ще се оправи, но ако не се спре пръскането, то това ще случи на п.....ден.
На мен ли го казваш да гледам? Аз гледах, гледах, но сега е ред на други да погледат. Пръскането е в основата, но биоцинозите, екосистемите са в колапс, защото е нарушено равновесието. И ще се оправи, но ако не се спре пръскането, то това ще случи на п.....ден.
То всичко зависи от нас.Гледали снощи за зехтина в новините?:bigsmile:При такива храни трябва да се подведе виновника или като терорист или като опит за убийство на много хора.:bigsmile:Другия вариянт е на стадиона като в Китай.:bigsmile:
Трендафил Дончев
26.02.2019, 15:20
То всичко зависи от нас.Гледали снощи за зехтина в новините?:bigsmile:При такива храни трябва да се подведе виновника или като терорист или като опит за убийство на много хора.:bigsmile:Другия вариянт е на стадиона като в Китай.:bigsmile:
Не. Дай някакво инфо. Къде, кога?
Времето при нас май се очартава неподходящо за загащване по метода на Кюлота,човаля... и др.
Днес гледах,гледах месечната прогноза и ме жегна нещо.Това време не е ли подходящо за вируси и нозема.Ще изчакам със подхранването макар и да збъркам сметките на калоколатора.:bigsmile:
Трендафил Дончев
06.03.2019, 21:50
Днес гледах,гледах месечната прогноза и ме жегна нещо.Това време не е ли подходящо за вируси и нозема.Ще изчакам със подхранването макар и да збъркам сметките на калоколатора.:bigsmile:
Кое подхранване?;)
Кое подхранване?;)
По сметалото на Друмев, всичкото подхранване е изпразни джоб, тъй че няма смисъл. :bigsmile:
Влизат двама апапи от нашию край в кафене и поръчват на сервитьора:
- Две кафе и едно Фанта.
- Каква да бъде фантата? - пита сервитьора.
- Няма смисъл. (демек без значение)
Кое подхранване?;)
Пролетното кое?:bigsmile:
п.п.Сега е момента да хакнем БИО-то ама нямаме наши хора във власта.:bigsmile:Интересно ми е Русянския тарикат няма ли да подава оставка или трябва протест да се прави.:bigsmile:Без да храни как ще направи 60кг добив и то Био направо се чудя и се мая?:bigsmile:
Трендафил Дончев
07.03.2019, 00:13
Пролетното кое?:bigsmile:
п.п.Сега е момента да хакнем БИО-то ама нямаме наши хора във власта.:bigsmile:Интересно ми е Русянския тарикат няма ли да подава оставка или трябва протест да се прави.:bigsmile:Без да храни как ще направи 60кг добив и то Био направо се чудя и се мая?:bigsmile:
Друго имах предвид, но май труден ти се видя въпроса.
Друго имах предвид, но май труден ти се видя въпроса.
А разбрах те от раз.:bigsmile:По окрасих въпроса.Ама честно няма ли да подава оставка?:bigsmile:
Трендафил Дончев
07.03.2019, 00:30
А разбрах те от раз.:bigsmile:По окрасих въпроса.Ама честно няма ли да подава оставка?:bigsmile:
Това не ми влиза в работата. Кой кога, какво и защо?
Това не ми влиза в работата. Кой кога, какво и защо?
Ама е свързано с времето.:bigsmile:
Много силен, на моменти ураганен вятър при нас, досега слагах тухли и керемиди на капаците.
Трендафил Дончев
10.03.2019, 10:12
Много силен, на моменти ураганен вятър при нас, досега слагах тухли и керемиди на капаците.
Малеееей, като чуя тухли и керемиди и настръхвам. Тази година съм прехвърлил и продължавам да прехвърлям "продукцията на една фабрика" сигурно.:bigsmile:
Чудя се как да ги застопорявам, но да е колкото се може с по - малко труд и материали.
Трендафил Дончев
02.04.2019, 23:09
Ще започват яки валежи май? Та чак до 15-16 април.
barkov1982
03.04.2019, 00:40
Ще започват яки валежи май? Та чак до 15-16 април.
Малко се обърках(сефте), ама април или май;)
Трендафил Дончев
03.04.2019, 06:29
Малко се обърках(сефте), ама април или май;)
Според тълковния речник:
За изразяване или подсилване на несигурност, предпазливост, вероятност, възможност, предположение; по всяка вероятност, изглежда, като че ли, сякаш. Той май е болен. • Май че.
Според синонимния речник:
Като че ли, комай, изглежда, вероятно, сигурно, почти, току-речи, гаче ли, види се, струва ми се, чини ми се, сякаш, може би, възможно е, тъй да се каже.
Помислих си, че някой МУШМОРОК няма да го схване кое - как, но в теб най - малко се съмнявах. Уж знам, че ти работи междуушното пространство, но започвам да се съмнявам. ;) Дали това не е подвластно на дружбата ти с Данче Друмевски?:bigsmile:
Пак аз виновен.:bigsmile:
barkov1982
03.04.2019, 07:24
Според тълковния речник:
За изразяване или подсилване на несигурност, предпазливост, вероятност, възможност, предположение; по всяка вероятност, изглежда, като че ли, сякаш. Той май е болен. • Май че.
Според синонимния речник:
Като че ли, комай, изглежда, вероятно, сигурно, почти, току-речи, гаче ли, види се, струва ми се, чини ми се, сякаш, може би, възможно е, тъй да се каже.
Помислих си, че някой МУШМОРОК няма да го схване кое - как, но в теб най - малко се съмнявах. Уж знам, че ти работи междуушното пространство, но започвам да се съмнявам. ;) Дали това не е подвластно на дружбата ти с Данче Друмевски?:bigsmile:
Ти пръв почна да се бъзикаш, ще вали ама май, а аз го чакам този дъжд, че всичко изгоря(справка два пожара от онзи ден, единият на 5км по права линия от пчелина). А за Друмевски си прав отдсвна разправям, че винаги отива към по лошото, а бе то ти не си успял да го облагородиш, та Я ли. ;)
barkov1982
03.04.2019, 07:25
Пак аз виновен.:bigsmile:
Ти не си виновен, ти си причина за следствието :laughing:
Трендафил Дончев
03.04.2019, 09:25
Ти пръв почна да се бъзикаш, ще вали ама май, а аз го чакам този дъжд, че всичко изгоря(справка два пожара от онзи ден, единият на 5км по права линия от пчелина). А за Друмевски си прав отдсвна разправям, че винаги отива към по лошото, а бе то ти не си успял да го облагородиш, та Я ли. ;)
Ще се оплакваш на Чолаков, а за пожарите чух и веднага си помислих за теб. Виж как мисля за теб, но с нищо не мога да ти помогна. Е, ще ти стискам палци, когато имам време, а аз нямам.;):bigsmile:
barkov1982
03.04.2019, 16:24
Ще се оплакваш на Чолаков, а за пожарите чух и веднага си помислих за теб. Виж как мисля за теб, но с нищо не мога да ти помогна. Е, ще ти стискам палци, когато имам време, а аз нямам.;):bigsmile:
Знаех си, че може да се разчита на теб........ама друг път ;)
Иначе благодарение на 20лв Друмев ми направи молебен за дъжд та падна малко, е не е уговорените 11литра на м2, ама карай
Иначе благодарение на 20лв Друмев ми направи молебен за дъжд та падна малко, е не е уговорените 11литра на м2, ама карай
Ти язовир ли искаш за 20лв да ти напълня.Прати 200 в събота и неделя да ме молиш да го спра.:bigsmile:
Трендафил Дончев
03.04.2019, 18:27
Ха, ха...20 лв. :bigsmile: Ти за 20 лв. газирана вода не можеш си купиш, дъжд си поръчал. Абе бАРКОВ, а аз си мислех...няма значение.:bigsmile:9983 Друмев щял да му прави дъжд.:bigsmile:
За Друмев правенето на дъжд е детска игра, той вятър прави когато си поиска, та един дъжд ли ще му се опре.
При мен в София заваля и то много добре.
Края на април и на чалото на май слънце и температура 25градуса.:yahoo::yahoo::yahoo::yo:на Рашаните ако познаят това време.:bigsmile:
Трендафил Дончев
09.04.2019, 10:34
Края на април и на чалото на май слънце и температура 25градуса.:yahoo::yahoo::yahoo::yo:на Рашаните ако познаят това време.:bigsmile:
Тъкмо семействата в дъждовното време преди това ще се подготвят за роене и като дойде периода за който споменаваш, ще си хвърчат на воля. ;)
Тъкмо семействата в дъждовното време преди това ще се подготвят за роене и като дойде периода за който споменаваш, ще си хвърчат на воля. ;)
Аз преградни дъски,Кофналив и Кауфлански редбул не съм ползвал.:bigsmile:Да му мислят колегите с тоновете сахар какви мерки ще вземат да не им се роят.:bigsmile:Бай Иван Акацията ми казваше:"Даче,Даче топли зими и от рано много храна не води до хубаво 101% рязане на клона.:bigsmile:
Трендафил Дончев
10.04.2019, 10:50
Временцето го дават доста време да е дъждовно. Каква ли ще е ситуацията след това? :tres:
Временцето го дават доста време да е дъждовно. Каква ли ще е ситуацията след това? :tres:
Проблема е по-време,а не след това?Бая Храна ще трябва за тия семейства иначе дупка пак.В прочем след 10 дена ще има втора дупка.;)
Трендафил Дончев
10.04.2019, 11:43
Проблема е по-време,а не след това?Бая Храна ще трябва за тия семейства иначе дупка пак.В прочем след 10 дена ще има втора дупка.;)
Хайде пак да започнем от начало. Защо проблема да е по - време, а не след време? Ти акцентираш на храна. Че пчеларя за какво е?
Май е време да прошнуроваме ловушките - като чета "9 рамки пило", а за 15 да не говорим!!:bigsmile:...."втори даданблат корпус"....ще е грехота, да не се заложат няколко капана - ей тъй за спорта и тръпката.
Трендафил Дончев
22.10.2019, 07:29
Таз година пролетта дойде късно, а есента два пъти по - късно. Това добре ли е според вас? Как ще се отрази на зимуването?
Ангел Йосифов
22.10.2019, 18:46
А,кой е измислил "циганското лято" и кога?
п.п. през 2019г рапицата зацъфтя(на места) още през март.
ch.atanasov
22.10.2019, 19:31
Таз година пролетта дойде късно, а есента два пъти по - късно. Това добре ли е според вас? Как ще се отрази на зимуването?
Ами как-никак. Други неща оказват влияние на зимуването.
Христо Димитров
22.10.2019, 21:10
Според мен, късното идване на есента не е добро от гледна точка на запаси,поне при мен е така.Доста от семействата ги намалиха и ако не застудее скоро мисля за питки.Иначе при мен пило няма поне от 2 седмици, което е добре.Успешно презимуване на всички семейства, колеги!
Трендафил Дончев
22.10.2019, 22:46
Още десетина дни и ще има студ, а тук там и сняг.;)
SanifleX
22.10.2019, 23:05
А дано, че забравихме последно кога валя дъжд.
Трендафил Дончев
23.10.2019, 06:34
А дано, че забравихме последно кога валя дъжд.
То някъде валя добре, но на други само им прекапа и това беше. Трудна година излезе.
Грях ми на душата, ако се оплача от Дядо Господ за времето.Тая и предната година даде достатъчно и предостатъчно.Мед, отводки и дори рой се засели в преносно сандъче пълно с парцали.Времето трябва да е било добро.Вярно ,че целия август капка дъжд не падна и плодовете изсъхнаха по дърветата преди да узреят, но това се приема за нормално.Август на високото всичко съхне.Дори чешмите пресъхват, защото в ниската част на селото активно се полива с питейна вода и кмета безсилно вдига рамена.И той е в ниската част на селото.Та от Бога добре!Сполай му! А от хората...
Трендафил Дончев
23.10.2019, 09:24
Грях ми на душата, ако се оплача от Дядо Господ за времето.Тая и предната година даде достатъчно и предостатъчно.Мед, отводки и дори рой се засели в преносно сандъче пълно с парцали.Времето трябва да е било добро.Вярно ,че целия август капка дъжд не падна и плодовете изсъхнаха по дърветата преди да узреят, но това се приема за нормално.Август на високото всичко съхне.Дори чешмите пресъхват, защото в ниската част на селото активно се полива с питейна вода и кмета безсилно вдига рамена.И той е в ниската част на селото.Та от Бога добре!Сполай му! А от хората...
И кво ся? Мислиш, че ще ти завиждам ли?:bigsmile:
barkov1982
23.10.2019, 09:45
И друг път сме го коментирали, сртана колкото човешка длан, но с 5 различни пръста
И кво ся? Мислиш, че ще ти завиждам ли?:bigsmile:
Не вярвам!Не мязаш на завистник. Важното е да сме благодарни за това що ни дава Господ.Що не е богат тоя що има много, а тоя на който му стига! Ако тая година е било зле някъде, то догодина ще е добре.Ако не точно догодина ,по натам.Но ще е добре.От 2000-ната до сега последните две години са подчертано добри.А преди това... Не го помня с лошо.Времето не можем да променим, колкото и някои да се заблуждават.Към времето можем само да се нагодим!И за да ни е леко на душата и сърцето можем на Господа да благодарим! hi;
...не е богат тоя що има много, а тоя на който му стига...
Ей това е приказка, баш! Ама що толкоз малко хора го вдяват това...
Трендафил Дончев
01.11.2019, 06:16
В момента, това е най - скапаното време за пчелите.
Ангел Йосифов
01.11.2019, 06:37
Да,ама за гъбите....
Трендафил Дончев
01.11.2019, 07:21
Да,ама за гъбите....
За гъбите след ден- два. Да се стопли малко, а и така го дават. Предполагам, че ще има.
Pero Melifero
01.11.2019, 07:28
За гъбите след ден- два. Да се стопли малко, а и така го дават. Предполагам, че ще има.
за сърнели ли говорите или и други мислите че ще има?
Трендафил Дончев
01.11.2019, 07:43
за сърнели ли говорите или и други мислите че ще има?
Сърнели и печурки със сигурност трябва да има, а за другите малко спорно.
Сърнели и печурки със сигурност трябва да има, а за другите малко спорно.
Как спорно бре? На припанките сега им е времето. Между другото вече започнаха да се подават.
бат тянко
01.11.2019, 08:27
Преди месец хапнах манатарки. Изкупвачите ги вземаха от индийците по 25 лв. Идущата седмица пак ще е 20 градуса така че, са на стендбай.
Трендафил Дончев
01.11.2019, 08:34
Как спорно бре? На припанките сега им е времето. Между другото вече започнаха да се подават.
Е деее. То гъби бол, знае ли човек коя ще бухне, че да каже със сигурност. ;)
Още от утре, пак тръгва в положителна посока :)
viktor tit
01.11.2019, 10:16
Още преди две седмици, набрахме една пазарска чанта с припънки.
Pero Melifero
01.11.2019, 21:01
Аз вече ги налазих дами и господа
10239
е, вярно че са кауфландски, но важното е че съм в играта;)
Ангел Йосифов
02.11.2019, 07:53
Аз вече ги налазих дами и господа
10239
е, вярно че са кауфландски, но важното е че съм в играта;)
Ей за таз гъба(и не само),оптималната температура за развитие е около 10*С.Не са необходими 20* и кусур..
barkov1982
15.12.2019, 17:37
Времето за разходка е супер, но за пчелите не знам, миналата година по това време само ги прослушвах днес всяка 3та пчела с прашец. В сряда ще погледна запасите и за пило, на определени семейства. Според мен ще се отрази негативно топлото време, но каквото за всички така и за мен
При мен днес, най-силният кошер започна облитане още при 7-8 градуса на сянка преди обед. Следобед температурите стугнаха 13-14 градуса. Най-слабият доколкото видях беше само на две междурамия, вероятно няма да го бъде.
Трендафил Дончев
15.12.2019, 19:39
При мен днес, най-силният кошер започна облитане още при 7-8 градуса на сянка преди обед. Следобед температурите стугнаха 13-14 градуса. Най-слабият доколкото видях беше само на две междурамия, вероятно няма да го бъде.
Може обратното да се получи. Но тук сме. Ще споделиш.
Ако няма продължително застудяване не очаквам проблеми.Пчелите едва се чуват.Мърморят си нещо.Питките стоят горе и никой не ходи при тях.Около обяд се облетяха и изнесоха по 5-6 умрели.И пред прелките няма много изхвърлени.На пролет ще е истината.
Трендафил Дончев
15.12.2019, 22:51
Ако няма продължително застудяване не очаквам проблеми.Пчелите едва се чуват.Мърморят си нещо.Питките стоят горе и никой не ходи при тях.Около обяд се облетяха и изнесоха по 5-6 умрели.И пред прелките няма много изхвърлени.На пролет ще е истината.
Пак ще има много силни и много слаби.
barkov1982
15.12.2019, 23:12
Тая година така като гледам, аз поне (много силни) няма да имам
Те и пчелите са неповторими индивидуалности.Трябва да си им свикнал вече, след толкова години."Ходиш по гайдата" на всички и крадеш колкото успееш от всички.Проста работа е пчеларството.:laughing:
Трендафил Дончев
16.12.2019, 07:41
Те и пчелите са неповторими индивидуалности.Трябва да си им свикнал вече, след толкова години."Ходиш по гайдата" на всички и крадеш колкото успееш от всички.Проста работа е пчеларството.:laughing:
Вярно, не е много сложна, но има винаги кой да ти я направи от сложна по - сложна. Акар има навсякъде.
Вярно, не е много сложна, но има винаги кой да ти я направи от сложна по - сложна. Акар има навсякъде.
Е, и бай Боян-овци и тсц -та много , ама от някъде все успяваш да ги изчистиш.Същото е и с акара.Аха да се отървеш и той пак се появи.sweating;
Ангел Йосифов
18.12.2019, 18:25
Днес шетах нещо и се наложи да изрежа един леторасъл от асмата иииии след минута проплака....
бат тянко
18.12.2019, 18:54
Днес шетах нещо и се наложи да изрежа един леторасъл от асмата иииии след минута проплака....
Дано и ние да не заплачем!
На 14 февруари няма да плаче , а ще се радва, защото ще я напоиш с винце!;)
Смокинята започна да изкара листа, има сок в растенията при тези летни температури.
Вчера слушах синоптика по Нова, има не малка вероятност и следващите месеци - Януари, Февруари и Март, температурите да са над нормата, а пък валежите да са под нормата. :)
Вчера слушах синоптика по Нова, има не малка вероятност и следващите месеци - Януари, Февруари и Март, температурите да са над нормата, а пък валежите да са под нормата. :)
За нас е важно да не падат и да не се задържат температурите под нормите.Валежите може и над нормите.Язовир имаме да пълним.;)
Ангел Йосифов
19.12.2019, 18:59
На 14 февруари няма да плаче , а ще се радва, защото ще я напоиш с винце!;)
Ааааааа,за асма не съм чувал да се полива с вино,а само за лозе.......
todor.mitkov
19.12.2019, 19:26
Последните месец и нещо попрепръска малко дъжд на село и даже стои кално, НО нивото на една от рекичките спада + един геран, който ми е указател вместо да се понадълни е спаднал с 20-тина см. Един от арендаторите говорил с баща ми и му казал, че като орали отгоре е кал, а малко по-надолу е сухо. Към това като видях и снимка от Google Earth колко са спаднали язовирите и ми е ясно, че трябва да търся нещо фурми ли да садя или камили да гледам. Октомври месец снимката над село е все едно над Либия. Дано да е нещо момента аномалия и догодина пак да си има дъжд, че тази година прескочих ама при такива условия катастрофата е гарантирана.
Ааааааа,за асма не съм чувал да се полива с вино,а само за лозе.......
Ей, сега стана ясно защо плаче горката асмичка!:laughing:Капни и' малко , па може да ти се отблагодари!Даденото от добро сърце многократно се връща!
Ангел Йосифов
19.12.2019, 20:14
Последните месец и нещо попрепръска малко дъжд на село и даже стои кално, НО нивото на една от рекичките спада + един геран, който ми е указател вместо да се понадълни е спаднал с 20-тина см. Един от арендаторите говорил с баща ми и му казал, че като орали отгоре е кал, а малко по-надолу е сухо. Към това като видях и снимка от Google Earth колко са спаднали язовирите и ми е ясно, че трябва да търся нещо фурми ли да садя или камили да гледам. Октомври месец снимката над село е все едно над Либия. Дано да е нещо момента аномалия и догодина пак да си има дъжд, че тази година прескочих ама при такива условия катастрофата е гарантирана.
Обикновено,есента е с най-ниско ниво на подпочвената вода(влагата),но има и др. виновници за ниското ниво.Доста канали(ВиК) се изкопаха в и около населените места,което допълнително сваля-дренира нивото водата.
10275
Да чакам ли подранило пило при тая прогноза?
Май зимата тепърва ще идва?!
barkov1982
20.12.2019, 11:37
10275
Да чакам ли подранило пило при тая прогноза?
Май зимата тепърва ще идва?!
До това време, лично аз не бих чакал(на високия пчелин). Миналата (2019)година масово започнаха февруари с пилото,2018 януари средата
бат тянко
20.12.2019, 18:12
По принцип като резултат от глобалното затопляне можем да очакваме основно две неща. Първото е евентуално да ни артиса виното, а второто меда.
... Първото е евентуално да ни артиса виното, а второто меда.
Виното никога не е у повече! А ако остане мед може да го ползваме да подслаждане на греяната ракия.Ако пак остане и медовина ще правим.Като не може да го изядем, ще го изпием.Зян няма да иде.:laughing:
Ангел Йосифов
20.12.2019, 19:16
Виното никога не е у повече! :
Ако беше така,с удоволствие бих полял асмите.
Виното е кръвта Господня! И лозата що го дава само уважение и грижа заслужава!
На тези дългосрочните прогнози изобщо им нямам вяра, но дори и да са верни са нормални за сезона, за нас пчеларите би било по зле ако те на са верни и времето се задържи топло повече от нормалното.
На тези дългосрочните прогнози изобщо им нямам вяра, но дори и да са верни са нормални за сезона, за нас пчеларите би било по зле ако те на са верни и времето се задържи топло повече от нормалното.
Топлото, ако вече е успяло да предизвика ранно пило е по-добре е да се задържи топло.Ако стегне студ с пилото и намалелите запаси ще е убийствено.Така си мисля.
...по-добре е да се задържи топло.Ако стегне студ с пилото...
Студ ще стегне, както обикновено става през януари.
Проблем ще има ако стегне студ повече от 3 дни под -10 ако са започнали...
От днес започва промяна на времето - и по-добре, че тук в София се надишахме на пушалка при това тихо и безветриво време.
Pero Melifero
22.12.2019, 09:05
От днес започва промяна на времето - и по-добре, че тук в София се надишахме на пушалка при това тихо и безветриво време.
да, днес въздуха е супер свеж след тоя вятър дето вя цяла нощ, най-после дишаме:)