PDA

Виж пълната версия : Оправяне на търтовка

Страници : 1 [2]

jdrumev
28.09.2016, 15:51
Как разбрах - като вместо майка видях около 15 маточника. Ако е самосмяна - да са един два. Ама толкова много със сигурност няма майка. Защо са загинали остава мистерия. А дали майките ще се оплодят също

Тая година доста пчелари ги подведоха пчелите 4-5 маточника като за самосмяна и хоп изненада рой.

jdrumev
28.09.2016, 16:04
Познай, защо се случи така?

Ако бях пчелар с опит бих казал,че майката при оплождане е увлякла пчели със себе си,но по не съм млад и зелен още бих казал климатичните промени тая пролет.А твоята теория каква е Ачка?

Георги 1974
28.09.2016, 16:18
Тая година доста пчелари ги подведоха пчелите 4-5 маточника като за самосмяна и хоп изненада рой.

Познай, защо се случи така?

Казват че има ген на самосмяната също така има ген на роенето (в литературата се препоръчва да правим селекция от тези който не се роят) ама има ли такъв ген който се предава на майката да не се рой ( а и не тя казва кой ще кара влака).
Та тия маточници ако са за смосмяна с какъв ген са и ако ги сложим в кошер който е тръгнал да се рой какво ще стане и ако вземем маточниците на роевия кошер и ги върнем на този за смосмяна какво ще стане.

vasilevsa
28.09.2016, 16:24
Ако бях пчелар с опит бих казал,че майката при оплождане е увлякла пчели със себе си,но по не съм млад и зелен още бих казал климатичните промени тая пролет.А твоята теория каква е Ачка?

Не при оплождане, а при ориентационно облитане поради недостатъчна натовареност на семейството с работа.

Nik_m
28.09.2016, 16:42
И на мен тази година ми изчезнаха няколко 5-6 млади тамън пронесли майки и след това като проверих писанията се оказа че всички са дъщери на една майка.

А при тръскане на търтовка, първо пренасям кошера на друго място за ден - два да налети летящата пчела по другите кошери и после тръскам на етапи ако е бил много силен кошера, ако е отводка на 2-3 рамки направо ги стръскавам. Никога не са ми убивали майка така.

redbull
28.09.2016, 18:18
Не споменавате, че е нужно яко опушване на търтовката- така убитите ще бъдат по-малко.

munteanu
03.10.2016, 14:32
Шансът не е голям, но може и да останеш приятно изненадан. От практиката знам, че ако имаш на пчелина майки на два сезона и догодина ще им е трети, почти 100% ще има и 20-тина търтеи със зимните пчели, които ще зимуват заедно с кълбото и ще оцелеят до пролетта. Друг е въпросът, че ако са поставени мишепредпазителите няма как да излетят и дали в това студено време правят сборища. Дните са хладни, но слънчеви, което може да увеличи шанса. Ще стискам палци експериментът да е успешен.

Вчера ги прегледах, в единия не видях майката, но и не му отделих много време, а в другият майката беше толкова едра, че нямаше как да остане незабелязана. Изглежда като оплодена. За пило е рано, но ако съдя по размерите беше оплодена. Надявам се и в другият нещата да са се развили благоприятно...

agro
27.05.2018, 10:05
Прочетох темата два пъти. Искам да пробвам придаване на пита със запечатан маточник на търтовка. Защо маточник - защото с това разполагам в момента. Има по-горе писано по въпроса, но никой не се е похвалил после, че му се е получило. Предварително миналата седмица съм придавал пило на търтовката, маточник не направиха, в момента пилото е запечатано или излюпено. Пчела бол, не ми се ще да се отказвам от кошера. Давайте акъл да го правя ли и как?

tihmr
27.05.2018, 11:58
Бих му сложил една отводка с майка върху него с някаква преграда, колкото да минава една две пчели, а отдолу ги оставяш без рамки.
Семейството откъдето си взел отводката може да приеме маточник по лесно..

Цеко
27.05.2018, 12:06
Прочетох темата два пъти. Искам да пробвам придаване на пита със запечатан маточник на търтовка. Защо маточник - защото с това разполагам в момента. Има по-горе писано по въпроса, но никой не се е похвалил после, че му се е получило. Предварително миналата седмица съм придавал пило на търтовката, маточник не направиха, в момента пилото е запечатано или излюпено. Пчела бол, не ми се ще да се отказвам от кошера. Давайте акъл да го правя ли и как?
Направи ги „на кома“ и им придавай каквото имаш.

ch.atanasov
27.05.2018, 18:42
... Пчела бол, не ми се ще да се отказвам от кошера. Давайте акъл да го правя ли и как?

Ще го оправиш, по-лесно от това няма. От моя опит, по-лесно приемат отворен ( незапечатан ) маточник . Търтовката приема и отглежда личинки в изкуствени маточи чашки или личинки принесени в някоя естествена маточна килийка по питите. Начини много, най- тъпо е да ходиш да ги изтърсваш по двора.:laughing:

nikawr
27.05.2018, 19:46
Агро, Делта беше писъл много лесен начин за справяне с търтовката. Изпитах го няколко пъти с придаване на майка или маточник. И двата варианта бяха 100% ....
Вземаш две пити с пчели и пило от други кошери и ги слагаш през една в търтовката. Разкъсваш търтиевото пило. След 2 часа придаваш каквото душа ти сака... ;)
Само трябва да внимаваш да не е в период на безпрашие и липса на паша, но сега сезона не е такъв... ;)

kokona
27.05.2018, 19:53
Дай им пак пита с пило.Все някога ще направят маточник.

plaminar
30.05.2018, 09:41
Здравейте пчелари! Имам следното питане: на едно от силните ми семейства забелязах следния проблем:
кошерът представлява корпус+магазин + 2 корпуса и магазин отгоре. Сложена е ханеманова решетка в момента между
корпуса и магазина отдолу, майката е миналогодишна и в момента е в корпуса под ханемановата решетка. Преди седмица
решетката беше над магазина и майката се беше качила в него и съответно почти наполовина осеменила. За съжаление забелязвам
поява на гърбато пило в най-горния корпус. През месец май след акацията бях изваждал от плодника на 2-3 пъти по 2 рамки зряло пило към
по горните корпуси. За по добра вентилация бях отворил отворите на корпусите. Въпросът е как може дасе оправи най-бързо това състояние, така че пчелите да работят? Съзнавам,че вече съм пропуснал въвеждането на втора майка най-горния корпус. Сега според мен вече е късно за това. Благодаря прдварително!

jordanov
30.05.2018, 10:42
Каква ти е била въобще идеята при такова подреждане на кошера? Всяка седмица това всичкото да го прехвърляш, нещо от Венер ли си гледал, а па вадиш най-отдолу пити че да ги слагаш нагоре... ХР отдолу и отворени прелки нагоре е коментирано многократно тук какво може да се очаква.

plaminar
30.05.2018, 14:25
Каква ти е била въобще идеята при такова подреждане на кошера? Всяка седмица това всичкото да го прехвърляш, нещо от Венер ли си гледал, а па вадиш най-отдолу пити че да ги слагаш нагоре... ХР отдолу и отворени прелки нагоре е коментирано многократно тук какво може да се очаква.

Ами идеята ми беше да не допусна роево състояние и да не се качва майката нагоре, но ето че се получиха търтовки. Въпросът сега е как най-бързо да опрая тази каша, че от моето престараване вече ме е срам. Липата, доколкото я има, не може да чака. За момента поне затворих всички отвори и остана сам долната прелка... Едва ли само това ще помогне....Благодаря много!

Юрий Цветков
30.05.2018, 15:10
Колега, защо ми се струва, че въобще не ти е ясно какво е търтовка?

Наличието на търтеево пило по това време от годината е най-нормалното нещо. По скоро отсъствието му е притеснително.

plaminar
30.05.2018, 16:05
Колега, защо ми се струва, че въобще не ти е ясно какво е търтовка?

Наличието на търтеево пило по това време от годината е най-нормалното нещо. По скоро отсъствието му е притеснително.

Може и да сте прав, все пак не съм слагал пити с гърбато пило в горните корпуси, а майката на 100 процента е долу - лично се убедих в това последния път, когато преместих ханемановата решетка под магазина. Освен това тя снася нормални яйца все още, а не само неоплодени. Забравих да спомена, че в началото на май бях сложил 2 пити със запечатано пило и пчели от ройливо семейство в корпуса над ханеманвата решетка. Възможно ли е това да е повлияло нещо? Благодаря много!

agro
30.05.2018, 21:30
Благодаря на всички, опитали се да помогнат със съвет. За мой късмет в този случай пчелите сами са си сменили майката, снасяща неподредено търтеево пило,което ме подведе да мисля, че е търтовка. На отварянето преди три дни в неделя всичко се беше наредило както трябва. Съветите обаче остават и ще са от полза следващия път, така че не са били напразни. Още веднъж благодаря!

mici-92
30.05.2018, 22:00
Агро, Делта беше писъл много лесен начин за справяне с търтовката. Изпитах го няколко пъти с придаване на майка или маточник. И двата варианта бяха 100% ....
Вземаш две пити с пчели и пило от други кошери и ги слагаш през една в търтовката. Разкъсваш търтиевото пило. След 2 часа придаваш каквото душа ти сака... ;)
Само трябва да внимаваш да не е в период на безпрашие и липса на паша, но сега сезона не е такъв... ;)
Има ли значение,какво ще е пилото?

nikawr
31.05.2018, 05:24
Има ли значение,какво ще е пилото?

Аз гледам да е пред излюпване, че новата майка да получи повече млада пчела, която обикновенно липсва в кошер търтовка, за да мога да закърпя що годе възрастовия баланс в кошера...

Юрий Цветков
31.05.2018, 10:27
Може и да сте прав, все пак не съм слагал пити с гърбато пило в горните корпуси, а майката на 100 процента е долу - лично се убедих в това последния път, когато преместих ханемановата решетка под магазина. Освен това тя снася нормални яйца все още, а не само неоплодени. Забравих да спомена, че в началото на май бях сложил 2 пити със запечатано пило и пчели от ройливо семейство в корпуса над ханеманвата решетка. Възможно ли е това да е повлияло нещо? Благодаря много!

Може да си пренесъл пити с неоплодени яйца които не си видял. Не знам какво и как се е случило, но щом има работеща майка, всичко е наред.

plaminar
01.06.2018, 07:47
Може да си пренесъл пити с неоплодени яйца които не си видял. Не знам какво и как се е случило, но щом има работеща майка, всичко е наред.

Благодаря много! Засега съм затворил всички остнали входове. Решетката си стои над първия корпус. По-спокоен съм, но продължвам да си мисля, че горе са е появили търтовки... Явно съм склонен и към преразширение в идеите си за силен кошер, всъщност няма чак такава паша. В събота ще дойде опитен пчелар да види случая на място. Дано да мога да използвам всички пчели за пашата.

mici-92
01.06.2018, 16:26
Моля за съвет!На 18.05 имах излюпена майка,отгледана от отводка на 5 рамки.На 28 05,на площ една длан имаше пресни яйца на 1-2 дни,като бяхаснесен по 1 в средата,но имаше и 3-4килийки с по 2.Днес са на цяла рамка.Нямам резервна майка,нито маточник и прехвърлих тук 1рамка с редовно снесени яйца от друго семейство.Мога ли,да се надявам,че ще заложат маточник на новата рамка или ще ме посъветвате да направя нещо друго.Благодаря,предварите лно за съвета!

jdrumev
01.06.2018, 16:41
Колега аз не съм много в час,но как разбра,че е тартовка.:bigsmile:Като отвориш кошера какво жужене чуваш?

ivootur
01.06.2018, 16:45
Недей бърза със заключенията, че е търтовка. Изчакай да запечатат пилото. Много често младите майки като започнат да снасят, пускат по 2 яйца в килийка.

rosty_sz
01.06.2018, 16:51
Недей бърза със заключенията, че е търтовка. Изчакай да запечатат пилото. Много често младите майки като започнат да снасят, пускат по 2 яйца в килийка.
Днес отново имах такъв случай. Имаше поне 50 килийки с по 2 яйца. Майката беше на съседната пита.

jdrumev
01.06.2018, 17:20

Дай всеки му такива майки.:laughing:Ще чакаш близнета.:bigsmile:

mici-92
01.06.2018, 18:01
Колега аз не съм много в час,но как разбра,че е тартовка.:bigsmile:Като отвориш кошера какво жужене чуваш?
Учителката,как те търпи.Спрял си да ходиш изобщо на училище.Сериозно,пчелите бяха спокойни.Няма бучене,няма пъчене на коремчетата,но не видя и майка.

jdrumev
01.06.2018, 18:19
Учителката,как те търпи.Спрял си да ходиш изобщо на училище.Сериозно,пчелите бяха спокойни.Няма бучене,няма пъчене на коремчетата,но не видя и майка.

Крие се добре значи.:bigsmile:Моят съвет е да изчакаш 9 дена и тогава да направиш пак преглед.

Трендафил Дончев
01.06.2018, 19:35
Моля за съвет!На 18.05 имах излюпена майка,отгледана от отводка на 5 рамки.На 28 05,на площ една длан имаше пресни яйца на 1-2 дни,като бяхаснесен по 1 в средата,но имаше и 3-4килийки с по 2.Днес са на цяла рамка.Нямам резервна майка,нито маточник и прехвърлих тук 1рамка с редовно снесени яйца от друго семейство.Мога ли,да се надявам,че ще заложат маточник на новата рамка или ще ме посъветвате да направя нещо друго.Благодаря,предварите лно за съвета!

Днес отново имах такъв случай. Имаше поне 50 килийки с по 2 яйца. Майката беше на съседната пита.

Дайте им пространство.

mici-92
02.06.2018, 13:48
Добре.Ще ги оставя на спокойствие.;)

mici-92
03.06.2018, 11:41
Искам да попитам по-опитни пчелари или по-наблюдателни.След колко време,пчели работнички започват да снасят неоплодени яйца?В някои книги пише (след продължително време без майка и яйца.В други-не след дълго време)Надявам се някой,да може да посочи по-конкретен период.Благодаря!

rosty_sz
03.06.2018, 14:45
Времето е различно според сезона. Най-бързо стават търтовки май и юни (около 20 дни по-някога и по-бързо).

barkov1982
03.06.2018, 15:17
Искам да попитам по-опитни пчелари или по-наблюдателни.След колко време,пчели работнички започват да снасят неоплодени яйца?В някои книги пише (след продължително време без майка и яйца.В други-не след дълго време)Надявам се някой,да може да посочи по-конкретен период.Благодаря!
За по опитен не мога да се класирам ще пробвам за другото, според мен зависи от силата на семейството и разните му там ген, мен и други колкото е по силно толкова по бавно става търтовка, колкото до конкретен период между 20 и 40 дни при мен

Пламен Керчев
03.06.2018, 18:37
След излюпване на пилото и липса на каквото и да е пило след колко дни става търтовка.

rosty_sz
03.06.2018, 18:56
След излюпване на пилото и липса на каквото и да е пило след колко дни става търтовка.
По това време на годината за десетина дни.

plaminar
04.06.2018, 09:15

Здравейте г-н Цветков, в събота дойде опитен пчелар, огледахме питите, нормално търтеево пило е в крайна сметка...предния път нещо съм се заблудил, че е търтовка. Той бодна с вилицата малко от търтеевото пило и се оказа, че има доста акар... Третирал съм с мравчена киселина 4 пъти през август, тази пролет бях сложил и магазинна рамка в корпус и веднъж изрязах и търтеевото пило. Явно още в средата на юли трябва здраво да се третира за акар!!! В корпуса, в който последно бях изваждал зряло пило, открихме и два маточника, не са много хубави на вид, но реших да пробвам за майка и сложих този корпус най-отгоре над ханеманова решетка с вход обърнат назад. Така дали ще убият евентуалната втора майка? Кошерът сега е 3 корпуса и 2 магазина, като най-отдолу е майката. Навлязох в друга тема, но моля за извинение. Благодаря!

mici-92
07.06.2018, 08:31
Здравейте!Моля за съвет.Ако тръсна пита млади пчели в друг кошер-търтовка,ще има ли бой между тях?

Трендафил Дончев
07.06.2018, 08:33
Здравейте!Моля за съвет.Ако тръсна пита млади пчели в друг кошер-търтовка,ще има ли бой между тях?

Пробвай, тъкмо и ние ще разберем. ;)

mici-92
07.06.2018, 08:37
:(
Пробвай, тъкмо и ние ще разберем. ;)
Благодаря!Много ми помогна.:(

Трендафил Дончев
07.06.2018, 08:45

Сега да ти отговоря с това което съм направил аз само преди няколко дни, защото аз се уча като експериментирам без да чакам. Та - при направата на един нук му сложих много повече от един черпак пчели, но тъй като явно не им е било комфортно са си хванали пътя. Взех пита с прясно снесено пило и всичките пчели и ги поставих в нука, без да затварям майката в клетка. Масов бой, макар, че пуснах две капки масло от мента. Предполагам новопоставините избиха по - малкото на брой от нука. Майката обаче запазиха. Та така процедирам. Действам и каквото стане, материал дал Господ. А и така получините знания са много ценни. Помнят се.

mici-92
07.06.2018, 08:54
И това няма да е на халост.Ще го запомня!

srg
07.06.2018, 14:52
Няколко пъти съм правил експеримента на Дончев. За съжаление майките почти не оцеляват. Боят при придаване на пита с пчели директно от друг кошер с майка е сигурен. Позволявам си да го правя в голямо пространство и възможност свободно старите пчели да се върнат свободно в кошера си и феромоните на на местната майка да надделея. Имал съм и неприятния опит да стръсквам пчели от пита пред слабо семейство и те навлизат веднага масово и избиват всичко. Препоръчвам на младия колега да придава само пита с пило без пчели.

mici-92
07.06.2018, 16:50
При мен въпроса беше,тръскане на пчели в кошер без майка,станал търтовка.

valaz
07.06.2018, 19:40
При мен въпроса беше,тръскане на пчели в кошер без майка,станал търтовка.

Не виждам смисъл да правиш така. Дори да няма бой между тях, например чрез предварително уеднаквяване на миризмите им, след време и те ще станат търтовки.

jdrumev
07.06.2018, 19:47
Няколко пъти съм правил експеримента на Дончев. За съжаление майките почти не оцеляват. Боят при придаване на пита с пчели директно от друг кошер с майка е сигурен. Позволявам си да го правя в голямо пространство и възможност свободно старите пчели да се върнат свободно в кошера си и феромоните на на местната майка да надделея. Имал съм и неприятния опит да стръсквам пчели от пита пред слабо семейство и те навлизат веднага масово и избиват всичко. Препоръчвам на младия колега да придава само пита с пило без пчели.

Той Жорката 74 писа някъде за правилото на обединяване.Никога силно на слабо.

mici-92
07.06.2018, 21:52
Не виждам смисъл да правиш така. Дори да няма бой между тях, например чрез предварително уеднаквяване на миризмите им, след време и те ще станат търтовки.
Защото,бях добавил прясно пило,а и ще трябват пчели,да го обслужват.Пък има отворени 2 маточника на 7-8дни,но колко са качествени?Ще почакам ,но май ще иде под земята.

valaz
08.06.2018, 19:41
Търтовъчното семейство се опитва да си отгледа майка и залага маточници на търтееви яйца. От тях не се получават майки.

mici-92
09.06.2018, 08:40
Търтовъчното семейство се опитва да си отгледа майка и залага маточници на търтееви яйца. От тях не се получават майки.
Бях им сложил 1 пита спило на 1-2дни от редовни снасяща майка яйца.

delta.e
09.06.2018, 18:39
Явно , трябва отново да го пиша .
Търтовката се оправя с две пити разновъзрастово пило от здраво семейство .
Слагат се в средата на семейството през една и след два дни ще видите разликата .

Трендафил Дончев
09.06.2018, 18:51
Явно , трябва отново да го пиша .
Търтовката се оправя с две пити разновъзрастово пило от здраво семейство .
Слагат се в средата на семейството през една и след два дни ще видите разликата .

То жива отводка.;)

Валентин.
09.06.2018, 19:05
То жива отводка.;)

Без майка.

Трендафил Дончев
09.06.2018, 19:07
Без майка.

То с майка и мед ще дава.:bigsmile:

Валентин.
09.06.2018, 19:08
Тая година от 15 отводки, 2 останаха без майки, и станаха търтовки. Разбих ги и подсилих другите.

Трендафил Дончев
09.06.2018, 19:11
Тая година от 15 отводки, 2 останаха без майки, и станаха търтовки. Разбих ги и подсилих другите.

*що ги чака чак толкова?

Валентин.
09.06.2018, 19:14
*що ги чака чак толкова?

Ми незнам. Хванах ги още на яйца. Пък и бързо отъртовяха. Другите правени на същата дата пронесоха нормално.

Докато другите пронесоха, 2-те отъртовяха за нула време.

Трендафил Дончев
09.06.2018, 19:18
Ми незнам. Хванах ги още на яйца. Пък и бързо отъртовяха. Другите правени на същата дата пронесоха нормално.

Докато другите пронесоха, 2-те отъртовяха за нула време.

Това като дни можеш ли да ми го кажеш и може да кажа нещо, като погадая малко. :bigsmile:

П.П. Ако желаеш - разбира се.

Валентин.
09.06.2018, 19:21
Това като дни можеш ли да ми го кажеш и може да кажа нещо, като погадая малко. :bigsmile:

Направих сборна отводка на 10 пити. Като запечатаха майчилата я разделих на 4-ри. От разделянето до пронасянето 12-13 дни.

По мои сметки майките са пронесли около 10-11-12 дни след излюпването.

Трендафил Дончев
09.06.2018, 19:31
Направих сборна отводка на 10 пити. Като запечатаха майчилата я разделих на 4-ри. От разделянето до пронасянето 12-13 дни.

Няма как да станат търтовки за това време. До излюпването на майката 6 дни, 2-3 да позаякне и излезе да я.....види Слънцето, и най - рано да започне да снася е от 3-4 дни. Магията е невъзможна. Хей, да не би да не си видял майките и да си ги бастърдисал?

Валентин.
09.06.2018, 19:34
Няма как да станат търтовки за това време. Магията е невъзможна. Хей, да не би да не си видял майките и да си ги бастърдисал?

И това не го изключвам. Но пък по 3 яйца в килийка. И то снесено по три пити и разпръснато тук-там, тук-там. Станалото-станало.

delta.e
09.06.2018, 20:31
То жива отводка.;)

Дали е отводка ? ;)

Трендафил Дончев
09.06.2018, 20:32
Дали е отводка ? ;)

Сбъркана отводка.

srg
12.06.2018, 05:27
Ако на това семейство не му дадеш майка, още един месец чакане и ......!?

miroslav70
16.06.2018, 15:44
Като си спомня първата година какви битки водих за отъртавелите отводки...Тази г. имам само една и въобще не и се церемоних,ама в началото е така...

Yordanov87
12.06.2019, 15:05
Имам силно семейство, което мисля, че е търтовка. Няма от къде да взема пити с младо пило да му преден. Какво да правя.

barkov1982
12.06.2019, 15:17
Имам силно семейство, което мисля, че е търтовка. Няма от къде да взема пити с младо пило да му преден. Какво да правя.

Дори да е търтовка щеша да има яйца, ти писа че няма(или не си видял). Търтеевото пило на една две рамки не е показател. Нормално пило имаш ли? Нали имаш и отводки. Да не се е роил? Най добре ходи снимай както ти каза Бат Тянко и пак се върни с въпроси.

waseko
07.06.2020, 17:04
И аз да кажа една рецепта. В търтовката слагате пило от друг кошер. Нормалните пчели започват да изграждат маточници, а търтовките продължават да снасят - логично. Тъй като пчелите не са много прости залагат маточници само на оплодени яйца. След 15 - 16 дни се излюпва майка и процеса започва както си му е реда. През това време търтовките преминават към нормален режим на работа. Така правя от години, макар, че рядко имам търтовки. Получава се на 100% -опитайте.
Здравейте на всички във форума.
Приложих гореописания метод на отводка,като преди това стръсках пчелите на 50 м. и върнах кошера обратно.След седмица имам идеално запечатано раб.пило на внесената рамка и нито един маточник.Моля за мнение,начинаещ съм.Поздрави.

бат тянко
07.06.2020, 17:29
Приложих гореописания метод на отводка,като преди това стръсках пчелите на 50 м. и върнах кошера обратно.След седмица имам идеално запечатано раб.пило на внесената рамка и нито един маточник.Моля за мнение,начинаещ съм.Поздрави.

А има ли незапечатано по другите рамки? Щото може да има късно пронесла майка? И да не е търтовка?

kuline
07.06.2020, 18:40
А има ли незапечатано по другите рамки? Щото може да има късно пронесла майка? И да не е търтовка?

Може и да е пренесъл майката от кошера, от който е взел пилото.

mici-92
07.06.2020, 19:11
Не мога да разбера общото.Едното е отводка,другото е семейство в което,няма майка снасяща оплодени яйца,а много пчели които снасят неоплодени и се люпят търтеи и се казва търтовка.;)

dvd111
07.06.2020, 19:29
Не мога да разбера общото.Едното е отводка,другото е семейство в което,няма майка снасяща оплодени яйца,а много пчели които снасят неоплодени и се люпят търтеи и се казва търтовка.;)
Общото е, че както изглежда, отводката е станала търтовка...

waseko
07.06.2020, 19:31

Има незапечатано,но надграждат,явно е търтеево,ще наблюдавам.На другата отводка,праена по същото време майката пронесе преди 2 садмици.

waseko
07.06.2020, 19:33
Може и да е пренесъл майката от кошера, от който е взел пилото.
Пилото е взето без пчели,а не вярвам майка да оцелее в тази отводка

Алексиев
08.06.2020, 10:36
Пилото е взето без пчели,а не вярвам майка да оцелее в тази отводка

Добре де. Направил си две отводки, едната си изкарала майка, другата, търтовка. Ако си я направил както трябва, би трябвало да си видял заложени маточници и преди две седмици снасяща майка. Ха кажи сега, какво си пропуснал и как разбра, че семейството е търтовка?

waseko
08.06.2020, 18:27
Добре де. Направил си две отводки, едната си изкарала майка, другата, търтовка. Ако си я направил както трябва, би трябвало да си видял заложени маточници и преди две седмици снасяща майка. Ха кажи сега, какво си пропуснал и как разбра, че семейството е търтовка?
Търся помощ не съм на изпит и не съм знаещ.Двете отводки са от кошер в роево състояние, внесени са пити с изградени зрели маточници.В двете се откриха яйца,след седмица едната имаше само търтеево пило-запечатано,а другата-нормално.Поздрави

mici-92
11.09.2020, 09:56
Здравейте!Знае се,че в стремежа да има майка,търтовката залага и на търтеево пило.Каква е бройката на маточниците?Тя може ли да бъде ориентир,затова,дали става въпрос за търтовка?Благодоря ви за отговора колеги.

rumenggr
11.09.2020, 12:22
Имам малко опит с търтовки. Залагат 1-3 маточника. Понякога ги разрушават и залагат нови. По снесените яйца е по-точно ориентирането. При майка търговка е същото. Подредбата на яйцата е различна

mici-92
11.09.2020, 12:42
Имам малко опит с търтовки. Залагат 1-3 маточника. Понякога ги разрушават и залагат нови. По снесените яйца е по-точно ориентирането. При майка търговка е същото. Подредбата на яйцата е различна
Да.Предполага се,че търтовката,като по-къса ги лепи по стените,а не на дъното на килийката.То не е категорично доказателство,но бройката би имала значение,ако при лчелата има нещо категорично,алесно се брои,вместо да гледаш яйцето.

rumenggr
11.09.2020, 13:48
Да.Предполага се,че търтовката,като по-къса ги лепи по стените,а не на дъното на килийката.То не е категорично доказателство,но бройката би имала значение,ако при лчелата има нещо категорично,алесно се брои,вместо да гледаш яйцето.
При наличие на майка изтъртена, са ми залагали един маточник. Разрушиха го и пак заложиха. Ако не си наясно кой снася, не е адекватно решението. При наличие на майка е едно, а при снасящи работнички друго. Маточника няма как да определи това. Трябва да е ясно. В общия случай, ако не видиш майка, а тя често се пропуска, ориентир става пилото и яйцата, подреждането им и поведението на пчелите. Маточника е само знак за обстоен преглед. Това е моето виждане, най-общо казано. В такива ситуации, типично за пчелите има доста варианти.

Алексиев
11.09.2020, 13:57
Здравейте!Знае се,че в стремежа да има майка,търтовката залага и на търтеево пило.Каква е бройката на маточниците?Тя може ли да бъде ориентир,затова,дали става въпрос за търтовка?Благодоря ви за отговора колеги.

Търтовка е семейство което е загубило майката, не е успяло да си отгледа друга и една или повече пчели са започнали да снасят неоплодени яйца. Такова семейсво не залага маточници, дори и оплодено пило да и сложиш. Не приема и друга редовна майка, без да направиш определени процедури. Де факто, то не се чувства без майка и няма причина да залага маточници. Храни и отглежда търтиево пило, без значение в какви килийки е снесено и това е. Яйцата на търтовката се отличават лесно, не само не са на доното но са и по две-три.

Трендафил Дончев
11.09.2020, 14:01
При наличие на майка изтъртена, са ми залагали един маточник. Разрушиха го и пак заложиха. Ако не си наясно кой снася, не е адекватно решението. При наличие на майка е едно, а при снасящи работнички друго. Маточника няма как да определи това. Трябва да е ясно. В общия случай, ако не видиш майка, а тя често се пропуска, ориентир става пилото и яйцата, подреждането им и поведението на пчелите. Маточника е само знак за обстоен преглед. Това е моето виждане, най-общо казано. В такива ситуации, типично за пчелите има доста варианти.

Видях въпроса на колегата още от самото начало, но предимно не отговарям на такива в които дори не е ясно какво търсим. И преди съм го казвал - отварянето на кошера е с някаква цел. След като нещо те смущава му правиш пълен преглед. Първото е намиране на майката, ако има такава. Това решава част от въпросите. След това пилото, качеството му, мед, прашец, маточници и т. н.. Не става с отваряне, виждане на нещо що годе, хлопване на капака и ЗАЩО? Та Румбата е прав - преглед.

ch.atanasov
11.09.2020, 18:45
Търтовка е семейство което е загубило майката, не е успяло да си отгледа друга и една или повече пчели са започнали да снасят неоплодени яйца. Такова семейсво не залага маточници, дори и оплодено пило да и сложиш. Не приема и друга редовна майка, без да направиш определени процедури.......

Тук не си прав. Залагат си маточници на търтеева личинка, но тя загива още преди да запечатат и ги изчистват. Залагат и на оплодени личинки, това е и единия начин за оправяне. Приемат и оплодена майка, е вярно с определени процедури. Та, търтовката не е никакъв проблем.:)

Георги 1974
11.09.2020, 20:31
Абсолютно вярно е, търтовките си залагат маточници на търтиеви ларви, и прашец носят и каквли още не зулуми и на всичко отгоре бая живеят

Илиев
11.09.2020, 21:11
В един съвеЦки учебник по пчеларство пише, че е нецелесъобразно да се "оправя" търтовка - напушват се пчелите с дим, за да се насмучат с мед, и се изтръскват в единия край на пчелина....и да се оправят поединично нататък...и аз така правя, въпреки че не съм профи пчелар...един пчелар, който може да си размножава сам безпроблемно семействата, не би трябвало да си губи времето, за да спасява търтовки...времето е пари все пак!!:laughing:

Георги 1974
11.09.2020, 23:55
Зависи от търтовката ако е на 7-8 междурамия защо да ги съсипваш като в повечето случай общо взето не е никва философия да се оправи търтовка е вярно има някой де са за обединение или трепане.Начини различни аз съм фен на 3в1 или метода на Делтата.Де се дяна тоя човек.

mici-92
12.09.2020, 08:30
Абсолютно вярно е, търтовките си залагат маточници на търтиеви ларви, и прашец носят и каквли още не зулуми и на всичко отгоре бая живеят
И бавно умират.

ch.atanasov
12.09.2020, 12:19
В един съвеЦки учебник по пчеларство пише, че е нецелесъобразно да се "оправя" търтовка -

Да, то защото четяхме съвеЦки учебници и то без превод, сме на този хал.:(crying;

Илиев
12.09.2020, 13:58
Кога основно откриваме търтовките? - аз лично през март, при първият пролетен преглед, и късно наесен при зазимяването....най-много са търтовките напролет, т.е. майката е умряла през зимата по някаква причина....търтовките се състоят само от стари пчели, няма пило никакво, нито млади пчели...за мен това изобщо не е никакво семейство, че да се занимавам с него да го спасявам, март месец няма и майки на пазара....чрез бавното и напоително напушване привечер на търтовките, за да се насмучат добре пчелите с мед, и привечер ги изтръсквате в-у плат, прибирате питите и кошерите в склада, и пчелите ще се разлетят/приберат в другите Ви кошери, и така леко ще ги подсилите - няма да загубите пчели, даже напротив ще си засилите леко останалите семества за няколко минути време на търтовка, вместо да си губите времето с разни времеемки гимнастики...и так далше!!

Трендафил Дончев
12.09.2020, 14:14
Аз имам едно друго мнение, което не налагам на останалите. Смятам, че така изтръскана търтовката не допринася с нищо на останалите семейства. Защо мисля тъй? Насмукали ненасмукали все пак са чужди пчели и навлизайки към други кошери/предимно близките два/ в по - голямата час ще бъдат избити и някоя случайно ще се промъкне вътре, но това не значи, че ще продължи и вътре няма да я убият. Ако обаче навлезе и до някъде я приемат все пак тя също е НЕпредразположена към пчелите и майката и евентуална среща с майката може да е фатален за същата. Което води още до един кошер без майка. В книгите пише, че се разпределят, ние си мислим, че е тъй, защото не виждаме цялото това развитие на събитието и идваме до някакви може би НЕвярни изводи.

ch.atanasov
12.09.2020, 19:35
..и так далше!!

Яко си чел съвеЦки учебници, още те държи.:bigsmile: Подсилват другите семейства, ама друг път. Взех майката на помощно семейство / резерва -5 рамки във фибран, поставено до основно семейство/и понеже беше средата на сезона придадох 5-6 личинки да си отгледат майка. Стана търтовка, доста прилична на пчели та реших да подходя по съвеЦките учебници. Ха познай-пред кошера имаше голяма купчина мъртви пчели. Извода : зависи кое време на сезона се прави операцията. Явно напролет става, защото по този начин си подсилвам слабите семейства, а на есен-не. Абе-пчеларство, вариации-хиляди.

Илиев
12.09.2020, 20:50
Само един съвецки учебник съм чел, ама той ми стига!!!...Баце и той е прочел само "Винету", ама стана председател на МС!!!:laughing:

FreeBSD
12.09.2020, 21:24
Яко си чел съвеЦки учебници, още те държи.:bigsmile: Подсилват другите семейства, ама друг път. Взех майката на помощно семейство / резерва -5 рамки във фибран, поставено до основно семейство/и понеже беше средата на сезона придадох 5-6 личинки да си отгледат майка. Стана търтовка, доста прилична на пчели та реших да подходя по съвеЦките учебници. Ха познай-пред кошера имаше голяма купчина мъртви пчели. Извода : зависи кое време на сезона се прави операцията. Явно напролет става, защото по този начин си подсилвам слабите семейства, а на есен-не. Абе-пчеларство, вариации-хиляди.

Ами ти всъщност си направил, но наобратно.
Трябвало е помощното да мине отдолу на основното и пчелите бавно да се обединят ( през вестник примерно). Така в рамките на седмица имаш ново семейтво което може да вкараш в работа.

agro
12.09.2020, 22:17
...все пак са чужди пчели и навлизайки към други кошери/предимно близките два/ в по - голямата час ще бъдат избити...
Което означава мъртви пчели пред кошера /едва ли ще ги изнесат всичките надалече/. Аз имах бая търтовки по едно време, от тези, които изтръсках на земята, всичките им пчели си намираха къде да влязат. Убити пчели никъде не се появиха. Та явно има значение кое време е, както казва Атанасов.

Трендафил Дончев
12.09.2020, 23:10
Което означава мъртви пчели пред кошера /едва ли ще ги изнесат всичките надалече/. Аз имах бая търтовки по едно време, от тези, които изтръсках на земята, всичките им пчели си намираха къде да влязат. Убити пчели никъде не се появиха. Та явно има значение кое време е, както казва Атанасов.

Както казах по - горе, всеки трябва да провери това, че да е сигурно за какво става въпрос. Някой казал. ;) Може да се направи опит - напрашват се пчелите от търтовката с брашно, изтръскват се и се следи. Огромна работа, но ще доведе до някакви резултати. Иначе приемаме една идея и така. Аз съм приел, че не ги приемат, може да убият друга майка, може и да имат болест някаква и .....следва някакво решение.

П.П. При налитане върху слаби кошери майката винаги се слага в клетка. Защо?

Ангел Йосифов
13.09.2020, 07:04
И през зиме и през лете,търтовките,демек,пчел те "майки",не ги допускат в чужд кошер и ги убиват.Т.е.големината на купчинката убити пчели зависи от това,колко пчели са станали "майки"

stnmr
13.09.2020, 20:56
Здравейте.

Да ви споделя и аз едно нещо за търтовките. Тази година ми се случи (ситуацията, а не да имам търтовка) да го забележа и потвърдя, до тогава само предполагах: ...
На един ред (който е най-отпред) имах 4 отъртавели (дали това е думата ;-) кошера. Прибрани рояци от рапичното роене.
Кой 5, кой 6 рамки. Доказани търтовки. Видях неоплодените майки, после че не са се върнали, и запечатаните търтееви килийки в нормалните 'пчелни'. Така.
Свих ги на по 3 пити всяка - извадих читавите пити и ги преместих в нормалните семейства. Ще чакам да се поизлюпят търтеите и ги изтръсквам. Чакам аз, чакам и в едната - редовно пило, къде измежду нередовното, къде на останалите пити.
Я? и майка! Оплодена и снасяща (едното задно дясно краче обаче обездвижено). Ок. Няма да те изтърся.
Проверявам и другите - ами търтовки са си...
Излезе ми работа и ги оставих за по-нататък.
Ей тая същата майка ще да е виновна, сигурно е. Тя обиколила и трите останали търтовки (щото в тях намирам същата 'куца' майка да снася), заредила им пило, а пчелите като видели редовно, залагат 2 -3 маточника и я пъдят.
И така 1-ви, 2-ри , че до 4-ти кошер. Накрая и стиснах главата.
И четирите кошера излюпиха маточниците, но само при един се върна оплодена майка.

Та в търтовка дето се е "оправила" сама да знаете, че се е 'присламчила' друга майка. Я изгонена някоя от смяна, я някоя неоплодена, избягала от съседен кошер. Търтовка НЯМА КАК да отгледа майка сама. Просто няма оплодени яйца за целта. От заложените маточници от търтовското пило излизат едни дебели търтеи. Грамадни колкото две пчели.

Общо-взето мине ли през търтовка пчелата почти няма начин да се съвземе.
Ако е силна (5-6 пити) (аз) вадя една пита ежедневно пило от друг кошер и и слагам. Заложи ли маточници, значи наистина няма майка. След това на място се преценява дали си заслужава спасяването, и дали ще има време да се запаси и т.н.

-------
Кошера, който отгледа успешно майка го оставих "за резервен" ако ми потрябва някъде майката. Ама не ми е потрябвала и скоро ще го ликвидирам (остана на 2 пити и няма да презимува).

Pero Melifero
14.09.2020, 11:06
Здравейте....

...Ей тая същата майка ще да е виновна, сигурно е. Тя обиколила и трите останали търтовки (щото в тях намирам същата 'куца' майка да снася), заредила им пило, а пчелите като видели редовно, залагат 2 -3 маточника и я пъдят.
И така 1-ви, 2-ри , че до 4-ти кошер. Накрая и стиснах главата....
Тая случка ми звучи като в сферата на фантастиката, даже малко отвъд :laughing:

Диян Димитров
14.09.2020, 13:59
Търтовка, която си заслужава оправянето /има много пчели/ я изсипвам пред кошера и отнемам всичките пити. Оставям я да се прибере в празния кошер и стои там три дни на пълна диета, без пити. На третия ден и подавам една пита с пресни яйца от друго семейство - без пчели и една пита пълна с мед и прашец. До сега при тази процедура нямам случай търтовката де не е създала маточници и да не си е отгледала майка. Друг е въпроса ако майката не се върне от брачен полет. Тогава операцията с начале.

varom
14.09.2020, 21:48
Когато установим ,че един кошер вече е търтовка,това означава ,че е бил достатъчно дълго време без майка и в 99% от случаите не си заслужават никакви гимнастики по спасяването му.Местене на кошери ,изтръскване , прехвърляне на пило. Всичко е излишен разход на време ,труд ,пити с пило,мед.Не че повечето не сме го правили, но просто не си заслужава.Все пак не пречи ,който има мерак да се пробва,Това си е придобиване на опит по трудният начин.Трябва да има време , желание, и дано скоро не е хапан много.

Pero Melifero
14.09.2020, 22:31
... и дано скоро не е хапан много.
това не го схванах, би ли пояснил

varom
15.09.2020, 07:48
това не го схванах, би ли пояснил

Търтовките са малко по злобни, и ако местиш кошера,на негово място сложиш друг с 1-2 пити пило, а търтовката изтършиш някъде встрани,ако не си добре екипиран може доста да те нахапят.

mici-92
15.09.2020, 08:46
Здравейте.

търтовското пило излизат едни дебели търтеи. Грамадни колкото две пчели.

-------
.
Маточниците заложени на неоплодени яйца,макар и запечатани,скоро след това ларвата не умира ли и пчелите не разрушават ли маточника???;)

Георги 1974
15.09.2020, 09:08
Маточниците заложени на неоплодени яйца,макар и запечатани,скоро след това ларвата не умира ли и пчелите не разрушават ли маточника???;)
Да тия от маточниците умират след запечатването им, а тия другите търтей де са нацвъкани навсякъде са си живи и здрави и си се излюпват само, че по мое мнение са си пигмей от където и да ги покледнеш на колегата от де излизат тия богатири колкото две пчели не знам.

mici-92
15.09.2020, 17:28
Тук не си прав. Залагат си маточници на търтеева личинка, но тя загива още преди да запечатат и ги изчистват. Залагат и на оплодени личинки, това е и единия начин за оправяне. Приемат и оплодена майка, е вярно с определени процедури. Та, търтовката не е никакъв проблем.:)
Драги майка не видях,но сигурно е някаква нефелна,кекава..Яйца правилно снесени ,по1 и на дъното,около 50 запечатани търтееви килийки, но разпръснати по питата,2 запечатани с нормална големина маточника в долния край,3 броя захранени и 4-5чашки.Пчелите разтревожени,но по това време,как да са.Е Чане,щом имам запечатани,ще се излюпи ли майка?Как мислиш?Работническо запечатано пило нямаше.

ch.atanasov
15.09.2020, 18:59
Драги майка не видях,но сигурно е някаква нефелна,кекава..Яйца правилно снесени ,по1 и на дъното,около 50 запечатани търтееви килийки, но разпръснати по питата,2 запечатани с нормална големина маточника в долния край,3 броя захранени и 4-5чашки.Пчелите разтревожени,но по това време,как да са.Е Чане,щом имам запечатани,ще се излюпи ли майка?Как мислиш?Работническо запечатано пило нямаше.

Да, стара нефелна майка. Не си я видял, защото най вероятно е пукясала вече. Пчелите са разтревожени, защото ги натискат крадлите. Да ,ще се излюпи, но какво ще стане само господ знае. Миналата година , за спорта експериментирах с късна майка , някъде по това време беше . Едра , хубава, започна да снася-демек оплоди се. Нарлолет -фурия, но в един момент гледам слабо движевие, другите се скъсват от работа, а тези -гела мара. Отварям и виждам красива майка, но пило тук там, и повечето търтеево. Извода : зависи колко търтея има на линия.:)

mici-92
15.09.2020, 19:35
Да, стара нефелна майка. Не си я видял, защото най вероятно е пукясала вече. Пчелите са разтревожени, защото ги натискат крадлите. Да ,ще се излюпи, но какво ще стане само господ знае. Миналата година , за спорта експериментирах с късна майка , някъде по това време беше . Едра , хубава, започна да снася-демек оплоди се. Нарлолет -фурия, но в един момент гледам слабо движевие, другите се скъсват от работа, а тези -гела мара. Отварям и виждам красива майка, но пило тук там, и повечето търтеево. Извода : зависи колко търтея има на линия.:)
Все едно си описал моята майка.Излюпена на 15април,та и тогава търтеите не бяха повече.Ако имам късмет и новата майка преведе семейството през зимата,повече няма да искам.

stnmr
15.09.2020, 19:50
... на колегата от де излизат тия богатири колкото две пчели не знам.

Наистина е възможно (и почти сигурно че ще) умре ларвата. ОБАЧЕ, АКО търтовката е "достатъчно силна" да си отопля търтовското пило ларвата не умира. Излиза си съвсем редовно от маточника, но е търтей. И понеже е хранен 'царски' си е по-едър и от редовен търтей.
Ситните 'пигмеи' се излюпват от заложените ларви в пчелните килийки. Но и те дават фира, ако не са отоплени.

Жалко че не направих една снимка да ви покажа що е то 'Търтей на стероиди'. Та да се обедите с очите си, а не само от моите думи.

Илиев
15.09.2020, 20:11
Вместо да си хортуваме как да отгледаме максимално качествени майки, а сме се запънали кат магаре на мост в последните 100 поста как да спасяваме търтовки на по 2-3 рамки - е няма как да просперираме в пчеларския бранш с това мислене, другарки и другари!!:laughing:drinks;

Георги 1974
15.09.2020, 20:23
Вместо да си хортуваме как да отгледаме максимално качествени майки, а сме се запънали кат магаре на мост в последните 100 поста как да спасяваме търтовки на по 2-3 рамки - е няма как да просперираме в пчеларския бранш с това мислене, другарки и другари!!:laughing:drinks;
Мисля, че първостепенното де трябва да помисли пчелара е пашата не, че майките не са важни но медоносите, времето и ако е рекъл Господ стават нещата.
А търтовките са ненормално състояние при пчелите де се среща нормално слагаш две пити с пило и пчели през една в средата и си пиукаш ( делта метод).

mici-92
15.09.2020, 20:29
Мисля, че първостепенното де трябва да помисли пчелара е пашата не, че майките не са важни но медоносите, времето и ако е рекъл Господ стават нещата.
А търтовките са ненормално състояние при пчелите де се среща нормално слагаш две пити с пило и пчели през една в средата и си пиукаш ( делта метод).
Мисля,че този метод е подходящ за друг сезон,не за сега и особено тази година.

ch.atanasov
15.09.2020, 20:33

Жоре, напиши го разбираемо, че доста хора не вдяват.:bigsmile: Всеки решава сам за търтовките, коментираме : оправят ли се или -не. Хвърлих едно едно око на автора на темата / препоръчвам ви /.

пп. ужаст, писал съм тук преди 5 г.sweating;

Илиев
15.09.2020, 20:40
Аз съм фен на двукратното пренасяне на личинки след около 10 часа, повторното пренасяне на личинки вече след изваждането на първите и захранването с пчелно млечице, наистина има убийствен ефект за производството на максимално качествани майки!!

Георги 1974
15.09.2020, 21:17
Мисля,че този метод е подходящ за друг сезон,не за сега и особено тази година.

Ами за този период имаш едно смотано семейство и две търтовки взимаш търтовките слагаш една мукава или платно пред кошера със смотанотоо от него вадиш всичко без питата с майката взимаш всичката гад от трите и я стръскваш на платното питите подбираш и подреждаш гнездото.Става манджа с грозде толкова са ошашавени от стреса, че не се бият.Ако е рекъл Господ презимува що годе нормално и напролет му трепеш майката при добро стечвние на обстоятелствата лови слънчогледа.
Иначе имаше момент есента де се стртскват по пита пред кошер но не съм го правил струва ми се рисково.
П.П.Говорех принципно а не конкретно, че не е кой знае каква философия и труд да се оправи търтовка в повечето случай де.

srg
16.09.2020, 05:05
И става едно мазало.......!! Не прочетох в последните коментари някой да постави въпроса какво е здравословното състояние на търтовките и дали заболяване не е предизвикало това състояние. При повечето моите експерименти с такива семейства в последствие съм имал рецидиви. Отнасям се с тях като потенциални източници на зараза. Имал съм случай на две успешни придавания на майка на осиротяло семейство и то пак загина късната есен.

Георги 1974
16.09.2020, 07:42
И става едно мазало.......!! Не прочетох в последните коментари някой да постави въпроса какво е здравословното състояние на търтовките и дали заболяване не е предизвикало това състояние. При повечето моите експерименти с такива семейства в последствие съм имал рецидиви. Отнасям се с тях като потенциални източници на зараза. Имал съм случай на две успешни придавания на майка на осиротяло семейство и то пак загина късната есен.
Под рецидив се разбира ,, Повторение, възобновяване на нещо,, а в нито един учебник не се казва, че търтовачността се причинява от патогенни микроорганизми а е ненормално състояние в живота на пчелното семейство, настъпващо след загуба на майката и невъзможност да се излюпи нова или при наличие на майка-търтовка.То тогава едва ли може да се използва думата рецидив а и търтовките минават през два етапа първо са анатомични търтовки в следствие на консумирането на пчелното млечице /има си ги по-всяко време: например преди роене, по-време на главната паша и прочие/ и след поемането на млечицето тази богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, растежни фактори храна се предизвиква развитие на яйчниците и сформиране на яйца у младите пчели /анатомични търтовки/, част от тях започват да снасят яйца и имаме наличие на физиологични търтовки.Част от написаното е от глава Търтовачност на стр.237 във ветеринарен справочник на пчеларя от проф. д-р Стойко Недялков/Земиздат-1975г.

mici-92
16.09.2020, 13:37
Наистина е възможно (и почти сигурно че ще) умре ларвата. ОБАЧЕ, АКО търтовката е "достатъчно силна" да си отопля търтовското пило ларвата не умира. Излиза си съвсем редовно от маточника, но е търтей. И понеже е хранен 'царски' си е по-едър и от редовен търтей.
Ситните 'пигмеи' се излюпват от заложените ларви в пчелните килийки. Но и те дават фира, ако не са отоплени.

.
Топлината им идва в повече,трябва им вентилатор.

Гогол
16.09.2020, 20:06
де се среща нормално слагаш две пити с пило и пчели през една в средата и си пиукаш ( делта метод).
Мислиш ли, че това е твоето мислене по въпроса? А правил ли си го Адашче?
Особенно сега /по това време/ търтовка не може да се оправи.Не подвеждайте този който е попитал/не знам кой е, защото не се върнах назад да разбера.Ще изпусна друго четиво тук,а мунутите цъкат/.Да ги изтръска в средата на пчелина и да седне да си пие безалкохолното на сянка.Те знаят какво да направят.

Георги 1974
16.09.2020, 21:03
Мислиш ли, че това е твоето мислене по въпроса? А правил ли си го Адашче?
Особенно сега /по това време/ търтовка не може да се оправи.Не подвеждайте този който е попитал/не знам кой е, защото не се върнах назад да разбера.Ще изпусна друго четиво тук,а мунутите цъкат/.Да ги изтръска в средата на пчелина и да седне да си пие безалкохолното на сянка.Те знаят какво да направят.
Адаш здравей!
Радвам се, че отново обменяме опит макар, че моя е повече теоретичен но се страхувам, че си направил същата грешка като мен да четеш отгоре отгоре.Мици ме пита същото и аз отговорих след този пост, че пиша по принцип а не конкретно за случая и не за този сезон и предложих обединение не, че е най доброто просто това съм правил, кога бях по млад и по прост и пробвах щуротията с късни отводки.То може да си е добра но при мен а и най вероятно и аз имам няква вина но късни майки не стават лястовиците ги ядът яко и имах доста търтовки, че доде отида да ги видя и те станали търтовки.
Иначе по друго време на годината съм фен на метода на Даскала за което съм му благодарен просто лесно и ефективно.
За мен беше чест и удоволствие май по- често трябва да поглеждам какво се пише тук поне е за пчели макар и търтовки.

srg
17.09.2020, 02:28
Под рецидив се разбира ,, Повторение, възобновяване на нещо,, а в нито един учебник не се казва, че търтовачността се причинява от патогенни микроорганизми а е ненормално състояние в живота на пчелното семейство, настъпващо след загуба на майката и невъзможност да се излюпи нова или при наличие на майка-търтовка.То тогава едва ли може да се използва думата рецидив а и търтовките минават през два етапа първо са анатомични търтовки в следствие на консумирането на пчелното млечице /има си ги по-всяко време: например преди роене, по-време на главната паша и прочие/ и след поемането на млечицето тази богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, растежни фактори храна се предизвиква развитие на яйчниците и сформиране на яйца у младите пчели /анатомични търтовки/, част от тях започват да снасят яйца и имаме наличие на физиологични търтовки.Част от написаното е от глава Търтовачност на стр.237 във ветеринарен справочник на пчеларя от проф. д-р Стойко Недялков/Земиздат-1975г.

Казвам че търтовката често е следствие от неблгополучие в семейството/включително и патогени/. Кое семейство тръгва да сменя майката в активния сезон? Което чувства че не може да развие сериозен потенциал и решава най-често че причината е майката. Да не говорим за случаите когато самата тя загива от заболяване. Ти събираш три семейства с такива проблеми и очакваш да се получи здрава единица. Не го разбирам. Наблюденията ми са че откакто намалих да "спасявам" такъв тип семейства и заболяванията ми в пчелина намаляха.

Трендафил Дончев
17.09.2020, 09:03
Казвам че търтовката често е следствие от неблгополучие в семейството/включително и патогени/. Кое семейство тръгва да сменя майката в активния сезон? Което чувства че не може да развие сериозен потенциал и решава най-често че причината е майката. Да не говорим за случаите когато самата тя загива от заболяване. Ти събираш три семейства с такива проблеми и очакваш да се получи здрава единица. Не го разбирам. Наблюденията ми са че откакто намалих да "спасявам" такъв тип семейства и заболяванията ми в пчелина намаляха.

Аз от кога говоря, че горелката оправя нещата вие не вярвате.;) В библията го пише.:bigsmile:

Георги 1974
17.09.2020, 10:36
Аз от кога говоря, че горелката оправя нещата вие не вярвате.;) В библията го пише.:bigsmile:
А аз мисля, че макар и изявен пироман не сте винаги прав това, че е имало болна търтовка не означава, че всички са такива даже напротив всеизвестен факт е, че търтовките са дългоживи а много, често много силни семейства по брой индивиди са с нисък имунитет.

Трендафил Дончев
17.09.2020, 10:46
А аз мисля, че макар и изявен пироман не сте винаги прав това, че е имало болна търтовка не означава, че всички са такива даже напротив всеизвестен факт е, че търтовките са дългоживи а много, често много силни семейства по брой индивиди са с нисък имунитет.

Тук идва и преценката на пчеларя специалист.;) /то па един специалист/:bigsmile:

srg
17.09.2020, 12:15

Тук гугъл преводача дали ще помогне?:)

Георги 1974
17.09.2020, 12:52
Ми по- скоро като начало може да се пробва например с трудовете на Анна Маурицио, или да се помисли има ли зимни и летни пчели дали найстина след главната паша голямия брой пило до късно от млада майка ще доведе до едно силно и здраво семейство от така наречените зимни пчели.И т.н.

Трендафил Дончев
17.09.2020, 14:58

Преди да разбереш колко е хубава дъвката, необходимо е добре да я сдъвчеш.;)

Ангел Йосифов
17.09.2020, 19:47
Преди да разбереш колко е хубава дъвката, необходимо е добре да я сдъвчеш.;)

Нищо не каза за балончето

Трендафил Дончев
17.09.2020, 21:13
Нищо не каза за балончето

За балонче трябват две дъвки.:bigsmile:

Pero Melifero
18.09.2020, 06:17
За балонче трябват две дъвки.:bigsmile:

зависи от дъвката, от някои, една е напълно достатъчна за големи и хубави балончета, от други и две да лапнеш, нищо не става:laughing:

Трендафил Дончев
18.09.2020, 07:18
зависи от дъвката, от някои, една е напълно достатъчна за големи и хубави балончета, от други и две да лапнеш, нищо не става:laughing:

Друмев не ми го давай за пример. ;) Той е правен от външната гума на Белаз.:bigsmile:

srg
18.09.2020, 09:37
Ми по- скоро като начало може да се пробва например с трудовете на Анна Маурицио, или да се помисли има ли зимни и летни пчели дали найстина след главната паша голямия брой пило до късно от млада майка ще доведе до едно силно и здраво семейство от така наречените зимни пчели.И т.н.

Като гледам резултата предпочитам да остана неук.

Георги 1974
18.09.2020, 10:00
Не знам какво по- точно си видял, но по принцип всеки си гледа от неговата позиция. Ако имаш 200кошера защо да се занимаваш с търтовки, но ако си хоби пчелар имаш 10 семейства и едното ти се изрой началото на май месец и стане търтовка защо да не го очовечиш и евентуално юли да хване паша. Нима да направиш отводка не е равносилно като труд и време.
Но всеки си има мнение и това де е добро за един не означава, че е добро за друг затова крайни позиции са неуместни.
Мое си мнение.

dvd111
18.09.2020, 10:23
"Като се представяха за мъдри, те глупееха." /Библията/

srg
18.09.2020, 14:50
Не знам какво по- точно си видял, но по принцип всеки си гледа от неговата позиция. Ако имаш 200кошера защо да се занимаваш с търтовки, но ако си хоби пчелар имаш 10 семейства и едното ти се изрой началото на май месец и стане търтовка защо да не го очовечиш и евентуално юли да хване паша. Нима да направиш отводка не е равносилно като труд и време.
Но всеки си има мнение и това де е добро за един не означава, че е добро за друг затова крайни позиции са неуместни.
Мое си мнение.

Ти май забрави че спора тръгна от идеята ти за смесване на три семейства със съмнителен здравен статус. Такива съвети за мен са вредни и затова беше моята реакция. Но спирам с този спор защото вижда каква ерудиция кръжи тук. Както научна така и религиозна.

Георги 1974
18.09.2020, 15:47
Ти май забрави че спора тръгна от идеята ти за смесване на три семейства със съмнителен здравен статус. Такива съвети за мен са вредни и затова беше моята реакция. Но спирам с този спор защото вижда каква ерудиция кръжи тук. Както научна така и религиозна.
Добре и аз спирам имаме различни мнения по даден казус което си е нормално, спора и аз загубих идеята от де почна но като цяло защитавах и продължавам да защитавам тезата или хипотезата, че ако едно семейство е търтовка то това не значи, че е болно от някакви патогенни организми не е изключено но не е и правило.
А иначе аз баш не споря по-скоро изразявам мнение /не влагам нищо лично/, но съм съгласен с теб няма смисъл да продължаваме то вярно, че е скука ама и не бива едно и също да си повтаряме.

Трендафил Дончев
18.09.2020, 16:53

Много ми е интересно, че някой дойде отнякъде, плесне някаква мисъл де добра, де не много, изчака един два поста от някой и започва да търси сметка на списващите, че не са ерудирани нито научно, нито религиозно. Другото е също интересно, защо като влезеш не вземеш, че да покажеш твоята ерудиция - научна и религиозна, че да видим срещу какво стоим. Подай си темата, седни срещу компа си и чети, разсъждавай, мисли и след като прочетеш, разсъдиш, помислиш и ако си достатъчно ерудиран за да разбереш, че тук има хора ерудирани и не до там такива, но това не ги прави различни. Всеки има право да изрази мнението си, а по какъв начин, зависи от багажа му. Ерудираните би трябвало да влязат в положение на по - слабите на знания в каквато и да е област и да направят всичко възможно да ги разберат, да влезнат в мисловния им процес и да извадят това което са искали да кажат, а те от своя страна да предоставят качествен отговор. Ако ли не могат, то явно са толкова "добри" с акъла за който претендират. В другия случай Х и чао. Никой не е длъжен да им търпи изблиците.

srg
20.09.2020, 13:11
И да започнем да се замерваме с научни и ненаучни изводи от експерименти които сме приели за абсолютни истини? Вече нямам търпението да се впусна в това. Аз съм изказал опасения относно нещо с цел да предпазя някои колеги от погрешни стъпки /според мен разбира се/ като съм е аргументирал , не и да се доказвам пред някого. Ако нещо е прозвучало обидно или надменно моля за извинение.

Трендафил Дончев
20.09.2020, 13:57
И да започнем да се замерваме с научни и ненаучни изводи от експерименти които сме приели за абсолютни истини? Вече нямам търпението да се впусна в това. Аз съм изказал опасения относно нещо с цел да предпазя някои колеги от погрешни стъпки /според мен разбира се/ като съм е аргументирал , не и да се доказвам пред някого. Ако нещо е прозвучало обидно или надменно моля за извинение.

Гледам дата на регистрация и брой постове - е, ми няма как да падаш от небето. Добре познаваш хората които пишат във форума, знаеш подхода им, знанията им .... и ред други неща. Мисля, че няма как да стигаме до извинения след като добре се познаваме. Просто е необходима малко обиграност в постовете с цел разбираемост и от двете страни. Това е.

бат тянко
20.09.2020, 17:32
Абе важното е да я оправим тая търтовка.....

zapstojan
20.09.2020, 20:21
Гледам дата на регистрация и брой постове - е, ми няма как да падаш от небето. Добре познаваш хората които пишат във форума, знаеш подхода им, знанията им .... и ред други неща. Мисля, че няма как да стигаме до извинения след като добре се познаваме. .....

Прав си, ама човек понякога не може да се сдържи.:laughing:

Трендафил Дончев
20.09.2020, 21:15
Прав си, ама човек понякога не може да се сдържи.:laughing:

И аз тъй - казвам, показвам и БАН. ;)

julian103
21.09.2020, 08:10
В това клипче разказват за някои от способите за "оправяне" на търтовка. В коментарите към клипчето също има описан друг способ.

hi; https://www.youtube.com/watch?v=T9pQT2yoI_0&feature=youtu.behi; (https://www.youtube.com/watch?v=T9pQT2yoI_0&feature=youtu.be)

Pero Melifero
21.09.2020, 21:10
Абе важното е да я оправим тая търтовка.....

...щото идва време да започваме да чоплим "зазимяването", че и там очаквам да има драма...:laughing:

Кразз
23.07.2021, 07:52
Зависи от търтовката ако е на 7-8 междурамия защо да ги съсипваш като в повечето случай общо взето не е никва философия да се оправи търтовка е вярно има някой де са за обединение или трепане.Начини различни аз съм фен на 3в1 или метода на Делтата.Де се дяна тоя човек.

Определено метода е ефективен. За него научих от тук, а преди седмица го и изпробваха. Плюс придаване на оплодена майка. Повече от доволен съм.

Nik_m
23.07.2021, 13:16
3 брая отводки останли без майка, викам да и сложа пило да не станат търтовки. Да но съм закъснял станали търтовки и заложили матоници на новото пило. Днес ги отварям и гледам работещи майки и всико гъмжи от търтей :) След слънчогледа ще и помогна с по 1 рамка пило, иначе трябва да ги зазимявам на търтей.

valaz
27.07.2021, 01:27
Казано на кратко, търтовка се оправя с глад. По време на гладолечението се придава майка или маточник.

Георги 1974
27.07.2021, 11:24
Казано на кратко, търтовка се оправя с глад. По време на гладолечението се придава майка или маточник.
По принцип е така ама е за изпусната търтовка и е тромава работа.
На Делтата метода е по бръз и елегантен.

demonj
29.07.2021, 08:20
Моя метод за оправяне е стръсква рамките на разстояние извън кошера като налетят пчелите затварям и местя на другия пчелин след което или обеденявам с някое по слабо семейство с майка или предавам оплодена майка, зависи от случая и дали имам оплодена майка под ръка

stan-dob
12.02.2022, 18:09
Вчера /11 Февруари/ в едно от семействата забелязах само търтиево пило и майка на същата пита. Семейството е резултат от обединение от есента на един добре работещ Фарар с един проблемен ДБ . В ДБ плодника е пълно с мед. Семейството е в магазините, които са над плодника. В другите семейства търтиево пило не видях. Дали има някакъв шанс майката да пронесе работническо пило, т.е. да изчакам ли още малко или още сега да взимам драстични мерки.

Angel Yosifov
12.02.2022, 18:26
НЕ,майката няма да пронесе оплодени яйца.Обединяваш с най слабото семейство,като предварително премахнеш майката.След,като го осиротиш,слагаш магазините в/у редовното сем,като предварително ги почерпиш с ракия и пушек...

Кразз
12.02.2022, 21:04
Вчера /11 Февруари/ в едно от семействата забелязах само търтиево пило и майка на същата пита. Семейството е резултат от обединение от есента на един добре работещ Фарар с един проблемен ДБ . В ДБ плодника е пълно с мед. Семейството е в магазините, които са над плодника. В другите семейства търтиево пило не видях. Дали има някакъв шанс майката да пронесе работническо пило, т.е. да изчакам ли още малко или още сега да взимам драстични мерки.

Според теб, как се е появила майка търтовка в началото на Февруари? След обединението с каква майка бяха...и какъв беше проблема на ДБ...?

stan-dob
12.02.2022, 22:37
Миналата пролет до късно в ДБ нямаше никакво пило. По едно време майката пронесе. През годината семейството се развиваше лошо. Мед от него не видях. /в плодника не съм ровил за пило и мед/. В средата на Октомври сложих върху плодника вестник /напръскан с захарен сироп и пробит/ и най-близкия фарар отгоре. /Сяха рапица от двете страни на пчелина и намалих кошерите почти на половина - подготвям се за пролетно делене/. Майки не съм търсил и махал. Декември отварям - не искат да се обединят. Махнах вестника и ги оставих. Предполагам, че ДБ е направил късна самосмяна, защото в края на Август в магазина на един от фарарите намерих едър маточник.

Кразз
13.02.2022, 07:13
Миналата пролет до късно в ДБ нямаше никакво пило. По едно време майката пронесе. През годината семейството се развиваше лошо. Мед от него не видях. /в плодника не съм ровил за пило и мед/. В средата на Октомври сложих върху плодника вестник /напръскан с захарен сироп и пробит/ и най-близкия фарар отгоре. /Сяха рапица от двете страни на пчелина и намалих кошерите почти на половина - подготвям се за пролетно делене/. Майки не съм търсил и махал. Декември отварям - не искат да се обединят. Махнах вестника и ги оставих. Предполагам, че ДБ е направил късна самосмяна, защото в края на Август в магазина на един от фарарите намерих едър маточник.

Мисля, недобър подход при обединяването. Аз бих премахнал калпавата майка преди това. Най- вероятно, семейството е зимувало със старата ДБ майка... Относно самосмяната, както описваш, е правил Ф, а не ДБ. Късните самосмени, поне в моя район, 95% са неуспешни, просто майките не се връщат от бр. полет.
Послушай Ачката и успех.

Р.Р. Хубаво е семействата да се ручкат, колкото се може по-малко, но някои ситуации налагат обстоен преглед.

Nik_m
13.02.2022, 08:25

При обединаване не остава по добрата майка, ако това ти го е казал някой не е пояснил че трябва да са майка и дъщеря. Така се прави при Демари или при работа с помощно семейство, но трябва да са от един ген. Ако обединяваш проблемна майка, особенно ако е с по силното семейство, задължително се премахва лошата или старата майка. И калпавата майка винаги си остава калпава майка, никога не чакаш.