Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 82 ПърваПърва ... 1624252627283676 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 819
    Здравейте!
    Колега , щом са ви изградили двете основи , нищо не пречи да сложите рамката с мед в средата както ви съветва колегата, ако пък имате вече запечатан медец на питите без пило обаче , тея пити може да ги извадите от коша и да си ги приберете като резервни в склада и на тяхно място да сложите още основи за градеж.В събота го правих това упражнение аз , кошера на рапица бе изпаднал в роево извадих си питите с меда , сложих три основи за градеж , и много бързо маточниците си ги разрушиха.
    Ако пък искате да качите пчели да заработят в магазина , ако питите магазинните или корпусните в зависимост от технологията ви , са изградени , може да пробвате от плодника да вдигнете пити с пило и пчели и да ги пуснете през магазина , така със сигруност ще ги накарате да се качът горе, само гледайте майката да не е на питата която ще пуснете през магазина.При мен всяка година това го правя , имам семейства които без проблеми сами се качват в магазина , а други колкото и силни да са не пусна ли поне 2 рамки през магазина не се качват , почват да изпадат в роево , но не и да се качаът в магазина, пусна ли рамки с пило и пчели през магазина на втория ден са горе.
    Поздрави!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Когато пчелите не усвоят целия плодник, не се качват в магазина. Може да махне тези 2 пити с мед от плодника и да сложи на тяхно място преградни, тогава би трябвало да се качат горе. Също може да се напправи и да се напръскат хубаво питите със сироп, за да се качат пчелите горе. Наистина трябва много опит, за да се знае кога да се слагат магазините. Когато с това се закъснее, пчелите започват да пълнят плодника и да блокират майката.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Гилъна не се притеснявай баце - нищо не ги бърка да избягат както са си със магазина,дядо ми има една приказка "рече ли да бега,ще бега барабар със питите нег'вата макя" :D
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

значи аз казах че има млечице само в тези няколко новоизградени чашки.другите са много стари и са си там от както взех кошерите. в тях няма нищо.това с питите ше го опитам в другиден. днес може би направих малак гаф. към 16 и 30 тук се изсипа страшен дъжд. валя в продължение на час и нещо. одеве спря и отивам при кошерте да видя как е. усещам аромата които се носи от тях от много далеч.като отидох до кошерите видях по земята около 25-30 пчели. мокри измръзнали и..... явно не са успели се приберат преди дъжда че тук заваля изведнъж както си беше хубаво време.аз ги хващах леко една по една и ги оставях върху прялетната дъска по близо до входа.първоначално другите пчели се скупчваха около тях за 2-3 мин. и след това гледам че те сами леко полеко си влизаха в кошерите.обаче се притеснявам че като са мокри и били на земята да не пренесат влага в кошерите или некви други гадости ама ми стана жал за пчелите и нямаше шанс да ги оставя да загинат на земята.днес на обяд наблюдавах много кошерите. пчелите отиваха масово на паша и от двата и кацаха тежко.други които се връжаха падаха пред дъската на тревата ама с усилие отлепваха и се прибираха.днес носеха много здраво от акацията.тук е в пълната си сила. всеки ден е невероятна жега и следобеда превалява.а доколкото знам това е добре за нектароотделяне.друго което ми направи впечатление е че, пчелите си вентилират масово. ама има такива дето се лутат около тях и все едно танцуват. някак си подскачат с задните си крака, после се качват върху други пчели и подскачат върху тях.много литература изетох ама за такова нещо не съм чул нищо досега.и ми е супер странно на какво се дължи

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    По принцип гледам да отварям кошерите по рядко,защото всяко излишно отваряне нарушава работата на кошера за определено време в зависимост от количеството пчели и от пашата.Информацията се взема с външен оглед ако е възможно без отваряне/имам 30 кошера с пчели/.Номера е да засечеш за 1 минута колко пчели влизат в кошера и какво носят/прашец,вода или мед/.Това се прави в периода след 10 часа до 16часа.Ако влизат 100 до120,носят и прашец всичко е окей.Но ако не носят прашец,значи пило няма или то е много малко/трябва да се отвори и да се види състоянието на М.Дали изобщо има такава или са заложили маточници.Ако бройката е 60 до90 значи кошера е сравнително слаб.Ако са 90 до 100 кошера е средна хубост.При външния оглед се наблюдава и прелката.Ако има над 10 вентилационни пчели значи има нужда от засенчване или отваряне още мало на входа,но това е много относително защото след час или повече количеството на тези пчели може да намалее.Опасно е пък много да се отварят при безберитбен период.Това може да доведе до кражба.Засичането на бройката пчели не се извършва по време на облитане/тогава пчелите са над 300/.А това какво носят се разбира по тежестта на пристигащата пчела,как каца,колко крачки прави на прелката,дали директно влиза в отвора на кошера или под действието на теглото каца на самия край на прелката и върви до отвора.Зависи и от цвета на главата/ако има леко оцветяване,но не носи прашец значи носи нектар,а не вода/Водоноските са чисти и по леко кацат на прелката/разбира се и по близо до отвора.Ако пчелите облитат за 2 или 3 път /по20 30 броя/и правят шпалир на прелката това е гаранция за изчакване и ориентиране на излетяла М,за да може същата да не обърка кошера,но понякога когато няма такъв шпалир и не облитат,тя може даизлиза на опознавателен облет/по 2 до3 пъти на ден/.Тогава може да се познае по специфичното бръмчене на М.То е нещо средно между това на пчела и търтей.Ако на прелата гонят търтеите това е гаранция, че последната паша е на привършване и ще се застудява.Ако изхвърлят търтеево пило през пролетта значи кошера гладува/ако започнат да изхвърлят работническо значи,че след 4 денонощия ще изпадне в клиническа смърт, ако не се подхрани или има приток на нектар/ Изобщо почти всичко се разбира от вън.Разбира се почти.

Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    HINAP, благодаря за полезната информация. Дали може да ни кажеш източника, от който си я научил и ако е възможно да го споделиш за нас. Благодаря предварително!

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Преди време членувах в пч.дружество Акация Гр.Пловдив,където идваха лектори.Един от тях беше доктор Лазар Бараков.Имаше колега който направи стенограма и ми я предостави, а аз я предоставих на колеги от Пловдив и на 2 отКарлово.Та това е най малкото което знам от това светило на пчеларството.Все пак той е от групата на Плевенските пчелари.А там има големи капацитети.Имах възможност да се срещна с някои от тях,докато работих в с.Телиш.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    [quote="gillan"].днес на обяд наблюдавах много кошерите. пчелите отиваха масово на паша и от двата и кацаха тежко.други които се връжаха падаха пред дъската на тревата ама с усилие отлепваха и се прибираха.днес носеха много здраво от акацията./quote]

У наше село имаме адет като видим такова нещо и да слагаме по една дъска от прелката да стъпи на земята.

колеги стигнах до извода че утре ще ги отворя и ще направя подробни снимки.тогава ще видите какво е дереджето и ще е по ясно за коментиране.щото досега говорихме за роене, самосмяна и още куп неща. след като направя снимките ще се изясни. иначе днес пчелите са много деини. дори сега че е 7 и 30 пчелите излитат масово от кошера и отпрашват по посока на акациите. има и такива дето носят прашец. даже някои като кацат се претаркулват, по това съдя че са натоварени здраво.

колеги даите акъл, какво да правя с новите кошери.за боята ясно ще са сини и жълти.с боя за дърво, има ли значение на каква основа ще е боята? и какво да правя с вътрешната част на кошера, да я горя ли или да боидисам и нея. съндъците са чисто нови

Страница 26 от 82 ПърваПърва ... 1624252627283676 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •