Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 77
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Нямаш опит, нямаш инвентар за развитие и медодобив. При това положение мисля че трябва да се концентрираш към изграждането на пити без да форсираш прекалено пчелите.
    Hihi,мисля че е по-добре да се вслушаш в това мнение,на колегата jordanov.

Подхранване от началото на март. Основи за градеж, когато цъфне ябълката.
    Понеже си със само 10 изградени пити може да направиш следното - слагаш втори корпус и в него качваш 5 от питите непокрити с пчели, най добре да са с мед и перга, ограничаваш с преградни дъски долу и горе и подхранваш. Когато майката напълни с пило празните килийки на горните пити, разменяш корпусите и добавяш една основа до последната пита с пило на корпуса в който е майката, когато я изградят над нея добавяш друга и т.н. Ако на 1 май имаш изградени 20 пити, може и мед от акация да изкараш.
    Този пост е редактиран от iliew; 20.02.2016 в 15:00.

Потребител
    Регистриран
    21.05.2015
    Ами аз така го написах сковах по един корпус, но са 4 нали все пак бях взел 3 отвотки и имам материал ....но наистина нямам рамки за вторите корпуси.имам и наследство 3 или 4 магазина с рамки ДБ изградени но те са от преди 5 години и не знам дали става нещо от тях??

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    щом нямаш изградени пити а искаш да ги развиваш на 2 корпуса за плодник виж мнението на Евгени Филимонов точно за такъв случай. Тук някъде го четох във форума.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Нихи, значи с тия магазини ако са наред нещата и ако рече Горния ще яде Асан баница. Я пусни малко снимки на инвентара да видим на какъв хал си. До края на април действаш по схемата в пост 31 в тая тема. Разните дати и аритметики от предните постове ги остави на нас, ний сме по сметките, а от тебе се иска работа да вършиш. Значи ако можеш да нагласиш поне за единия ти кошер един магазин с ДБ рамки, нещата се облекчават значително. Имаш и варианти всякакви, на един корпус плодник, на два и т.н. И една отводка може да си извадиш междувременно и так дале. Важно е пролетта как ще върви и ти какво развитие ще правиш. Не каза с рапицата как си, че и нея трябва да я съобразим. Сковани рамки и нагласени за изграждане трябва да имаш винаги в резерв, щото и рояци се очакват. И няма страшно, ний все сме си тук и акъл сме готови да дадем моментално. Успех и дай малко снимки, че отдавна не сме виждали кошери.
    П.п. Не сме виждали кошери у форума, имах На предвид.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Потребител
    Регистриран
    21.05.2015
    Ами тази седмица не съм ходил до село но гледам понеделник вторник го дават хубаво и мисля да прескоча да видя как са нещата ,и ще направя снимки да видите с какво разполагам.

Потребител
    Регистриран
    21.05.2015
    Днес бях на село и прехвърлих на бързо кошерите, единия има пило на три рамки а другия на 4 рамки. И една ме бастиса по челото и ся съм надут
    Ето и това с което разполагам

2 корпуса лр
    6 магазина единия пригоден за корпус
    Не ми дава да кача снимки обаче пък искам да видите рамките дали стават... и няколко маи са мухлясали
    1 магазин 12 рамков
    1един нуклиос лр
    10 рамки изградени лр
    20 изградени магазин нз дали стават обаче

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от nihihihi Виж публикацията
    Здравеите. Начинаещ пчелар съм и искам да попитам как развивате ЛР кошера за да въде силно семейството за акацията. Храните ли? с какво храните? Кога храните? Как точно определяте че семейството ще е силно за пашата?
    Четох доста но и фома с доста информация и затова исках да задам конкретни въпроси.
    Благодаря предварително...
    Само искам да допълня с едно нещо - максимум от пчели трябва да участват в събиране (а не в отглеждане на пило)
    Тука има информация за един график - https://youtu.be/wgIxnBauEP8?list=PL...ZAMWbtn5zmndxe
    Ако акация цъфни на 10 май, график изглежда така -
    Ако майка на 21 апр. бъде добре ограничена в снасянето - ливада и липа ще остане за възстановяване на семейства за слънчоглед (евентуално и на замяна на майки и т.н.т.)
    Успех.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Дойде време (21 март) да започвам интензивна подготовка за акация. Вчера направих следно то:

1. Допълних с запасни медени пити някакви семейства. Направих ротация и вече всички корпуси с медени запаси (и пило) долу, а долни, изобщо празни, отишли на "втория етаж". Това направих, да стимулирам пчели на пренос меда (~15 кила/кошер) в горния корпус и за снасяне на пило в по топли и празни пити.
    2. Направих и сложих по една питка от миналогодишния прашец (3 кила): на 1 кг прашец 250 мл вряла изстинала вода , после 24 часа да престои.

*друго - почистих ламарини на затварящи дъна и проверих присъединяване на търтовки (с майка и пчели всичко наред - яйца и прясно пило има) http://pchelari.com/forum/showthread...9818#post89818

Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •