Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 30 ПърваПърва ... 122021222324 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 294
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Броя на невроните в главата на една пчела е много малък, в резултат на което в тази глава има място само за 1 навигационна карта на терена. Това означава, че когато пчелата излети от кошера и открие, че е на друго място, тя трябва да забрави старата карта и да се самообучи на новата. Това се случва автоматично, но не в 100% от случаите. Всяко едно преместване води до загуба на определен брой пчели, които бързат да излетят на паша, и после не могат да си намерят собствения кошер. Това не е голяма беда, защото по принцип когато една пчела се върне натоварена с нектар или прашец, тя се приема и e добре дошла във всеки един кошер от пчелина. Истинска загуба можеш да имаш само ако в непосредствена близост има друг пчелин на друг човек.

Някои пчелари практикуват слагането на прелката на клечка, слама, камъче или някакъв друг предмет, за да може още при излизането пчелата да се усети, че нещо не е наред, и да влезе в режим облитане и самообучаване за новата навигационна карта. Вероятно това увеличава процента на успеваемост при самообучението, но аз не го прилагам, защото пък после самото махане на клечката или камъчето още един път ще предизвика хаос и излишно облитане с цел обучение.

За тебе е важно да знаеш, че ако преместиш кошер на разстояние по-малко от 3-4 километра, голяма част от летящите пчели ще се върнат на старото място и ще търсят кошер в радиус от 1 метър от мястото, където е бил стария кошер. Ако ги преместиш на ново място над 5 километра, вероятно над 80-90% от пчелите лесно ще се самообучат за новия терен, и само 10-20% от тях ще се объркат и ще се преразпределят по чужди (но пак твои) кошери. Важното е на новото място да има вече готова обилна паша. Ако това е така, това преразпределение ще мине безболезнено и без бой със жертви, защото заблудените пчели ще носят нектар, а той се явява универсален пропуск за всеки един кошер.

Потребител
    Регистриран
    30.01.2014
    Пчеларски район
    Ихтиман
    Благодаря Ви,много изчерпателен отговор,благодаря и на вас "Вълчан".

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Днес беше добър ден за преместване на кошери на малки разстояния в северните райони на страната. Ако някой е пропуснал момента, утре може да има още един шанс. Следва облитане, снегояд и нападение срещу кокичетата и глухарчетата... освен ако няма грешка в прогнозите.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Снимка0559.jpg
Прегледи:      364
Размер:	656.3 KB
ID:	832Наложи ми се да преместя кошерите с около 20 м.Вчера / 14.02 / рано сътринта затворих прелките и ги пренесохме на новите места.Останаха затворени през целия ден, с мрежести дъна са. Днес сутринта отворих прелките като поставих по малко сухи треви и клечки пред тях. Към 10 ч започнаха да излизат а към 11 започна щуро облитане - красота.До към 13 ч имаше по няколко пчели , които обикаляха около старите места но после се кротнаха. Мога да заявя че операцията приключи успешно , доволен съм !
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    И аз ги преместих с около 40 метра.Но го направих още в края на Ноември при последния що го де топъл ден.Като следях прогнозата за времето която обещаваше поне 10-15 студени дни без облитания.Всичко мина успешно.

Наблюдател
    Регистриран
    26.10.2013
    Здравейте,опитни пчелари.От днеска 20.00 часа и аз се причислих към вас,но с никакъв опит и 2 кошера.Закупих си два кошера и трябваше да си ги взема у дома а това е на 7-8 стотин метра от човека,от който ги купих.Изчетох всички мнения за преместване на близки разтояния и срещнах и за и против.В моето положени нямаше как да не ги преместя по простата причина,че ги купих и трябва да си ги взема.С един приятел ги взехме към 19,30 часа и у дома ги отворих веднага към 20,00 часа като им сложих трева на входа и то доста.Утре ще видя какво ще се получи като се прибера от работа.Ако трябва да направя нещо още утре казвайте с голям интерес и желание следя форума.И имам огромно желани да се занимавам с пчели.
    Предварително благодаря на вички за съветите,които ще ми дадете.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има голяма вероятност да загубиш част от летящите си пчели. Не се знае тревата дали ще помогне или не. Утре можеш да отидеш при човека, от когото си закупил кошерите, и да видиш дали на тяхното място има рояк от кръжащи пчели. Ако го има - това са твоите пчели. Можеш да им помахаш за сбогом и да им пожелаеш дълъг и щастлив живот в новия кошер, но не твой, а на човека, който ти ги е продал.

Ако няма кръжащ рояк - значи тревата е помогнала. С молба да напишеш във форума какво се е случило, за да можем за в бъдеще и ние да се поучим.

Потребител
    Регистриран
    17.06.2013
    Пчеларски район
    покрай павликени
    не се притеднявай играх я тази игра местихме 8 семейства на 300 метра.Мога да твърдя че загубите бяха минимални и невидими но при положение че сложихме по малко шума на входа и по едно цветно флакче на прелката затиснато с камаче успех

Потребител
    Регистриран
    29.12.2012
    Ако имаш възможност закарай ги поне на 5 км и след 9-10 дена си ги докарай на местото до вас

Наблюдател
    Регистриран
    26.10.2013
    Сега се прибирам от работа и направо при кошерите.Има голямо оживление,излизат-влизат доста пчели и това ме навежда на мисълта,че вече си знаят новото място.Тревата са я избутали навън и мисля довечера да я махна.Впрочем какво ще кажете,кога да я махна.Дали да изчакам още някой ден или ?А може ли да не ходя до човека,от който ги купих?Не за друго а по простата причина,че ако има рояк от кръжащи пчели,нищо няма да мога да направя а само да се ядосвам.А пък аз предпочитам да не се ядосвам.Ако настоявате ще ида,но не виждам смисъл.То ако си идат ще си проличи и при мене предполагам,просто няма как да не проличи.

Страница 22 от 30 ПърваПърва ... 122021222324 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •