Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 16 от общо 16
  1. #11
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Stefanbg каза нещо много важно, което не знам дали всички пчелари в България го осъзнават. Става въпрос за КОНКУРЕНЦИЯТА МЕЖДУ ПЧЕЛИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАША.

    Да, България е много малка страна по площ, в която има НЕСЪРЪЗМЕРНО МНОГО ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА. Нека да сметнем - 111 000 кв. километра ги делим на 600 000 броя кошери. Получава се 0.185 кв.км. на кошер, или това прави квадрат със страна 400 метра. Тоест ако кошера е в центъра на този квадрат, пчелите трябва да летят на не повече от 200 метра разстояние, за да няма конкуренция между отделните кошери. Ако приемем, че половината от площта на страната има много слаба паша (няма дори и ливадна паша), то тогава за всеки един кошер остава зона на полет само в рамките на 100-150 метра. Ха-ха - та това са само 2 стадиона площ. Колко мед може да се извади от тях ??????????

    А ако приемем, че кошерите са разположени НЕРАВНОМЕРНО в площта на България, а то това наистина е така, излиза че в гъсто населените с кошери региони за всяко едно семейство остава зона за полет само 50 метра, за да няма конкуренция между пчелите.

    ИЗВОДИ:
    КОНКУРЕНЦИЯТА МЕЖДУ ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА В БЪЛГАРИЯ Е НЕОСПОРИМ ФАКТ !!!
    В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА, където са концентрирани над 50% от всички кошери, КОНКУРЕНЦИЯТА Е ЖЕСТОКА !!!


    Ха-ха ...... ами всички знаят, че когато има конкуренция, ОЦЕЛЯВАТ САМО НАЙ-СИЛНИТЕ!!! Тоест ако в даден регион има много пчелни семейства, мед ще донесат САМО НАЙ-СИЛНИТЕ, и това ще е за сметка на по-слабите семейства, които едвам ще успеят да изхранят себе си, а какво остава и да дадат поне нещичко на пчеларя.

    От тука вече всеки може сам да си направи следните умозаключения:
    1. Ако всички пчелари в даден регион са некадърници, то тогава получения мед ще се разпредели пропорционално на бройката на кошерите.
    2. Ако всички пчелари са много добри и поддържат много силни семейства, то тогава меда ПАК ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛИ ПРОПОРЦИОНАЛНО НА БРОЙКАТА НА КОШЕРИТЕ.

    Тоест дори и да сте добри пчелари, ако и другите са добри - пак няма да получите много мед. Хоппаааааа ...... направихте ли си и третия, най-важен извод?
    Ако в даден регион има както добри пчелари, така и лоши, то тогава меда ще отиде само ПРИ ДОБРИТЕ ПЧЕЛАРИ, а за лошите няма да остане нищо.

    Ето как конкуренцията между пчелите се превръща в КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ ПЧЕЛАРИТЕ !!! Ако ще се захващате с пчеларство, но все още не сте усвоили ВИСШИЯ ПИЛОТАЖ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА, то тогава най-вероятно вие сте ОБРЕЧЕНИ НА НЕУСПЕХ !!! Или пчелина ви трябва да е на място, където околните 3 километра са ваши и на никой друг, или ако ще се набутвате между шамарите в някое гъсто населено с кошери място, то тогава ВИЕ СТЕ ДЛЪЖНИ ДА БЪДЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ !!! И прочитането само на 1-2 пчеларски книжки с нищо няма да ви помогне ..... Ако около вас има други пчелари-професионалисти, длъжни сте да бързо-бързо да достигнете до тяхното ниво, иначе нямате никакъв шанс да успеете.

  2. #12
    Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Мнения
    117
    Да, Матеев!
    Точно в този дух са и моите мисли. И ако ще разкриваме тайната на конкурентите си (майтап, де), то нека всеки сам направи сметка. За последните години нямам информация, но преди 3-4 години в национален мащаб се отчиташе среден добив между 15 и 18 кг мед на сезон. В същото време в някои региони са отчетени добиви от порядъка на 40 - 55 кг, та дори и повече от кошер. На който му се смята, може да потърси по-точни данни и да пресметне колко е бил пък минималния добив. И ще последва въпроса "Ами на кои пчелари се пада този минимален добив".
    Та исках да кажа на новия колега, че няма да намери незаето място. Просто трябва да се опита най-малко да се изравни със съседите си.

  3. #13
    Ами сега? Каква я мислехме, а какво стана. Нали постоянно пчеларските "деятели" плачат, че пчелите намалявали. Броя на пчелните семейства бил намалял на половина през последните години, а то се оказва, че и тези са много. Ко шъ праим сега?

  4. #14
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Мнения
    5,703
    Пчеларски район
    Бургас
    Ко шъ прайм? Няма място за чудене.Продължаваме здраво да плачиме ,щото иначе деминимис през крив макарон.

  5. #15
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    950
    Тези които най-много реват, реват за "де максимис"- по 70-80 лв. Скромно, но от сърце и...само за тях!
    Working....

  6. #16
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Мнения
    5,703
    Пчеларски район
    Бургас
    Охооо.То падне ли "де максимис" ,аз ги цепя всички на две и спирам да се губя с добив на мед.Ех че кеф ,цяло лято на плажа.

 

 
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •