Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 6 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 58
  1. #1
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч

    Ориентация на кошера

    Отварям тази тема отново, въпреки че многократно се е обсъждала във форума. Днес аз получих информация, която обърна с краката нагоре представите ми как трябва да е ориентиран в пространството един кошер. Бих я пренебрегнал, ако не звучеше ПРЕКАЛЕНО ЛОГИЧНО. И тъй като това е един нов момент в моите познания, реших да повдигна темата отново, за да си изясним доколко това е вярно или не.

    Става въпрос за днешната статия "Как е правилно" във вестник Пчела и кошер. Статията се явява превод на друга една статия от вестник "Пасека Росии". Накратко - в нея се цитират две чисто нови за мене твърдения:

    1. Пчелите предпочитат да градят пити в посока СЕВЕР-ЮГ !!!
    2. Най-добрата ориентация на един кошер е когато прелката е насочена на.......... НА СЕВЕР !!!

  2. #2
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В статията се казва, че когато пчелите нямат сложени рамки (в тръвните и хралупите), те с предпочитание градят питите си така, щото да са ориентирани в направление СЕВЕР-ЮГ. При това доказателствата (експериментите) са много. Това е много ключово твърдение. Ако това е така, то това означава, че пчелите имат вграден в себе си ДАТЧИК ЗА ЗЕМНОТО МАГНИТНО ПОЛЕ. Това е изключително важно за нас - пчеларите. Всеки път, когато ние ориентираме един кошер в някаква друга посока (изток или югоизток съгласно пчеларската литература), всеки път НИЕ ГРЕШИМ и нещо повече - ние съзнателно НАМАЛЯВАМЕ ДОБИВИТЕ ОТ МЕД !!! Защо? Ами много просто - пчелите разузнавачи посредством танца си информират другите пчели къде е пашата. Но тази ориентация се предполага, че се извършва спрямо посоката на питите (прелката), които милиони години ВИНАГИ СА БИЛИ ОРИЕНТИРАНИ В ПОСОКА СЕВЕР-ЮГ. И сега изведнъж се появява човека, и от глупост започва да ориентира кошерите на югоизток. Резултата - ами танца на пчелите-разузнавачки насочва останалите пчели в ГРЕШНА ПОСОКА !!!

    Ако всичко това е вярно, то тогава излиза, че ние СЪЗНАТЕЛНО ВЛОШАВАМЕ ДОБИВИТЕ, слагайки кошерите си с някаква измислена ориентация, различна от СЕВЕР-ЮГ.

  3. #3
    Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2014
    Мнения
    46
    Пчеларски район
    с.Красава общ.Брезник
    Както е казал едни учен "всичко е относително" .... в природата пчелите градят без да се съобразяват с нашия компас а в зависимост от мястото където са направили гнездото (в каква посока са опорите за които ще захванат питите, от къде духа вятър, как ги огрява слънцето и тн.) които условности са много трудни за преценяване от човек и е предимно налучкване. Обаче като ги затвориш в кошер подобни климатични особености се губят, например в африканските кошери когато трябва сами да си правят всичко винаги градят успоредно на късата страна (независимо на къде е обърнат кошера, тогава единственото което спазват е да имат максимално лесен достъп от входа до всяка от питите, ако не се лъжа и японските традиционни кошери са на същия принцип. Относно прелката също е въпрос на местоположение ако си на северен склон няма как да са обърнати на юг (примерно).

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    По принцип пилото се концентрира отпред над прелката,което ще рече,че в този участък пчелите поддържат оптимална температура,а за градеж е необходима топлина.Само веднъж съм имал пило откъм задната стена противоположна на прелката,а причината е следната.При зазимяване съм обърнал дънната табла с мрежестия отвор към задната стена,а самата прелка силно стеснена.При пролетния преглед обърнах дънната табла.След две седмици ясно си личеше ,че новото пило е концентрирано над мреж.отвор към предната стена.Все едно 180 градусова ротация на корпуса...Та според мен предпочитаната посока за градеж е от мястото където по лесно се поддържа оптимална температура за тази цел към противоположния край.

  5. #5
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Второто твърдение - че най-добрата посока на прелката е СЕВЕР на пръв поглед изглежда нелогично, но ако човек познава начина на движение на слънцето на нашите ширини, веднага ще си каже "Вярно бе, как не съм се сетил.........".

    Та как се движи слънцето над България?

    Тука съм специалист и веднага мога да ви кажа. Слънцето от наша гледна точка тука в България винаги се движи в ЕДНА РАВНИНА. Тази равнина е наклонена спрямо хоризонта на ъгъл около 23-25 градуса през най-късия ден от годината (21 декември) и се вдига до 73-75 градуса през най-дългия ден (22 юни). През междинните дни плавно се вдига или смъква.

    А откъде изгрява и къде залязва слънцето?

    Ами това е много лесно за обяснение. Застанете прави и се обърнете в посока ЮГ. Ако не знаете, юга е натам, накъдето слънцето се намира в 13:30 часа по обяд през лятото. Защо точно в 13:30 - това е друга тема. Засега просто ми повярвайте. Разпънете двете си ръце настрани. Лявата ви ръка ще сочи къде изгрява слънцето на 21-22 март, а дясната ви ръка - къде залязва. Този ден (21-22 март) се нарича ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ - демек точно на тази дата деня и нощта имат еднаква дължина от по 12 часа. Също така има още един такъв специален ден, и това е 22 или 23 септември. Този ден се нарича ЕСЕННО РАВНОДЕНСТВИЕ, и на тази дата също деня и нощта са еднакви. Само на тези две дати от годината слънцето изгрява точно на ИЗТОК и залязва точно на ЗАПАД.

    А сега става по-интересно. Къде изгрява слънцето през останалите дни? Ами започнете бавно да свивате ръцете си пред себе си, и ще видите откъде изгрява и залязва слънцето през есенно-зимния период. Най-свити ръце (на 30 градуса спрямо идеалния изток-запад) ще имаме на 21 декември. Между другото аз и Сталин сме се родили тогава, но това е друга тема. Та на 21-ви декември слънцето изгрява на 30 градуса напред спрямо идеалния изток, залява на 30 градуса напред спрямо идеалния запад, и се движи по равнина, наклонена на 23 градуса спрямо хоризонта.

    А какво става в най-дългия ден от годината 22 юни - ами тогава трябва силно да изпънете ръцете си назад, защото слънцето изгрява ЗАД ГЪРБА ВИ на 30 градуса спрямо идеалния изток и залявза ЗАД ГЪРБА ВИ на 30 градуса от идеалния запад. Равнината на движение вече е с наклон 73 градуса. Това означава, че първия половин-един час от изгрева слънцето е зад гърба ви, но много бързо се издига в небето и застава пред очите ви. Вечера е обратното - до последно е пред очите ви, но след това минава зад гърба ви и залязва на 30 градуса на запад.

    И сега изводите:
    Ако прелката на кошера е обърната на север, през лятото тя ще получава сутрешни и вечерни лъчи на слънцето и деня за пчелите ще е по-дълъг с около 2 часа в сравнение с южното изложение на прелката. Да, точно така - ако искаме да удължим работния ден на пчелите с два часа през лятото, то КОШЕРА ТРЯБВА ДА Е ОБЪРНАТ НА СЕВЕР !!! Това важи за датите между 21-22 март и 22-23 септември. Невероятно, но факт - това е истината. По обяд няма значение къде е слънцето - пчелите вече си летят така или иначе. Ако обаче кошера е обърнат на север, слънцето ще огрява прелката около 1 час по-рано и 1 час по-късно в сравнение с южното изложение. В статията се твърди, че това увеличава добивите.

  6. #6
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз лично не съм правил експерименти, за да видя със собствените си очи наистина накъде градят питите пчелите, когато няма рамки с воъчни основи. Може да се окаже, че са глупости, но може и да не е. Аз лично не бих оплювал автора на статията с лека ръка - все пак това е публикувано в руски пчеларски вестник, който се чете от 300 000 пчелари. Засега вярвам на статията, предполагайки че автора не е глупак. Живот и здраве - лично ще го проверя това твърдение.

  7. #7
    Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Мнения
    350
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз лично не съм правил експерименти, за да видя със собствените си очи наистина накъде градят питите пчелите, когато няма рамки с воъчни основи. Може да се окаже, че са глупости, но може и да не е. Аз лично не бих оплювал автора на статията с лека ръка - все пак това е публикувано в руски пчеларски вестник, който се чете от 300 000 пчелари. Засега вярвам на статията, предполагайки че автора не е глупак. Живот и здраве - лично ще го проверя това твърдение.
    Аз лично пък бих ги оплювал. Защо? Защото няма значение, че са от руски пчеларски вестник и това, че заблуждават 300 000 пчелари с глупостите си. Ха като не знаят да не пишат. Така е и с много наши писатели, които и хал хабер си нямат от пчели, а пишат книги и заблуждават най- вече начинаещите и неопитни пчелари и по този начин похабяват доста семейства, защото същите тез неопитни пчеларчета им се доверяват на некомпетентните статии.

  8. #8
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Изтрих 2 постинга на Ahilis и го предупреждавам да си мери приказките, тона и обидните намеци. Ако има някаква полезна информация - нека културно да я сподели. Ако не - да си трае и да не спами темата.

    Та да се върнем на въпроса. Това с ориентацията на питите в направление СЕВЕР-ЮГ може да бъде проверено, ако се направи едно изследване с достатъчно голяма статистическа извадка. И истината ще излезе наяве, каквато и да е тя. Това обаче с обръщането на прелката на север е много логично, ако приемем че наистина пчелите излизат на работа тогава, когато слънцето я напече.

    Дори и да приемем, че първото твърдение не е вярно (това с магнитното поле), то второто твърдение е вярно и дори само заради него пак трябва да ориентираме кошерите в посока СЕВЕР-ЮГ с прелка насочена НА СЕВЕР. Това говори здравата логика, освен ако не посочите някой друг довод, който да не го знам или да го пропускам в разсъжденията си.

    Самият аз съм шокиран от този извод и нямам никакво намерение още от утре да хукна и да обръщам кошерите си. Искаше ми се първо да чуя мнението и на другите и още веднъж да преповторим доводите, заради които всички пчелари вкупом сочат ЮГОИЗТОК като най-добрата ориентация. Защо точно на югоизток? Кой го измисли това и кой наложи това мнение на всички пчелари и най-вече защо? Каква е логиката на югоизточната ориентация?

  9. #9
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Посъбрах от интернет малко картинки за пътя на слънцето по небосклона, за да могат да се ориентират тези, които досега не са го знаели. От тези картинки точно и ясно се вижда, че лятно време слънцето изгрява от СЕВЕРОИЗТОК и залязва на СЕВЕРОЗАПАД.

    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	sun_paths.gif
Прегледи:      360
Размер:	4.9 KB
ID:	1868

    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Sun-path-solar-PV-tracker.jpg
Прегледи:      360
Размер:	33.3 KB
ID:	1870

    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Summer-Solstice-2010.gif
Прегледи:      358
Размер:	31.0 KB
ID:	1865

    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Sun%20Path.jpg
Прегледи:      360
Размер:	24.8 KB
ID:	1866

    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	sunpath.gif
Прегледи:      360
Размер:	29.8 KB
ID:	1869

    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	sun_paths best.jpg
Прегледи:      359
Размер:	76.2 KB
ID:	1867

  10. #10
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    Мисля,че е ред на медоносните растения-в кой диапазон през деня отделят нектар и дали наистина е рентабилно да увеличим работния ден или да го ограничим в зоната на активно отделяне на нектара.

 

 
Страница 1 от 6 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •