А така, цирка почна и сега щи гледаме сеираЗнаеш ли че другата седмица ще искат да им праснеш медови корпус отгоре ?? И после йощ един. Иначе всичко ти е ОК, само с мамбото дето прекали малко.
А така, цирка почна и сега щи гледаме сеираЗнаеш ли че другата седмица ще искат да им праснеш медови корпус отгоре ?? И после йощ един. Иначе всичко ти е ОК, само с мамбото дето прекали малко.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Ще захраня комшиите с рояци ако тоя с рапицата не ми измори пчелата
Какво е "мамбото"?
Магазините и магазините рамки още са на материал за слънчогледа ще се на линия, иначе имам по 4 корпуса като съм направил рамки за всичките.
Мамбото е храната. Нал знаеш че съм консервативен по въпроса. Стопли ли се времето и пожълтее ли около тебе тия яки семейства ще искат двоен обем, прави си сметката ! Трябва да ги удържиш, макар и само на рамки с основи.
П.п. Абе както викаше Бии Варната преди време - куи, куи, куи !![]()
Кови, кови, кови
![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Слагаи да градят и не се безспокои.
Не съм ги хранил толкова, дал съм и 1кг. питка и 800г. сироп на семейство.
Още преди няколко дни сложих да градят, ама 2 семейства надграждат в дълбокото дъно, а 2рия корпус почти празен искат да се развиват на долу
Кова постоянно и тази година ще се скъсам от работа.
Аз го написах преди но пак ще повторя начина се казва /комин/ свиваш първият корпус 8 рамки ,а втория на 7 рамки и храниш редовно и разширяваш в двата едновременно.
Здравейте колеги,
Захванал съм се с един "проект" за календар на дейностите. Майката я нагласих. Сега искам да направя един осреднен цикъл на отводката. Моля за вашето мнение. Изходно положение: В нуклеус 5ДБ рамки вадите 1 пита с люпещо се пило и втора с разновъзрастно пило, ако има на склад, слагам и пита с мед и прашец. Две основи за градеж около пилото. След 3-4 часа придавам оплодена и пронесла майка. Храня две седмици през ден с 1:1 сироп+Витамикс.
Въпросът ми е: За колко време - бр. дни, нуклеусът ще се напълни на 90% с пчели пило и мед? Говорим за време, през което задължително ще има някаква паша.
Като получа малко инфо, ще публикувам "проекта" си.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
90% от 70 дни = 63 дни
Working....
Ако отводката е силна и има достатъчно млади пчели, които да изхранват пълния капацитет на майката, то тогава минималното време за развитие на отводката до 90% е около 55 дена +/-2-3 дена. Ако искаш до 100% - точно 63 дена. Ако отводката е слаба и младите пчели не могат да насмогнат на количеството снесени яйца от майката, то тогава се губи цяло едно поколение, което отнема точно 21 дена. В това поколение се раждат достатъчно млади пчели, които вече ще могат да поемат пълния капацитет на майката, и чак тогава започва отброяването на 63-те дена.
Та отговора е - от отводка се става пълноценно семейство минимум за 63 дни и максимум за 84 дена. Ако искаш до 90% - ами намали дните с около 1 седмица.
Ааааа - трябва да добавиш още 3-4 дена към тези сметки, защото една току-що придадена майка не развива веднага пълния си капацитет.
Ако ми дадеш малко по-подробни данни (колко килийки ще е разновъзрастовото пило), ще заредя калкулатора на пчеланата популация с тези данни и ще ти покажа графиките.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))