Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 25 от 30 ПърваПърва ... 152324252627 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 241 до 250 от общо 295

Тема: Отводка

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    А така, цирка почна и сега щи гледаме сеира Знаеш ли че другата седмица ще искат да им праснеш медови корпус отгоре ?? И после йощ един. Иначе всичко ти е ОК, само с мамбото дето прекали малко.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Ще захраня комшиите с рояци ако тоя с рапицата не ми измори пчелата
    Какво е "мамбото"?
    Магазините и магазините рамки още са на материал за слънчогледа ще се на линия, иначе имам по 4 корпуса като съм направил рамки за всичките.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мамбото е храната. Нал знаеш че съм консервативен по въпроса. Стопли ли се времето и пожълтее ли около тебе тия яки семейства ще искат двоен обем, прави си сметката ! Трябва да ги удържиш, макар и само на рамки с основи.

П.п. Абе както викаше Бии Варната преди време - куи, куи, куи ! Кови, кови, кови
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Слагаи да градят и не се безспокои.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Не съм ги хранил толкова, дал съм и 1кг. питка и 800г. сироп на семейство.
    Още преди няколко дни сложих да градят, ама 2 семейства надграждат в дълбокото дъно, а 2рия корпус почти празен искат да се развиват на долу
    Кова постоянно и тази година ще се скъсам от работа.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Аз го написах преди но пак ще повторя начина се казва /комин/ свиваш първият корпус 8 рамки ,а втория на 7 рамки и храниш редовно и разширяваш в двата едновременно.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Здравейте колеги,

Захванал съм се с един "проект" за календар на дейностите. Майката я нагласих. Сега искам да направя един осреднен цикъл на отводката. Моля за вашето мнение. Изходно положение: В нуклеус 5ДБ рамки вадите 1 пита с люпещо се пило и втора с разновъзрастно пило, ако има на склад, слагам и пита с мед и прашец. Две основи за градеж около пилото. След 3-4 часа придавам оплодена и пронесла майка. Храня две седмици през ден с 1:1 сироп+Витамикс.

Въпросът ми е: За колко време - бр. дни, нуклеусът ще се напълни на 90% с пчели пило и мед? Говорим за време, през което задължително ще има някаква паша.

Като получа малко инфо, ще публикувам "проекта" си.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    90% от 70 дни = 63 дни
    Working....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако отводката е силна и има достатъчно млади пчели, които да изхранват пълния капацитет на майката, то тогава минималното време за развитие на отводката до 90% е около 55 дена +/-2-3 дена. Ако искаш до 100% - точно 63 дена. Ако отводката е слаба и младите пчели не могат да насмогнат на количеството снесени яйца от майката, то тогава се губи цяло едно поколение, което отнема точно 21 дена. В това поколение се раждат достатъчно млади пчели, които вече ще могат да поемат пълния капацитет на майката, и чак тогава започва отброяването на 63-те дена.

Та отговора е - от отводка се става пълноценно семейство минимум за 63 дни и максимум за 84 дена. Ако искаш до 90% - ами намали дните с около 1 седмица.

Ааааа - трябва да добавиш още 3-4 дена към тези сметки, защото една току-що придадена майка не развива веднага пълния си капацитет.

Ако ми дадеш малко по-подробни данни (колко килийки ще е разновъзрастовото пило), ще заредя калкулатора на пчеланата популация с тези данни и ще ти покажа графиките.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Въпросът ми е: За колко време - бр. дни, нуклеусът ще се напълни на 90% с пчели пило и мед? Говорим за време, през което задължително ще има някаква паша.
    Трябва да се излюпят две пити снесени от новата майка така ,че колкото по бързо снесе тези две пити толкова по бързо ще се напълни нуклеуса.Пилото зависи от майката и нужните пчели за изхранване ако едно от двете неща не е наред процеса се забавя.

Страница 25 от 30 ПърваПърва ... 152324252627 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •