Ами една година Бонев се опита да внесе промени в пчеларската програма и една от тях беше парите за лекарства за борба с вароатозата да се пренасочат другаде (моето ЛИЧНО желание беше някаква част от парите да се дадат на пчелари за закупуване на оборудване за инструментално. С 300хил лв колко пчелари можеха да се накупят.....). Аргументите бяха че тази мярка е "пълнене на кошница с вода". Парите по лекарствата ти ги привеждат много след като е минало времето да се третира (нормалния човек би се замислил дали да си купи даден препарат, вместо алтернативния по-евтин, ако няма да го одобрят). Тази мярка хората масово я използват за да декларират че са купили даден по-скъп препарат (със фактура), след което си взимат по-евтиния (разлика от около 10лв на кошер) и прибират останалото за себе си.Другите аргументи са че когато въпросните препарати наистина се купуват и се използват по предназначение, то те всъщност тровят пчелите си. И накрая - за какво да се отпускат пари за препарати, след като ВСЕКИ пчелар може да си позволи да отдели в най-лошия случай по 10ст. на кошер ( с оксална киселина еднократното третиране излиза 0,01лв.)
Естествено представителите на БАЙЕР се почувствали засегнати от това че техния препарат е НЕСПРАВЕДЛИВО наклеветяван. Бил толкова безвреден че ВСИЧКИ майкопроизводители в България го ползвали ( което си е и вярно). Е, сега всички поне знаят една от причините защо нещо в качеството на майките куца. Отишли в Пловдив, изнесли им лекция (реклама на продукта), Бонев застанал зад думите си, а те заплашили че ще го съдят ако не приведе доказателства каквито според тях не съществували ( или може би са се надявали че ВСИЧКИ БЪЛГАРИ са толкова захлюпени и прости колкото са 99,9999999% от пчеларите в техните представи). Бонев ми се обади на мен, тъй като въпросния текст го бях писал аз, а той на доверие просто предавал моите думи (ето на това се вика алтруизъм). Естествено бях длъжен да защитя позицията си и хората, които са си заложили главата заради моята безпардонност.
Статията беше публикувана от Пчеларски вестник
Между другото Байер имат разработена идея за продукт (на базата на кумафос) който се слага на входа на кошера и всички пчели минават през него.Така ако някоя пчела пренася акарче - пестицида го убива и се предотвратява навлизането на акари от съседните кошери.

Другите аргументи са че когато въпросните препарати наистина се купуват и се използват по предназначение, то те всъщност тровят пчелите си. И накрая - за какво да се отпускат пари за препарати, след като ВСЕКИ пчелар може да си позволи да отдели в най-лошия случай по 10ст. на кошер ( с оксална киселина еднократното третиране излиза 0,01лв.)
Цитат