Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: От колко време сте пчелар?

Гласували
121. Не можете да гласувате в тази анкета
  • под 1 год.

    15 12.40%
  • 1-3 год.

    21 17.36%
  • 3-5 год.

    25 20.66%
  • 5-10 год.

    23 19.01%
  • 10-20 год.

    23 19.01%
  • 20-30 год.

    9 7.44%
  • над 30 год.

    5 4.13%
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 14
  1. #1

    Пчеларски опит

    Ей така, само от лично любопитство. Кой от колко време е пчелар?

  2. #2
    Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Мнения
    336
    Тази ми е втора година,но ме е яд че не съм започнал по рано с пчелите.Предлагам в тази тема или да се отвори друга във която които желае да спомене,дали някои преди него е бил пчелар.На мен прадядо ми е гледал някога пчели преди 40-50г.От него имам останали 4 празни дадан блата,вилица и пушалка,и сигурно към 20 тръвни,които са плетени от неговата майка,много стари.

  3. #3
    Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Мнения
    582
    Пчеларски район
    Община Враца
    Чета литература от 2000 г. Няколко пъти се регистрирах във форум но си забравях паролите поради ниска компютърна грамотност. Сега вече се опитвам и да пиша сам .Имам два кошера от 2007г.


    Поздрави и успехи на всички. Г. Георгиев

  4. #4
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Мнения
    334
    Пчеларски район
    Айтос
    Дядо ми като се пенсионира наш роднина му даде 2 кошера, после дядо си взема и 2 кози, общо взето се чудеше как да му минава времето. Мина се малко време продаде козите. Кошерите го грабнаха, започна да си купува инструменти и инвентар. До 2013 все съм бил край него и кошерите бяха станали 80 бр. За съжаление 2014 дядо я прекара по болници и аз гледах пчелите под негов контрол. Човека се спомина и ми остави огромно "богатство" .....пчелин и най-вече любов към нещо истинско... природата и пчеличките. Сега пчелите ги гледам с голям хъс и смея да твърдя, че съм все по-напред със знания и опит.Та не мога да се определя като пчелар, но имам стаж около 15 години с големи паузи.

    п.п. На 26 години съм

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    1,424
    Пчеларски район
    Родопи
    Не се притеснявай, Всеки ден ще разбираш все по-вече, колко малко знаеш за пчелите. Пчеларя се учи цял живот и накрая разбира, колко малко знае.
    Моят опит е кръгло 10 години. Започнах през 2004 с няколко рояка от съседа и един подарък от роднина заселени в 12 рамкови дадани. Първата зима успях да уморя всичко до крак. После си купих 10 отводки ЛР и започнах по лека лека да създавам стопанството, без да бързам особено. За мен пчелите не са средство за генериране на някакви доходи, а по-скоро начин да съм сред природата. Много чета и много слушам и си създавам собствени практики за работа, специфични за моите условия. Не гледам на тези с по-малко опит като на будали. Човек винаги може да научи нещо, дори и от този, който няма въобще никакъв опит. Или както казваше един мой професор "От всеки идиот може да се научи нещо полезно", въпреки че камъните бяха в моята градина, човека бе прав. Не мисля, че съм научил всичко за пчелите. Напротив с всеки изминал ден научавам, колко малко знам за тях. Всичко си правя сам. Не че не мога да си го купя, а защото това е част от удоволствието. Е вярно, понякога ми идва на нагоре, но все успявам някак да се справя. В общи линии работя съвсем сам.

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,030
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Ей така, само от лично любопитство. Кой от колко време е пчелар?
    Щом е само от любопитство то.....
    Аз сам се определям като наследствен пчелар, макар и не до там. По информация на майка ми, моя дядо е започнал с отглеждането на пчелни семейства през петдесетте години на миналия век, просто ей така като хоби и с цел на допълнителни доходи през онези бедни години. Апропо преди това преди Втората световна война е бил в немско, за да печели и си прехранва семейството.
    Та както споменах започва с няколко семейства през петдесетте и полека лека стига до около 60бр. семейства, което за онова време си е доста голяма бройка, заради примитивния начин на отглеждане. Спомням си какво ми е разказвал, нямал е помещение и центрофуга, ползвал е такава на по-заможен пчелар и вади пити от кошер върти, пак вади и като започне нападение, вдигат центрофугата и бягат 30-40 метра в гората и пак въртят пити. Впоследствие и той (дядо ми) се замогва и се сдобива с центрофуга и помещение и т.н.
    Е нека спра до тук, че вероятно няма кой да чете, но все пак малко история от моето наследство.
    И в крайна сметка да отговоря на конкретния въпрос. Аз започнах по-серьозно да се занимавам през 2000 г. до тогава от осемдесет и някоя на сам просто чиракувах на дядо ми и после на майка ми. Макар, че е спорно аз на майка ми или тя на мен. То може би и двамата бяхме чираци без майстор, след като се спомина дядо ми през 1995 г.

  7. #7
    Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Мнения
    232
    Пчеларски район
    Добрич

    Wink

    Моят дядо е имал 2 тръвни преди около 50години, а баща ми не искаше да чуе за пчели докато не взех първите си 5 кошера 2010г.Сега му е все по интересно и се чуди защо не ги е харесвал.
    Моето наследство открих най случайно миналата година, при почистване на тавана на дядовата къща открих пушалка и до нея половин тенекия (зарадвах се много за неочакваното откритие) бръкнах с пръст и като децата айде в устата.Голяма изненада /малиии/ дядо ми е гледал и прасенце и си е дигнал малко мас за черни дни.

  8. #8
    Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Мнения
    141
    Още през 2011 мислех да стана пчелар, но обстотелствата ме възпрепядстваха.През 2013 отново силно ме завладя идеята и въпреки, че отново нямах тази възможност, реших да не отлагам повече.Чрез познати и приятели, които свършиха всичко,а на мен се падна честта да спонсорирам тази дейност, станах собственик на 50 кошера с отводки.Най-емоционалното ми преживяване с пчелите беше, че реших да помогна и хващайки кошера неправилно падна дъното на земята .Виждайки какво направих оставих кошера на земята и хукнах да бягам.Изпитах внезапно желание да потичам, та явно и на пчелите също, че се бяха засилили след мене.Ставам за пчелар, надбягах ги, като се спрях след 400-500м нямаше ги зад мен.Но и аз не губих излишно енергия да се обръщам назад.Пчелар с многогодишен опит ги гледа, а аз в най-добрия случай мога да се нарека кандидат пчелар с кошери.

  9. #9
    Наблюдател
    Регистриран
    21.11.2013
    Мнения
    34
    Пчеларски район
    Килифарево
    Започнах през 2011 с едно семейство 10ДБ, подарено ми от близък приятел.Тази година зазимих общо 16 семейства и отводки. Справям се общо взето сам и както казва Бонев колкото повече чета и уча толкова повече разбирам , колко много не зная.

  10. #10
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Мнения
    249
    Аз започнах 1985г.с 4кошера даданблат 12 р.Мнението че старите пчелари не знаят да гледат добре пчели е погрешно.Различните райони изискват различен подход и различен обем.Вярно е обаче това че, ние знаем много малко за пчелите,и с всяка промяна било на обем,техника,майка научаваме нещо ново.Аз се радвам и участвам във форума, точно заради споделянето на различните проблеми и техники.

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •