Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 4 от общо 4
 1. #1
  VIP Автор
  Регистриран
  27.09.2010
  Мнения
  1,422
  Пчеларски район
  Родопи

  Пчеларско сдружение "АКАЦИЯ 1899" гр. Пловдив чества 100-годишен юбилей

  100 години традиция и доверие
  На 21 септември 2013 г. Пловдивската пчеларска организация чества своята 100 годишнина. Както някои казват – датата няма значение. Важен е факта. Факта на съществуване. Факта на приемственост на поколенията. Факта на активната обществено-пчеларска дейност през всичките тези години. И колкото и клиширано да звучи ОПС „Акация 1899“ гр. Пловдив е издържала проверката на времето и е доказала необходимостта от своето съществуване и ползата която има за всеки свой член, било той млад или стар, аматиор или професионалист.
  Годишнина в година, за която, пчеларите могат да отчетат много добри резултати, но и в която, не може да се каже нищо добро за състоянието на пчеларството като цяло. Отрязани директни субсидии за следващите седем години от ЕК. Липса на подобни по де минимис от самата държава. Всичко това дефакто е непризнаване на отрасъла, като неразривна брънка от биологичното равновесие на природата. А толкова е модерно сега да се говори за това! За съжаление само да се говори. Годишнина , в година на , продължаващо измиране на пчелни семейства, следствие на неконтролируема химизация, както в звмвделието, така и в самия отрасъл пчеларство.Годишнина във време :разделно“ за българските пчелари и техните единадесет пчеларски организации и щестлавните им фалшиви лидери. Именно в такова време ОПС „Акация 1899“ гр. Пловдив чества своята 100-годишнина и прави равносметка на дейността си на местно и национално ниво.
  Няма да крием, много са проблемите и предизвикателствата пред организацията в последните 10 години. Финансовата стабилност и клубнаа обезпеченост бяха заложени на карта. Имаше моменти в които съществуването ни бе под въпрос. Кризата в отошенията и мисленето на пчеларите както във всичи обласъи не подмина и нас. Това доведе до отлив на членски състав и тежки моменти свързани с намиране на собствената идентичност и смисъл на съществуване.
  Последните години бяха свързани с много много работа. Работа по стабилизиране на дружеството и опити да се убедят стари и новоприети членове, че новите реалности изискват нови решения и подходи. Много е трудно да се съчетаят интересите на лубителите пяелари и тези на професионалните такива. Разнородни са желанията и проблемите на тези групи и ръководството трябваше да намери правилния подход и пътя към съчетаване на тези реалностти. Усилията в тази посока продължават, но желанието на много пчелари от региона , а и от страната да членуват в организацията показва, че пътя е правилен. Усилията на единици обаче са недостатъчни. Изисква се активното участие на всички. Защото както казват мъдреците „ спасението на давещите е в ръцете на самите тях“
  Желанието на колего от страната Пловдив да стане център на едно ново идейно начало в пяеларството е признание за усилията, които се полагат от ръководството за подобряване състоянието на отрасъла като цяло.Това за съжаление е неосъществимо ако няма / а все още нама/ обща база от принципи на която да стъпи осъществяването на едно такова начинание. Пресен е примера от оследния неуспешен опит за обединяване на пчеларите, инициативата за който бе именно Пловдивската организация. Втори подобен опит би бил пагубен за всички и тотално би сринал доверието на колегите в организационните структури на национално ниво /не че в момента то е особенно високо/.
  На фона на всички тези проблеми и неблагополучия през последните години все пак успяхме бавно и надявам се необратимо да си върнем доверието на пчеларите от региона. И най важното, доверието в нашите добри помисли и намерения. Защото това според мен е най-важното. Доверие се гради трудно и лесно се губи. Важно е да запазим традицията. Тя ни отличава от кича и посредствеността. Но по-важно е да получим и съхраним доверието на хората. Това е и основната цел на последното ръководство. Постигнем ли я , това отново значи съществуване, традиция и дай боже нови сто години ... доверие.
  Постигнатото в момента е дело бих казал не на три а на четири поколения пчелари, които в момента са в ръководството и вземат важните решения относно съдбата на „Акация 1899“ Начело с доаена на пчеларите в Б-я Георги Тодоров т.н. бай Георги, който въпрки своите 93 години дърпа вярно „конците“ на своите по-млади колеги и точно итрезво направлява политиката на организацията и в същото време се грижи за своите 140 пчелни семейства.
  Сред активните ръководители като зам. Председател се изявява и Костадин Якофов. Пчелар номер едно на българия за 2005 г., той е помагал в много трудни момемнти и създал и обучил хиляди пчелари, които сега с благовение го наричат „учителя“. Отскоро в ръководството се проявява и другия заместник на бай Георги Димитър Бонев. Това е всъщност и идеолога на промените в пчеларството в национален мащаб. Човекът за когото няма тайни в законовите и нормативни разпоредби свързани с отрасъла в Б-я и ЕС. Човекът който бе в основата на създаването на проекто-програма за реално субсидиране на пчеларите и която за съжаление не бе приета от казионните организации и „чиновниците“ в т.н. работна група към министерството на земеделието.Сред активните нови членове на УС е и Лубо Герев неоценим с многобройните си кантакти и подход към важни личности. Гени Титов – майсторът на организациярта.Свежа кръв и иновативност в мисленето внасят най-младите Мариян Киров и Светлио Точев. Безрезервни са и усилияа на нежната половинка на пчеларството – жените. Без опитната и безкористна Иванка Хусеин и младата Христина Якофова осъществяваща рекламната стратегия организацията не би могла да функционира. Неоценима е и дейността на секретаря Панчо Панчев, благодарение на когото нашите членове почти ежедневно получават необходимите им матеряли и консумативи. Можем да изброим още много активни наши членове сред които и Иван Григоров, Хари Бабикян и сигурно ще пропуснем някой за което моля да бъда извинен. И накрая, бих искал да спомена и за активистите и прекрасни хора и пчелари, които в годините работеха за благото на пчларството в Пловдив и които вече на са между нас. Поклон пред паметта на Георги Гърдев, Тинка Антонова, Никола Градански, Тошко Тодоров, Рашко Нешев.
  И така,датата наистина няма значение, но в случая е важна . На 21 .09 2013г. от 11 ч. В дома на Техниката ще се проведе тържественото честване на годишнината. Фанфарите свирят, поканите са връчени. Но,....поканени са всички приятели и съмишленици без официални покани. Нека заедно да почетем убилея на пловдивчани, а и на цялото пчеларство. Защото всички заедно сме горди със съществуването на работещи пчеларски структури.
  В същото време от 13 до 22 09. Ще се проведе и традиционната изложба –базар на мед и пчелни родукти пред централна поща.Откриването ще бъде от 11 ч. На 13. 09. Членове на дружеството и колеги от страната за 4 –та поредна година ще представят вкусни и полезни пчелни продукти. Отново на 16 сепември ще има подаръци за най-малките – децата. Целта е да създадем полезни хранителни навици на най-малките и приучаването им към ежедневна консумация на сладкия пчелен мед . И нека кажем наслукая на базара, на пчеларите и пчеларството в България.
  Николай Гайдов
  Зам Председател на ОПС“ Акация 1899“

 2. #2
  Бонев,честит юбилей! Най-искрени поздравления за упоритостта,с която в тези трудни за Българското пчеларство времена,вие работите и се борите за общото благо. Пожелавам ви много здраве,успехи в пчеларството и дано вашето дружество стане ядрото,около което да се обединим всички пчелари!

 3. #3
  Автор
  Регистриран
  14.10.2010
  Мнения
  135
  Поздравления за колегите от Пловдив!Да сте живи, да сте здрави и много медоносни години!
  Ако във всеки по голям град има организация като вашата, българското пчеларство щеше да заема много по достойно място в страната и нямаше да бъде в сегашното състояние!
  "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
  Атанас Буров

 4. #4
  Наблюдател
  Регистриран
  01.05.2014
  Мнения
  19
  Моите адмирации за това което правите!!! Надявам се всяка част на България да си има такова сдружение което НАИСТИНА да помага на пчеларите.
  Ние в нашият край "Добруджа" също имаме сдружение и бих желал да ви го представя, ако нямате нищо против(надявам се).
  Името му е: Пчеларско сдружение "Пчела Добрич" - www.pcheladobrich.com

  Желая успех на всички пчелари! Бъдете живи и здрави!
  Изработване на уеб сайтове и онлайн магазини - www.dhstudio.bg

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

 • Вие не може да да публикувате нови теми
 • Вие не може да публикувате мнения
 • Вие не може да публикувате прикачени файлове
 • Вие не може да редактирате вашите мнения
 •