Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 25 от 121 ПърваПърва ... 1523242526273575 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 241 до 250 от общо 1210
    Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    70% сироп се получава от 70 кг захар, 30 литра вода и 5 г от ензима инвертаза при температура от 50-55 градуса за 24 часа, при което се получават около 98-99 КГ инвертиран сироп.
    Важно е и каква е силата (активността) ензима. Аз съм виждал Инвертааза с по-малка сила от тази, която купувате от софийската фирма. От нея 5 гр. няма да стигнат.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Имам нова информация по въпроса с направата на захарен сироп в отношение 7:3 (70%-ен разтвор). Не става въпрос за инвертирането му, а за простото разтваряне на захар. Оказа се, че при стайна температура захарта НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗТВОРИ. Дори и след 24 часово бъркане на разтвора, той си остава МЪТЕН с неразтворени кристалчета захар в него.

Досега си мислех, че температурата е необходима за инвертазата, за да може ензима да инвертира по-бързо. Оказа се обаче, че без достатъчно висока температура захарта също не иска да се разтваря на 100%. Единственият начин сиропа да стане е той да се нагрее поне до 40-45 градуса. Това обаче е голям проблем, защото загряването на водата в казана до тази температура със собствения му нагревател отнема 10-12 часа. Ако искаме да става бързо, нуждаем се от някаква голяма мощност, и най-лесния и евтин начин за това е нагряването да става с ГАЗОВА ГОРЕЛКА (КОТЛОН).

Груби сметки за мощността на нагревателя и времето за нагряване могат да се направят, ако се знае че всеки 1 kWh енергия вдига температурата на 1 тон вода с около 1 градус. В моята рецепта за разтварянето на 3 чувала захар (150кг) са необходими 64 литра вода. Тази вода трябва да се загрее почти до 100 градуса, за да може после като се смеси със захар с температура около 15-20 градуса да се получи окончателен разтвор с температура около 45 градуса. Тоест трябва да повишим температурата на 64 литра вода с около 80 градуса. Ако се използва 16 kW газов котлон, то необходимото време ще е 0.064 * 80 / 16 = 0.3 часа или 20 минути. С пълнене, преливане и т.н. времето става половин час и после бъркане още половин час и така времето за направа на 1 варка се свежда до 1 час.

Наблюдател
    Регистриран
    03.10.2010
    Пчеларски район
    с. Брестовене, общ. Завет
    Аз питах при 30 градуса за колко време ще стане готов инвентирания сироп...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не се ли досещаш че никой не знае, защото никой не е пробвал при такава ниска температура. Освен това какво означава "ще стане" ???????????? За да разбереш дали е станал, ще трябва да направиш дълга серия от експерименти, и накрая на всеки експеримент да ходиш и да даваш сироп за изследване в някоя лаборатория, за да видиш каква част от захарта се е инвертирала. Ами доколкото знам, никой освен мене не е правил подобна глупост, защото тя струва няколко хиляди лева. Аз я направих тази есен (направих серия експерименти със изследвания) и си уточних моята технология как трябва да изглежда, но това е при температури 40-50 градуса.

Та въпроса ти е безсмислен, защото е близко до ума, че НИКОЙ НЕ ЗНАЕ отговора. Не го знаят дори и тези, които произвеждат инвертазата, защото дори и те не са правили подобни изследвания. Има си някаква графика за времето на действие на инвертазата, но тя е за температури над 30 градуса.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз си топля водата точно същото количество около 60 литра за всяко подхранване с нагреватели. Единия е 2 кв. другия 1 кв., и двата се пускат в бидона и за около 15 минути водата е пред завиране. Само да са здрави щепселите и контактите, че вече съм разтапял няколко. Казвам го защото в сравнение с 16 кв. котлон е доста по-ефективно като разход на ток.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    А защо питаш?Слагай някакво количество и ще разбереш.С мед на 38гр.е 10-15дни.С инвертаза на 50гр.24ч.при непрекъснато въртене 40-60 оборота.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно заради голямата мощност аз предпочетох да е с газов котлон. Иначе не всяка една инсталация може да издържи на такива електрически мощности, особенно по селата, където жиците по стълбовете са тънки и напрежението "кляка" при големи консумирани мощности.

Като цена също газта е по-евтина от тока. Най-евтино е с дърва, но процеса по отдаване на енергия е трудно контролируем. Затова и избрах газ - евтино, бързо и лесно контролируемо.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Ползвам газова горелка за нагряване на водата. След като се загре до около 80 градуса я спирам и добавям захарта с бъркане. Преди наливането на разтвора в машината температурата му е около 40 градуса, а на водната риза 50-55 /толкова колкото е настроен/. Така до заграването на сиропа до нужната температура остават 10-15 градуса. И на мен ми прави впчатление, че температурата играе голяма роля за пълното разтваряне и избистряне на сиропа. А това става най-добре при температтура от поне 50 градуса.
    Keep Walking...

Наблюдател
    Регистриран
    03.10.2010
    Пчеларски район
    с. Брестовене, общ. Завет
    Колега Матеев ти си бил голям мозък, що не вземеш да направиш една дисертация на тема инвентиран сироп... бре, и от къде знаеш , че никой не знае.. ха-ха-ха...

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от rudy69 Виж публикацията
    Колега Матеев ти си бил голям мозък, що не вземеш да направиш една дисертация на тема инвентиран сироп... бре, и от къде знаеш , че никой не знае.. ха-ха-ха...
    Колега прочети тази тема бавно от началото до края и много неща ще ти се изяснят. Темата пак е за инвертирания сироп, но там са истинските данни.
    http://pchelari.com/forum/showthread...5507#post45507
    Винаги може по-добре.

Страница 25 от 121 ПърваПърва ... 1523242526273575 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •