Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ами една година Бонев се опита да внесе промени в пчеларската програма и една от тях беше парите за лекарства за борба с вароатозата да се пренасочат другаде (моето ЛИЧНО желание беше някаква част от парите да се дадат на пчелари за закупуване на оборудване за инструментално. С 300хил лв колко пчелари можеха да се накупят.....). Аргументите бяха че тази мярка е "пълнене на кошница с вода". Парите по лекарствата ти ги привеждат много след като е минало времето да се третира (нормалния човек би се замислил дали да си купи даден препарат, вместо алтернативния по-евтин, ако няма да го одобрят). Тази мярка хората масово я използват за да декларират че са купили даден по-скъп препарат (със фактура), след което си взимат по-евтиния (разлика от около 10лв на кошер) и прибират останалото за себе си. Другите аргументи са че когато въпросните препарати наистина се купуват и се използват по предназначение, то те всъщност тровят пчелите си. И накрая - за какво да се отпускат пари за препарати, след като ВСЕКИ пчелар може да си позволи да отдели в най-лошия случай по 10ст. на кошер ( с оксална киселина еднократното третиране излиза 0,01лв.)

Естествено представителите на БАЙЕР се почувствали засегнати от това че техния препарат е НЕСПРАВЕДЛИВО наклеветяван. Бил толкова безвреден че ВСИЧКИ майкопроизводители в България го ползвали ( което си е и вярно). Е, сега всички поне знаят една от причините защо нещо в качеството на майките куца. Отишли в Пловдив, изнесли им лекция (реклама на продукта), Бонев застанал зад думите си, а те заплашили че ще го съдят ако не приведе доказателства каквито според тях не съществували ( или може би са се надявали че ВСИЧКИ БЪЛГАРИ са толкова захлюпени и прости колкото са 99,9999999% от пчеларите в техните представи). Бонев ми се обади на мен, тъй като въпросния текст го бях писал аз, а той на доверие просто предавал моите думи (ето на това се вика алтруизъм). Естествено бях длъжен да защитя позицията си и хората, които са си заложили главата заради моята безпардонност.

Статията беше публикувана от Пчеларски вестник

Между другото Байер имат разработена идея за продукт (на базата на кумафос) който се слага на входа на кошера и всички пчели минават през него.Така ако някоя пчела пренася акарче - пестицида го убива и се предотвратява навлизането на акари от съседните кошери.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    http://www.pchelar-probvaisambg.com/...238_spisak.htm
    Тук има подборка от статии за термична обработка на пчелите срещу акар. Метода е прост за реализация и ако се вярва на авторите - ефективен и екологичен.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Сега прочетох файла на скутелатора и след повторно прочитане на абзаца за ниските и високите дози асимилирах логиката му. Ще поразсъждавам малко на глас защото мисля, че това е много важен аспект в борбата с акара.

- Ако правилно съм разбрал ако третираме с висока доза ще убием 99,99% от акарите, но ще остане поне един който по някаква "случайност" или недъг е устойчив към препарата. Така ще остане да се размножава само устойчивия акар и след няколко поколения ще имаме вече само устойчиви на препарата акари.
    - Ако използваме слаба доза ще избиваме част от акарите, но устойчивия акар няма да остане доминиращ и така ще продължим да имаме неустойчиви и устойчиви акари по-дълго време.

Какво се случи при мен. Имах сериозен проблем с акара и то точно тогава когато за първи път използвах нов препарат (суперстрипс). Логиката тогава за мен е следната: в пчелина ми е имало предимно акари устойчиви на суперстрипс (кумафос), въпреки че никога не съм третирал с кумафос под каквато и да е форма. И точно в годината в която решавам да сменя препарата уж за добро си навличам най-голямата беля. Излиза, че акара устойчив на кумафос е дошъл от съседен пчелин (например посредством нападения) в който колега е третирал предимно с кумафос в предишни години.
    Значи никой не е застрахован и излиза, че трябва да се третира с поне 2 начина в един сезон за да можем да убием и този 0,01% останали устойчиви акари на първия препарат за да спрем тяхното размножаване. Както и да следим акара във всеки един кошер а не само в извадка от кошери.

Имам един последен въпрос към скутелатор за да приключа за себе си темата. Мит ли е тогава тезата, че като оставяме лентичките през зимата акара става устойчив поради тази причина?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •