Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 33 от 186 ПърваПърва ... 2331323334354383133 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 321 до 330 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Първия ми опит с пчели беше с колода.
    На третата година януари месец бяха там, февруари изчезнаха.
    Пълно беше с мед. Още не знам дали е било акари или нозема.
    Не съм третирал с нищо.
    Размерите са 6см дебелина, 30см диаметър, и 120см дължина.
    Мисля да го нарежа на три, и да го направя нещо като японски кошер
    cimg1724(1).jpg
    cimg1725(1).jpg

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Брях,за един ден над 10 страници.Направо главата ме заболя от четене.
    Та за "термичния метод" на японката за избавяне от акара:
    Не знам какво пише в книгата на "евреина",но от другарят Осташов знам,че пчелата излиза на 21 ден ако е +35*C.Aко t* е по ниска с един-два градуса пчелата излиза НЕ на 21-вия ден,а на 22-23 ден.Ако t* е по висока с 1-2 градуса,тогава пчелата излиза за 19-20 дена.Тук вече може да се направи връзка с цикъла на размножение на акара.Времето за ПОЛОВОТО съзряване на акара е НЕ достатъчно или на ръбъ.
    И още една връзка с по високата температура-късното започване на осеменяване и ранните роеве.
    Това имам в предвид, и ти си го обяснил по- добре от мен.
    Но има и още нещо. Акарът се размножава най-добре при температура 34 градуса. Пчелите също могат да се развиват при тази температура.
    Акарът може, и се размножава и при температура 35 градуса, но дава по-малко поколение, в сравнение с температурата от 34 градуса.
    Ако температурата е 35,5 градуса, акарът е на ръбът на оцеляването, защото дава малко поколение - около 1 акар на личинка.
    Това, може би обяснява, защо „дивите пчели“ които живеят в хралупи, се справят сами с акара без лекарства.

Не препоръчвам на никой японската тръвна. Говоря за акара, и неговото размножаване.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Сетих се за един кошер, при който ако поставиш празни корпуси отдолу, семейството се изроява – многокорпусният кошер. При рамковите кошери, тази пчеларска техника, да се поставят корпуси пълни с рамки отдолу не работи.
    Ако работеше, защо пчеларя си прави труда да рутира корпусите? А това е много и тежка пчеларска работа. Защо го правят?

slavi 13 можеш ли да се обосновеш? Изроява се заради поставянето на празни корпуси отдолу?!

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Назад в темата съм публикувал снимки. Така следя строежа докъде е.
    Прегледах темата след регистрацията ти, но не открих снимки. Би ли посочил номера на поста или да ги качиш пак?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003 Виж публикацията
    slavi 13 можеш ли да се обосновеш? Изроява се заради поставянето на празни корпуси отдолу?!
    Изроява се заради поставянето на празни корпуси пълни с празни рамки или ВО, поставени отдолу, под примерно 2 корпуса пълни с пчели и пило.
    Причината за изрояването е наличието на стандартната рамка.
    Ако няма рамки не се изроява.
    Тъй като има рамки, се налага да се рутира.
    Изпробвано е.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Изроява се заради поставянето на празни корпуси пълни с празни рамки или ВО, поставени отдолу, под примерно 2 корпуса пълни с пчели и пило.
    Причината за изрояването е наличието на стандартната рамка.
    Ако няма рамки не се изроява.
    Тъй като има рамки, се налага да се рутира.
    Изпробвано е.
    Ако няма рамки не се изроява? Все едно да твърдиш , че в природата не се роят. Това не може да е единствената причина...

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003 Виж публикацията
    Ако няма рамки не се изроява? Все едно да твърдиш , че в природата не се роят. Това не може да е единствената причина...
    Единствената причина е наличието на стандартни рамки в кошера. Обяснението е следното:
    Семейството при всички случаи ще усвои 2 корпуса, с височина около 44-46 см.
    Обемът на 2 корпуса е достатъчен за силно развитие – майката има къде да снася, има и място за мед през пролетта.
    Но, при първата по-голяма паша, майката бива задръстена с нектар. Това може да се случи още от овошките през април. Двата най-горни корпуси са пълни с пило и нектар. Майката няма къде да снася.
    Но, майката не слиза в третия най-долен корпус, поради наличието на дървени летви на рамките и въздушно пространство между тях. Има много голямо прекъсване във восъчните пити по вертикала надолу, и майката остава задръстена в най-горните 2 корпуса.
    Липсата на младо пило, създава пчели търтовки, които задействат и контролират роенето.
    Това е.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Прегледах темата след регистрацията ти, но не открих снимки. Би ли посочил номера на поста или да ги качиш пак?
    Постове 407 и 408

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Липсата на младо пило, създава пчели търтовки, които задействат и контролират роенето.

Слави , обясни ми го ?
    Защото , нещо не вниквам в системата .

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    И ако няма рамки роенето липсва ?! Де да беше така. И не е вярно, че майката не слиза надолу при наличието на рамки.

Страница 33 от 186 ПърваПърва ... 2331323334354383133 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •