Размерът няма значение - важното е да е удобно като разпределение и достатъчно просторно за да работиш свободно. Разбира се всеки има свой представи за удобно/просторно....
Ако говорим за основен бизнес (а и за хоби също е добре) колегата ако има възможност да прочети примерно Наръчник за добри пчеларски практики - там има описано изисквания за помещения. Може да прехвърли и примерно Наредба 9 за преработвателните предприятия (ако един ден се развие достатъчно и иска примерно някаква сертификация на помещенията) то може да "крадне" някой от по-лесните неща за изпълнение.
Примерно изискването да има предверие където пелите да излизат и да се извеждат навън и едва тогава рамките с мед да влизат в помещението за разпечатване и центрофужене, да няма застъпване на "пътя на меда", склада за готовата продукция не бива да служи и за нещо друго, вътре в самото помещение да има мивка с течаща топла/студена вода, помещение за отдих/офис, WC (евентуално). Може дори и да няма прегради но трябва да има ясно изразени зони. Всичко това са добри пчеларски практики гарантиращи качеството на продукцията. И по принцип би трябвало всеки според възможностите си да се стреми да ги покрива и не са без значение, ако се замислите ако може да гарантирате чистотата и качеството на продукцията си и да докажете на клиента си това то защо това да не повлияе и на цената на вашия мед в посока нагоре...